
Manisan yang berasal dari Thailand ini pastinya memukau deria rasa anda. Kombinasi pisang, pulut dan santan ini memang sangat enak. Memang wajib cuba.
BAHAN-BAHAN:
- 2 mangkuk pulut masak
- 3 biji pisang berangan
- 1 helai daun pandan
- 3 mangkuk santan pekat
- 4 sudu makan gula
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Masukkan santan dalam periuk bersama pisang dan daun pandan.
- Masak atas api sederhana, Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
- Setelah pisang empuk, masukkan gula dan secubit garam sebagai penambah rasa.
- Apabila secukup rasa. Matikan api.
- Untuk menghidangkannya, skopkan pulut tawar ke dalam mangkuk.
- Kemudian tuangkan santan pisang tadi.
- Pulut pisang sedia dihidangkan.
INFO CHEF:
Hidangan ini enak dihidangkan panas atau sejuk, terpulang pada cita rasa anda.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cuma 4 Langkah, Kek Pisang Cikgu Ini Memang Senang & Sedap

Sambil mengajar murid sekolah, cikgu ini turut jadikan hobi memasak sebagai sumber pendapatan. Manakan tidak, selalu sangat rakan sekerja dan ibu bapa murid sekolahnya menempah kek pisang yang sedap sangat ni.
RASA kongsikan resipi seorang guru, Izwahani Zainal yang membuat kek pisang terlajak sedap dan gebu. Senang je nak buat kek pisang ni rupa-rupanya. Hanya 4 langkah je. Sempoi! Cubalah.
KEK PISANG LEMAK BERKRIM GEBU
BAHAN A (DIKISAR)
3 biji telur ayam
1 cawan minyak jagung atau minyak masak
5 biji pisang berangan
1 cawan gula perang
2 sudu teh susu pekat
2 sudu teh susu tepung
Esen vanila secukupnya
Secubit garam
BAHAN B (DIAYAK)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A dalam bekas besar.
2. Ayak BAHAN B. Masukkan bahan ini ke dalam bekas BAHAN A tadi.
3. Gaul adunan sehingga semuanya sebati.
4. Bakar pada suhu 170 darjah selama 50 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
Selamat mencuba!
Resipi Oleh Izwahani Zainal
Delima, Buah Hebat Kaya Khasiat. Mari Cuba Resipi Super Sedap Ini.

Siapa sangka di sebalik kecantikan bentuk yang membulat dan warna merah bak kristal, buah delima memiliki khasiat yang sangat luar biasa. Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan buah delima bagus untuk diamalkan.
Buah delima merupakan antara makanan kegemaran Rasulullah SAW. Buah delima kaya dengan pelbagai khasiat dan menjadi penawar kepada banyak jenis penyakit. Malah, kebaikan buah delima ini juga terlalu banyak untuk kesihatan dan kecantikan.
Firman Allah di dalam al Quran, yang bermaksud:
“Di dalam kedua-duanya (syurga) juga terdapat buah-buahan serta pohon kurma dan delima”. [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebat penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.
Buah delima diperkaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang membantu dalam menghasilkan kulit yang cantik. Sumber asid folat dan antioksidan pada buah delima dapat merangsang, membuang toksik dan meningkatkan kecantikan kulit secara semula jadi. Kandungan gula dalam buah delima pula mampu bertindak sebagai skrub untuk menyingkirkan sel kulit mati. Kekayaan antioksidan dalam buah delima adalah tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah, beri biru, kranberi, dan oren. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dalam tubuh.
Justeru, ia layak digelar ’superfruit’ kerana kandungan antioksidan yang diterajui oleh asid ellagik berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.
Berikut antara khasiat tersembunyi buah delima:
- Melambatkan proses penuaan
Pemakanan buah delima boleh mengelakkan anda daripada hyper pigmentation, bintik-bintik penuaan, bintik-bintik hitam, kedutan dan wrinkles yang biasanya disebabkan oleh pendedahan yang terlalu banyak kepada cahaya matahari.
- Merawat masalah pada wajah
Sapukan perahan buah delima pada permukaan kulit yang terjejas boleh mengurangkan perbentukan serum dan mengawal perbentukan jerawat. Tambahan lagi, buah ini juga boleh mengurangkan kesan parut disebabkan jerawat.
- Menyembuhkan Anemia
Buah delima terbukti mampu merawat penyakit sel darah merah rendah atau anemia. Nutrisinya mempunyai kadar zat besi yang tinggi yang mampu meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah serta meransang pembiakan sel darah merah.
- Baik untuk sistem penghadaman
Buah delima membantu sistem badan mengeluarkan enzim dengan sifat anti-bakteria yang boleb membantu sistem penghadaman dan melawan pelbagai penyakit makanan yang dimakan. Buah delima juga boleh merawat sembelit.
Sabda Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud: “Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut (Diriwayatkan Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni)”
Amalan makan buah delima atau minum jus delima asli setiap hari akan mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya. Pabila mengambil jus delima, pastikan tiada tambahan gula, pengawet, penstabil, pewarna dan perasa tiruan. Ketika memilih buah delima, pastikan memilih buah yang berat dan berkulit bersih. Jangan pilih jika kulit buah delima sudah merekah. Buah delima tahan sehingga enam bulan jika disimpan di dalam peti sejuk.
RESIPI
LAICI PANNA COTTA DENGAN DELIMA
BAHAN A
- 200ml minuman laici
- 1000ml susu segar penuh krim
- 200ml whipping cream/heavy cream
- 250gm gula
- 1 tin buah laici
- 1 paket serbuk agar-agar
BAHAN B
- 1 kotak besar minuman laici
- 2 biji buah delima
- 1 paket serbuk agar-agar
- 2 sudu makan gula
CARA MEMASAK
- Kemudian kisar buah laici dengan minuman laici dan tapis.
- Campurkan air tapisan laici tadi dengan susu segar penuh krim, whipping cream, gula dan serbuk agar-agar ke dalam kuali.
- Kacau dan masak sehingga mendidih.
- Biarkan suam sedikit dan tuangkan ke dalam bekas sehingga penuh. Ketepikan.
- Campurkan semua bahan B dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
- Biarkan suam sedikit dan tapis untuk asingkan biji delima.
- Tuang sehingga separuh bekas yang anda gunakan. Biarkan sejuk.
- Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
- Hias dengan buah delima.
Info chef: Jika tidak ada air kotak laici, anda boleh kisar laici dalam tin bersama airnya dan tapis.
Saiz hidangan: 4-6 cawan
Tempoh memasak: 20 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : kaya rasa delima dan laici
Cara memasak : Didih
Anggaran kos: RM25
MUFFIN DELIMA OATMEAL
BAHAN-BAHAN
- 1 3/4 cawan tepung serbaguna
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh kayu manis
- 3 biji telur gred A | dipukul perlahan
- 1/2 cawan minyak sayur-sayuran
- 1/3 cawan jus delima (seratus peratus)
- 1 cawan delima | asingkan isi
- 1/2 cawan oat
BAHAN TOPPING
- 2 sudu besar mentega | dicairkan
- 1/2 cawan light brown sugar
- 1/3 cawan tepung serbaguna
- 1 sudu teh kayu manis
- 1/4 cawan oat
- 1/4 cawan delima | asingkan isi
CARA MEMASAK
- Panaskan ketuhar pada 350C.
- Dalam mangkuk besar ayakkan tepung, gula, serbuk penaik, baking soda, garam dan kayu manis.
- Masukkan telur, minyak sayuran dan jus buah delima. Kacau sehingga sebati.
- Kemudian, masukkan buah delima dan oat. Kacau sebati.
- Tuangkan 1/3 adunan ke dalam setiap bekas muffin.
CARA MEMBUAT TOPPING
- Dalam mangkuk sederhana kacau mentega, gula perang, tepung, kayu manis, oat dan buah delima hingga rata.
- Taburkan sedikit buah delima di atas permukaan muffin.
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 22 hingga 27 minit atau masak.
- Sejuk di atas redai dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika anda mahu muffin yang lebih manis, boleh tambah sukatan gula dalam bahan.
Saiz hidangan:14 biji
Tempoh memasak: 60 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Muffin sihat dengan oat dan delima
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM30
5 Menu Mudah Kudapan Untuk Minum Petang

Mencari kudapan atau menu menarik untuk minum petang bersama keluarga? Boleh cuba lima resipi menarik dan mudah saja untuk buat.
Pastinya anak-anak suka dengan hidangan hasil daripada resipi Aleen Julia ALeen Aireish ini.
RESIPI JEJARI KENTANG CHEESE
BAHAN-BAHAN:
500gm kentang
1 cawan tepung jagung – beli online di sini
1 sudu makan susu tepung
5 keping cheddar cheese | dipotong-potong kecil
Garam halus
Daun bawang & sup | dihiris halus
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA-CARA:
1. Buang kulit kentang. Kemudian, kukus hingga masak. Lenyek hingga halus, biarkan suam-suam dulu.
2. Kemudian masukkan semua bahan lain, gaul sebati jadi seperti doh.
3. Ikut suka nak buat bentuk apa, jejari ke bulat ke, terpulang. Panaskan minyak, goreng hingga kekuningan.
*Sedap dimakan bersama dengan cili, mayonis ataupun cili kicap.
RESIPI BABY HORNS
BAHAN-BAHAN:
Roti loaf secukupnya
Bancuhan tepung (untuk gam)
Telur | dipukul
Bread crumb warna oren
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1. Buang tepi roti yang coklat tu. Gelek dengan rolling pin hingga roti menipis supaya tak serap minyak semasa menggoreng nanti.
2. Potong/gunting roti bentuk segi tiga, gulung bentuk kon sapu gam di akhir gulungan, pastikan elok melekat.
3. Celup dalam telur, golek merata dengan bread crumb. Panaskan minyak, goreng hingga cantik kekuningan. Angkat, toskan minyak.
UNTUK INTI YANG SANGAT JUICY:
1 tin prego carbonara
1 sudu buttercup/margerine
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 mangkuk kecil isi ayam
3 keping cheddar cheese
CARANYA:
1. Dalam kuali, panaskan butter/margerine hingga cair, tumis bawang hingga layu, masukkan isi ayam, masak sebentar.
2. Masukkan 1 tin prego carbonara, cheddar cheese. Masak sebentar, inti dah mesra, tutup api.
*saya memang tak letak apa-apa perasa sebab prego tu dah ada rasa, dah sedap. Kalau nak rasa pedas-pedas, anda tumbuk la lada hitam, campur dalam inti. Siap.
HIASAN:
Salad
Hirisan tomato
CARA SETERUSNYA:
Ambil 1 kon, sumbat/isikan inti sampai atas. Letak salad dan tomato. Sedia dihidangkan.
RESIPI JEMPUT-JEMPUT CAULIFLOWER
BAHAN-BAHAN:
Suku cauliflower | diracik
2 cawan tepung gandum
1 mangkuk kecil ikan bilis
4 biji cili api
1 biji bawang | dimayang halus
Sedikit daun bawang & daun sup
1 cawan air panas
1/2 cawan air biasa
Garam halus secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Minyak masak untuk menggoreng
CARA-CARANYA:
1. Bersihkan cauliflower, racik halus. Tumbuk lumat ikan bilis bersama dengan cili api.
2. Daun bawang dan daun sup diracik halus.
3. Tepung gandum diayak, masukkan cauliflower, bawang, ikan bilis ditumbuk, hirisan daun bawang dan sup, masukkan air panas cara berselang seli dengan air sejuk sambil diaduk mesra. Air tu ada baki tak guna habis.
4. Panaskan minyak yang secukupnya, pastikan tangan bersih, celup dalam air untuk basahkan tangan supaya adunan tak melekat, boleh jemput-jemput bancuhan guna tangan untuk dapat cucur yang bulat.
