Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula Melaka atau nisan.
SERABAI
Ads
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air suam
- 1 sudu kecil yis
- 2 sudu besar gula
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
- Campurkan air suam bersama yis dan biar sekejap dalam 5 minit
- Kisar nasi dengan air, garam, gula dan santan cair.
- Sudah kisar campurkan tepung beras bersama nasi yang dikisar. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan yis. Kacau sebati dan peram dalam 1 atau 2 jam.
- Bakar macam biasa. Sapu sedikit minyak pada pan atau acuan. Bakar dalam 10 -15 minit ye. Boleh bakar guna kuali leper atau acuan elektrik. Lebih kurang macam hendak masak lempeng.
BAHAN KUAH:
Ads
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air + 1 sudu besar tepung jagung
- 2 helai daun pandan
- 1 biji telur
- Sedikit garam
- 3 sudu besar gula
- 2 keping gula melaka/nisan
CARA MEMASAK:
Ads
- Satukan tepung jagung dan air. Kacau rata.
- Kisarkan telur bersama santan. Kisar sekejap sahaja bagi sebati
- Sudah kisar masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. Bersama air tepung jagung tadi.
- Kemudian buka api dan masak macam biasa sampai gula serta gula melaka betul-betul larut.
- Masak dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama sebab santan boleh “pecah minyak”. Bila kuah mula pekat sudah kira masak.
INFO: Boleh masukkan isi durian pada kuah untuk tambah rasa durian.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: HasnieZa Nor
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI