Sekarang ni ramai yang belajar buat tauhu bergedel sebab nak niaga. Tak salah kalau korang pun cuba buat untuk makan sendiri. Nah, ni kami berikan resipinya. Puas makan.
BAHAN TAUHU
• 5 biji kentang (rebus dan lenyek)
• bawang goreng
• daun sup
• daging cencang (rebus dengan sedikit garam)
• garam
• telur ayam
• minyak masak untuk menggoreng
• tauhu kosong
CARA MEMBUAT TAUHU
1. Masukkan kentang, bawang goreng, daun sup, daging cencang dan sedikit garam ke dalam bekas.
2. Gaul sampai bahan-bahan sebati.
3. Rasa sedikit bahan-bahan tadi. Jangan terlalu masin. Kalau masin sangat tak sedap sebab kita nak makan tauhu ini dengan sambal cili kicap.
4. Sumbat bahan-bahan tadi ke dalam tauhu kosong. Tebuk tengah-tengah tauhu untuk senang nak isi bahan-bahan tadi ke dalam tauhu.
5. Isi bahan-bahan tadi penuh pada tauhu dan betul-betul padat.
6. Dah siap sumbat, pecah sebiji telur ayam dalam bekas. Pukul sedikit telur ayam itu.
7. Celupkan tauhu tadi ke dalam telur ayam.
8. Goreng dalam minyak masak panas sehingga tauhu tadi berwarna perang. Toskan minyak.
8. Siap untuk dihidangkan bersama sambal cili kicap.
BAHAN SAMBAL CILI KICAP
• 3 ulas bawang putih
• 15 biji cili api
• 1/2 cawan kicap manis
CARA MEMBUAT
1. Kisar semua bahan sampai hancur. Masukkan dalam bekas.
Resipi oleh Shaeila Ehin dari Telegram KakiMakan t.me/kakimakan