Biskut batik yang sedap dan mudah dihidangkan. Selepas masak hanya perlu gulung dalam plastik dan bila sudah sejuk boleh potong ikut ketebalan yang kita suka.
BISKUT BATIK GULUNG
BAHAN-BAHAN:
- Biskut marie sepeket, (patah-patahkan)
- 480gm milo sepeket
- 250gm Butter/Mentega
- Suku tin susu pekat (ikut citarasa anda)
- Esen vanila (pilihan)
- Kacang campuran (pilihan)
CARA MEMASAK:
- Masukkan butter, susu, & vanila dalam kuali dan kacau rata.
- Masukkan milo bila butter sudah cair sepenuhnya. Gunakan api sederhana.
- Kemudian masukkan biskut dan kacang. Kacau hingga sebati.
- Masukkan dalam plastik bungkus makanan dan bentukkan macam dalam gambar (langkah ini kena cepat buat sebelum adunan sejuk, kalau dah sejuk susah nak bentuk)
- Masukkan dalam peti sejuk, lepas sehari dah boleh potong.
Info: Biasa buat ikut resipi ini boleh dapat dalam 7 plastik. Dalam 15 minit dah siap bungkus.
Kredit: Rafidah Mokhtar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Greek Butter Cookies, Makan Sekali Pasti Nak Lagi
Greek Butter Cookies merupakan salah satu biskut yang boleh dihidangkan kepada para tetamu Hari Raya nanti. Menggunakan badam yang dicincang kasar dan dibakar serta taburan gula icing menambahkan lagi rasa lemak pada biskut ini.
Rahsia biskut yang sedap tentuanya dengan menggunakan Mentega Anchor, 100% mentega tulen New Zealand dan diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari lembu yang diberi makan rumput segar. Ringkas dan mudah je. Jom cuba nanti.
GREEK BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 225gram Anchor Butter Salted – sejuk
- 75gram gula aising
- 380gram tepung gandum
- 150gram badam – cincang kasar, panggang & sejukkan
- 50gram serbuk badam
- 1 sudu makan rose water
- 1 sudu makan baking powder
- ½ sudu teh esen vanilla
BAHAN-BAHAN LAIN:
- Gula aising secukupnya – untuk menyalut biskut
- Rose water – untuk di spray atas biskut
CARA MEMASAK:
- Di dalam food processor, satukan Anchor Butter Salted sejuk bersama gula aising, rose water dan esen vanilla lalu kacau sebati.
- Masukkan tepung gandum, tepung badam, baking powder lalu kaup-balikkan.
- Tuang adunan ke dalam mangkuk besar. Masukkan cincangan badam panggang ke dalam adunan lalu gaul menggunakan tangan hingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh lalu bulat-bulatkan dan susun ke dalam dulang pembakar yang telah disapu mentega. Tekan bahagian tengah doh dengan jadi untuk membentuk sedikit lekuk. Rehatkan dulang berisi doh ini ke dalam peti sejuk selama 5 minit.
- Bakar biskut di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-20 minit atau hingga keperang-perangan.
- Sejukkan biskut sebentar. Setelah sejuk spray kan rose water ke atas biskut lalu salutkan dengan gula aising secukupnya.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
https://www.rasa.my/dumpling-soup-homemade-halal-modal-bawah-rm10-boleh-dapat-40-biji/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kek Chiffon Pandan Orang Lama Tanpa Guna Ovalette
Bagi penggemar Kek Chiffon, resipi Kek Chiffon Pandan dari Ummu Ashraf ni patut anda cuba. Istimewa resipi beliau ini, ia adalah resipi orang lama yang tidak menggunakan ovalette. Hanya tambah pati dari daun pandan segar dan juga pati santan. Memang terbaik hasilnya. Jom cuba!
CARA MEMBUAT KEK CHIFFON PANDAN CARA ORANG LAMA
BAHAN A:
6 biji kuning telur
100 gm gula kastor – beli online disini
140ml santan – beli online disini
115ml minyak jagung – beli online disini
2 sudu makan pati daun pandan (kisar 8 helai daun pandan dengan 1 sudu besar air – perah)
2 sudu teh esen vanilla – beli online disini
1/2 sudu teh esen pandan – beli online disini
1/2 sudu teh garam
BAHAN AYAK:
180gm tepung gandum – beli online disini
20gm tepung jagung – beli online disini
2 sudu teh baking powder – beli online disini
BAHAN B:
9 biji putih telur
1 sudu teh jus lemon
100gm gula kastor
Dapatkan CORELLE FAIRY FLORA 17PCS DINNERWARE SET dengan harga diskaun DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1.Untuk bahan A, pukul kuning telur dan gula kastor hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, satukan santan, minyak jagung, pati daun pandan, esen vanilla, esen pandan dan garam.
3. Kacau rata semua bahan ini dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Pukul rata.
4. Seterusnya masukkan bahan-bahan yang telah diayak ke dalam adunan kuning telur tadi. Kacau hingga tidak berbintil.
5. Untuk bahan B, putih telur hingga berbuih.
6. Masukkan jus lemon, pukul hingga kembang.
7. Masukkan gula sedikit demi sedikit hingga habis. Teruskan memukul hingga putih telur bertanduk.
8. Kaup balikkan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan pandan. Aduk dengan berhati-hati.
9. Masukkan 1/3 lagi adunan putih telur, kaup balik hingga sebati. Ulang hingga habis putih telur. Aduk dengan lembut hingga tak nampak lagi alur-alur putih telur.
10. Masukkan adunan dalam loyang kek chiffon 10 inci. Loyang jangan diminyakkan.
11. Bakar 55 minit pada suhu 170C. Letakkan loyang pada bahagian paling bawah ketuhar.
12. Selepas 30 minit, letakkan aluminium foil di atas kek untuk memastikan kek tidak merekah akibat haba bahagian atas ketuhar.
13. Selepas 55 minit, keluarkan kek dari ketuhar dan terbalikkan loyang supaya kek tergantung dan tidak kempis.
14. Biarkan kek betul-betul sejuk baru dikeluarkan dari loyang.
15. Kek Chiffon sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ummu Ashraf
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Wajib Cuba! Resipi Beef Ginger Sedap Ala Restoran Cina Muslim
Bahan Sikit, Sekejap Je Dah Siap. Resipi Bingka Susu Paling Mudah
Buat Pizza Guna Roti Sandwic. Idea Sarapan & Bekal Anak Ke Sekolah
Resipi Sos Thai Sedap. Sesuai Cicah Makanan Bergoreng & Bakar
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Tornado Chocolate Cheese Cake ‘Viral’ Yang Bikin Ketagih
Korang dah pernah rasa kek viral ni ? Kek ni memang super yummy mana tidaknya dengan topping keju yang mewah diganding pula dengan coklat memang tak boleh bawa bincang. Nikmatnya buat tak keruan. Kek coklat ini dahlah lembap, gebu dan cair di mulut. Raya Haji pun dah tak lama lagi , boleh hidangkan bila saudara mara berkumpul nanti.
Tornado Chocolate Cheese Cake
Bahan-bahan:
(A) Kek Coklat
1 cawan susu pekat*
1 cawan susu cair*
1 cawan butter cair / minyak jagung*
1 cawan cocoa powder*
1 cawan gula*
1/2 sudu teh garam*
4 biji telur saiz sederhana
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh rata serbuk penaik
1 sudu teh rata soda bikabornat
1 sudu teh esen vanilla
Cara memasak:
1. Campurkan bahan-bahan yang bertanda (*) dalam periuk, kacau sebati.
2. Panaskan campuran tadi hingga gula larut berkilat (jangan sampai mendidih)
3. Tutup api, rehatkan sebentar.
4. Dalam bekas yang lain, pukul telur (menggunakan whisker sahaja) dan masukkan ke dalam campuran tadi, kacau sebati.
4. Ayak tepung gandum, baking powder, dan soda bikarbonat ke dalam campuran tadi, kacau sebati.
5. Tuang ke dalam loyang bersaiz lebar (sebab nak kek tu nipis), alas dengan baking paper.
6. Bakar pada suhu 180’C selama 23-30 minit (hingga masak) atau boleh juga dikukus .
(B) Cream cheese
250 gram cream cheese (suhu bilik)
200ml Dairy whipping cream (sejuk)
2 sudu besar susu pekat
Cara membuat:
1.Pukul cream cheese dan susu pekat hingga kembang
2.Masukkan whipping cream
3.Pukul hingga gebu.
(C) Chocolate ganache
250 gram Beryls dark choc
250ml Dairy Awhipping cream
2 sudu besar mentega
Cara membuat:
1.Panaskan whipping cream (jangan sampai mendidih)
2.Tuang pada choc, biar sebentar dan kacau rata.
Cara susun:
1.Susun lapisan kek coklat pada lapisan pertama kemudian cream cheese pada lapisan kedua dan seterusnya kek coklat pada lapisan ketiga .
2.Pada lapisan paling atas ratakan chocolate ganache sehingga mentupi kesemua bahagian kek dan cheese.
3.Akhir sekali, tabur choc flakes/choc nibs/choc rice (ikut suka).
4.Sejukkan.
Kredit: sarina seman
Anda sedang mencari FOOD STEAMER? Boleh klik DISINI.
LIHAT JUGA RESIPI LAIN: