Sudah lama teringin nak membuat agar-agar cendol gula melaka ni. Nampak gambarnya cukup tertarik pasti sedap dan lemak manis.Tak boleh tahan lagi nak tunggu hari minggu. Kuih ini kena betul-betul sejuk, baru cantik bila dipotong. Ummmph, makan sejuk-sejuk best.
Agar-agar cendol gula melaka
Lapisan cendol
10gm agar-agar tali
3 cawan air
1 cawan gula
1 kotak kecil santan kara-BELI ONLINE DI SINI
secubit garam
Lapisan atas
10gm agar-agar tali
4 cawan air
1/2 cawan gula melaka /gula merah -BELI ONLINE DI SINI
sehelai daun pandan
*Agar-agar sepaket 20gram dipotong 2. Saya guna gula merah.gula melaka.Cendol ditapis dulu kemudian toskan
Cara memasak:
1. Masak tiga cawan air,agar agar, daun pandan bagi larut. Kemudian masukkan gula,santan.garam dan juga cendol. Kacau sampai mendidih tutup api.Keluarkan daun pandan.
2.Loyang 9×9 renjis sikit air pada loyang dulu. tuangkan agar- agar tadi. Sejukkan.
3. Masak agar-agar, 3 cawan air, masukkan daun pandan. Masak hingga larut agar-agar.
4. Masuk 1/2 cawan gula melaka atau gula merah, kacau sampai mendidih. Tutup api.
5. Cakar dulu permukaan lapisan cendol begini.
6. Tuangkan lapisan gula melaka ke atas lapisan cendol.
7. Sejuk dulu di luar lebih kurang ½ jam. Kemudian baru masuk peti sejuk.
8. Bila dah sejuk bolehlah potong buat hidangan minum petang.
Selamat mencuba.
Kredit resipi: Aishah Ismail
INGIN MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI
Talam Ubi Kayu Lembut Bergedik. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi
https://www.rasa.my/tak-berkunjung-ke-mana-pun-makanlah-maruku-rangup-kat-rumah-cuti-deepavali-ini/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Resipi Kuih Talam Wajib Cuba Dan Pasti Laku Keras
Memang best kalau pandai buat kuih talam, setiap petang pasti ada menu minum petang. Kunci kejayaan buat kuih talam ni kena rajin mencuba dan jangan derhaka resipi je sebenarnya. Saya nak kongsikan 5 resipi kuih talam yang mudah dan menarik untuk dicuba. Mana tahu boleh cuba jual guna resipi kuih talam yang saya share ni. Jom kita cuba!
Surirumah yang suka keadaan dapur yang kemas wajib ada Haushalt Origami 3-Tier Folding Shelves
di rumah sebab barang-barang dekat dapur mesti tersusun rapi je. Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
KUIH TALAM LAPIS KACANG MERAH
Bahan A:
525gm gula halus – tak suka manis boleh kurangkan
1100ml Air
5 helai daun pandan – digunting pendek
Bahan B:
500gm tepung beras
50gm tepung ubi
1 ½ sudu kecil garam
500ml santan pekat
1100ml Air
Bahan C:
300gm kacang merah kecil – direndam 1 malam, basuh dan rebus hingga empuk kemudian timbang selepas direbus
Pewarnna Pink
Cara Penyediaan:
1. Masak bahan A sehingga mendidih.
2. Satukan semua bahan B dan campurkaan dengan bahan A.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian.
4. Pastikan putih 800ml.
5. Selebihnya untuk warna merah rose pink lebih kurang 4 atau 5 titik.
6. Mulakan melapis 500ml merah, 400ml putih, 350ml merah. Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.
7. 700ml merah tambah kacang merah (dikisar sekejap je) kemudian kukus 7 minit.
8. Melapis sehingga habis, akhir sekali warna merah yang ditambahkan sedikit lagi pewarna. Kukus hingga masak.
9. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
TALAM KASTARD JAGUNG
Bahan lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim manis
3 1/2 cawan santan
Sedikit perwarna kuning
Sedikit garam
Cara Penyediaan:
1. Satukan kesemua jenis tepung dalam sebuah mangkuk.
2. Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
3. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
4. Alaskan loyang dengan plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit. Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yang terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih.
Bahan lapisan atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan – 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cawan jumlahnya
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Pewarna hijau/pandan
Cara Penyediaan:
1. Masukkan kesemua bahan dalam sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
2. Masukkan adunan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
3. Cakar-cakarkan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yang terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih.
4. Tunggu kuih betul-betul sejuk baru dipotong menggunakan pisau plastik.
5. Jangan lupa like dan share, terima kasih dan selamat mencuba
KUIH TALAM LAPIS COKLAT PISANG
Bahan A:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
Bahan B:
1 1/4 cawan gula halus
1 helai daun pandan – disimpul
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Bahan C:
3 sudu besar serbuk koko*
4 sudu besar air suam*
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil esen pisang
Cara Penyediaan:
1. Mula-mula satukan bahan B dan masak di atas api kecil hingga gula larut sepenuhnya. Tutup api dan biarkan suam. Ketepikan.
2. Sementara itu, satukan kesemua bahan A dan kacau rata. Ketepikan.
3. Panaskan pengukus, sediakan loyang sapu sedikit minyak dan lapik dengan plastik supaya kuih mudah keluar. Balut penutup pengukus dengan kain bersih atau guna aluminium foil.
4. Setelah air mendidih, masukkan acuan ke dalam pengukus dan panaskan seketika.
5. Setelah adunan B suam, tuangkan ke dalam adunan A. Kacau rata.
6. Sediakan 2 biji bekas berasingan dan tapis adunan A + B sama rata ke dalam kedua-dua bekas itu.
7. Satukan bahan bertanda *.
8. Satu bekas dicampur dengan campuran serbuk koko dan satu bekas lagi dicampur dengan pewarna hijau dan esen pisang.
9. Tuangkan sedikit adunan hijau ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Tuangkan pula adunan coklat ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Ulang kedua-dua proses sehingga habis berselang-seli. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit.
10. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
11. Jangan lupa like dan share ye, terima kasih dan selamat mencuba.
KUIH TALAM CENDOL
Bahan A lapisan bawah:
200gm tepung beras*
250ml santan pekat*
450ml air*
1 tbsp tepung jagung*
150gm gula caster
1 tsp garam
Bahan B:
200gm cendol – 1 paket kecil
Cara Penyediaan:
1. Satukan bahan bertanda * dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A.
2. Masak bahan A sehingga naik wap (jangan sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. Kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut).
3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
4. Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik.
5. Kukus selama 25 minit, selepas masak, cakar-cakar dengan garfu.
Bahan A lapisan atas:
300gm gula merah – boleh guna gula melaka/gula kampung
50gm gula castor
500ml air
Bahan B:
150gm tepung gandum
3 biji telur – boleh guna 5 biji kalau nak banyak telur
250ml santan pekat
1/2 tsp garam
Cara Penyediaan:
1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar.
2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan ke dalam periuk.
4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja).
5. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
KUIH TALAM KELADI
BAHAN-BAHAN:
Bahan A lapisan bawah:
2 1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
300ml santan pekat – saya buat santan sederhana pekat 4 1/2 cawan
700ml air – campuran diantara santan pekat dan air
Bahan B lapisan bawah:
1 1/2 cawan keladi – buang kulit basuh, kukus dan toskan, supaya keladi tidak lebam semasa rebus masukkan sedikit garam.
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan A sehingga sebati.
2. Masukkan kedalam periuk. Masak hinggan naik wap dan masukkan bahan B.
3. Kacau sekejap, dan masukkan ke dalam loyang 10×10, kukus selama 25 minit.
Bahan lapisan atas:
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 biji telur
250ml santan pekat – saya guna santan sederhana pekat 3 1/2 cawan
500ml santan cair – campuran diantara santan pekat dan air
Sedikit warna purple
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan diatas, tapis kedalam periuk.
2. Masak hingga naik wap. Tuang keatas lapisan bawah, jangan lupa cakar sedikit bahagian bawah sebelum tuang bahagian atas tu.
3. Kukus selama 30 minit. Bila dah siap, dah betul-betul sejuk baru potong.
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Strawberry Cheese Tart Paling Mudah Dan Sesuai Untuk Jualan
Resipi Roti Sosej Premium Hasil Air Tangan Sendiri Untuk Bekal Anak Ataupun Suami
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Uli Guna Tangan. Begini Cara Buat Roti Paung Terengganu Terlajak Lembut & Gebu
Sedapnya Roti Paung Terengganu ni. Dapat pula makan panas-panas bersama secawan teh atau kopi panas, nikmat tak terkata. Ada yang nak cuba buat Roti Paung ni? Saudari Ariana Sofia Ahmad ada kongsikan cara-caranya. Uli pun guna tangan je namun hasilnya lembut dan sedap dimakan. Memang puas hati.
RESIPI ROTI PAUNG TERENGGANU TERLAJAK LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung roti (beli online disini)
3/4 cawan air suam
11gm yis (beli online disini)
1 biji telur
4 sudu makan gula (beli online disini)
3 sudu makan mentega (beli online disini)
3 sudu makan susu tepung (beli online disini)
1 sudu teh bread softener / pelembut roti (beli online disini)
1 sudu teh garam
1 biji kuning telur – untuk sapu atas roti
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air ke dalam bekas. Kemudian masukkan yis, susu tepung, gula dan garam. Kacau sampai sebati.
2. Rehatkan sampai yis berbuih macam ni. Balut bekas dengan plastik.
3. Dalam bekas lain, masukkan tepung, pelembut roti dan mentega. Kacau bagi sebati. Nak gaul guna tangan pun boleh.
4. Bila sudah sebati, masukkan telur dan kacau lagi sehingga rata.
5. Masukkan pula yis yang sudah kembang tadi. Adun lagi hingga sebati.
6. Adun sampai jadi macam ni. Doh memang lembik.
7. Ambik doh dan letak atas papan untuk menguli. Tabur sedikit tepung anggaran 1 sudu makan.
8. Uli doh sampai jadi lembut dan doh tidak melekat di tangan.
9. Letak doh dalam bekas yang telah disapu minyak. Balut bekas dengan plastik dan tunggu sehingga doh kembang dua kali ganda.
10. Rupa doh yang sudah kembang. Tumbuk doh bagi mengeluarkan angin.
11. Ambik sedikit doh, genggam dengan tangan bagi membentuk doh yang bulat.
12. Susun jarak antara doh. Nanti doh akan mengembang. Balut loyang.
13. Biarkan dalam 1/2 jam supaya doh kembang sempurna.
14. Rupa doh yang telah naik gebu.
15. Ambil kuning telur dan sapu atas roti. Kemudian bakar dengan suhu 170°c selama 15 minit. Masa membakar mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
16. Bila sudah masak, sapu sedikit mentega di atas roti.
17. Roti Paung Terengganu sedia dihidang bersama Teh O atau Kopi panas. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Ariana Sofia Ahmad
Suka shopping online? Dapatkan baucar FREE SHIPPING dengan belian minima RM10 DISINI!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Bahulu Viral 3 Bahan Bakar Guna Sandwich Maker. Sedap & Confirm Jadi
Resipi Bubur Merah Putih. Manisan Tradisi Paling Mudah & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Orang New York Sanggup Beratur Panjang Untuk Makan ‘Burger Special’ Malaysia
Kalau di Malaysia sebut sahaja ‘burger special’ akan teringat stall kecil yang banyak berniaga di tepi-tepi jalan di kawasan rumah dan mesti kita ada stall kegemaran. Mesti antara kita pernah memesan burger special daging atau ayam iaitu burger yang dibalut dengan telur.
“Bang saya nak burger daging…special ye”
“Ok! siap… satu burger daging special”
Tahukah anda? ‘burger special’ Malaysia sudah viral dan menjadi kegilaan penduduk New York. Burger yang hanya dijual tepi jalan sama seperti di Malaysia sudah menjadi sensasi kerana mereka sanggup beratur panjang untuk merasa sendiri kesedapannya. Hasil perkongsian INSIDER food menjadi viral di faceboon mendapat 31 000 likes setakat artikel ini ditulis.
https://instagram.com/p/BaWNNOzFCmC/
https://instagram.com/p/BXG2HSaFe-W/
Ini adalah usaha The Malaysian Project dalam mempromosi makanan ala Malaysia di New York. Burger special yang dijual menggunakan daging buatan sendiri dengan ramuan istimewa tapi mengekalkan ciri istimewa malaysia. Mungkin ia adalah perkara baru bagi orang di sana makan burger yang berbungkus dengan telur. Selain itu ada pelbagai hidangan lain yang turut dijual. Untuk pengetahuan semua makanan yang dijual The Malaysian Project tidak halal bagi yang beragama islam. Tetapi kita sebagai rakyat Malaysia memang berbanga atas pencapaian mereka dalam mempromosi makanan Malaysia di peringkat antarabangsa.
https://instagram.com/p/BVsdA02F-gU/
ANDA MUNGKIN MENYUKAI ARTIKEL INI:
Tahniah! Dato’ Fazley Yaakob Terima Anugerah Alumni Paling Cemerlang Le Cordon Bleu