5. Goreng hingga warna kekuningan keemasan. Angkat toskan minyak. Sedia dihidang.
RESIPI RUJAK CIRENG
*panggilan asal dari seberang “Rujak Cireng”
BAHAN A:
200ml air
2 sudu makan tepung ubi
4 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
1 sudu kecil serbuk maggi cukup rasa
BAHAN B:
2 cawan tepung ubi
1 mangkuk kecil daun sup dan bawang | dicampur [optional]
CARA-CARA:
1. Dalam bekas yang selesa, satukan bahan B, ketepikan.
2. Campurkan semua bahan A bancuh sekata dahulu, masak atas api hingga adunan putih seperti gam.
3. Awas panas, kemudian masukkan secara bertahap ke dalam bahan B tadi, guna senduk gaul merata, jangan diramas, diaduk sahaja pastikan adunan itu tidak tercampur semua dengan tepung ubi, sekadar seperti menyalut ayam dengan tepung goreng ayam. Buat hingga adunan yang dimasak itu habis.
4. Setelah itu, cubit adunan bentukkan dengan cara menekan guna jari, dapat bentuk bulat leper, buat hingga habis
5. Simpan 30 minit dalam peti ais, untuk dapatkan hasil lebih rangup setelah digoreng nanti
6. Panaskan minyak, goreng hingga masak, apabila masak keropok ini timbul dan ringan, angkat dan tos minyak
BAHAN SAMBAL COLEK:
2 biji cabai merah **
3 biji cili api **
1/2 ketul gula melaka **
1 sudu kecil garam **
1 sudu makan gula **
1 biji limau kasturi | perah ambil jus **
1 mangkuk kecil air **
3 sudu makan bancuhan tepung jagung
CARA-CARA:
1. Semua bahan ( ** ) bertanda disatukan dalam pengisar, kisar hancur.
2. Masak sebentar atas api, campurkan sedikit bancuhan tepung ubi. Siap.
RESIPI KAYA BALL & NUTELLA BALL
KAYA BALL PANDAN
3 biji telur size A
250gm self raising flour
125gm buttercup salted
75gm gula kastor
200ml susu cair
2 sudu makan jus pandan
sedikit pewarna hijau
Filling: seri kaya ready made
CARA-CARA:
1. Putar buttercup dengan gula hingga gula larut sebati berkrim, speed perlahan.
2. Masukkan telur satu per satu, sambil tu terus putar adunan tu hingga telur habis.
3. Titiskan pewarna hijau dan masukkan jus pandan, putar lagi bagi rata.
4. Masukkan tepung cara berselang-seli dengan susu cair, mulakan dengan tepung, habis pun dengan tepung, kaup balik dengan spatula sahaja hingga sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam piping bag, senang nak pipekan ke dalam acuan.
6. Masukkan filling kaya ke dalam piping juga. Pleskan/sapu acuan dengan sedikit minyak, panaskan acuan dahulu. Jika guna ketuhar, panaskan acuan dalam ketuhar dahulu sebentar suhu 160C.
*saya guna pan takoyaki je.
7. Pipekan adunan, pipekan juga filling, lepas tu pipe semula adunan untuk tutup filling tadi.
8. Biarkan ball masak cantik, jika guna ketuhar, bakar lebih kurang 20 minit.
9. Jika guna pan takoyaki, tak perlu tunggu lama. Boleh terbalikkan bahagian yang atas tu ke bawah pula sebab pan takoyaki elektrik ni kepanasan dia kuat tak ada kontrol suhu, jadi sekejap je masak.
KAYA BALL NUTELLA:
3 biji telur size A
250gm self raising flour
125gm buttercup salted
75gm gula kastor
200ml susu cair
esen vanila
Filling : Nutella
Cara bancuh & cara semua sama seperti resipi di atas.
*NOTA:
Nak guna tepung gandum pun boleh, sukatan:
250gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Kredit resipi: Aleen Julia ALeen Aireish
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Kuih Peneram Rangup, Wanita Ini Kongsi Tip & Petua Cara Buat
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: