
Tak ada idea nak masak apa untuk suami dan anak-anak hari ni? Menu Mi Kari Chinese Style perkongsian saudara Ahmad Shukri Shukor ini antara hidangan mudah dan sedap yang boleh disediakan. Rasa kuah Mi Kari Chinese Style ini agak mild, kurang pekat dan tidak terlalu berlemak. Memang sedap. Jom cuba.
CARA MASAK MI KARI CHINESE STYLE
BAHAN-BAHAN:
- Mi kuning- dicelur
BAHAN KUAH:
- 100gm cili kering – rebus dan kisar
- 3 biji bawang besar – kisar
- 3 ulas bawang putih – kisar
- 2 batang serai – diketuk
- 3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
- 1/2 ekor ayam (potong kecil)
- 1 kotak kecil santan
- Tauhu apung
- Fish cake
CARA MEMASAK:
- Panaskn minyak dan goreng serai sekejap.
- Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak.
- Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak.
- Masukkan santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak-agak sahaja mengikut selera mahu kuah pekat atau cair)
- Biar kuah mendidih dan perisakn dengan garam dan serbuk perasa. Tambahkan tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dalam tauhu apung.
BAHAN SAMBAL:
- 300gm cili kering – rebus
- 4 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
- Rebus cili kering. Bila sudah masak, kisar bersama bawang besar dan bawang putih
- Tumis hingga wangi. Perisakn dengan garam dan gula.
BAHAN HIASAN:
- Telur rebus
- Taugeh – celur
- Sawi – celur
- Sambal
- Limau Nipis (potong separuh)
INFO: Mi kari sedap di makan dengan wantan goreng.
Kredit resipi & foto: Ahmad Shukri Shukor
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Panduan & Tip Goreng Bihun Satu Kawah Untuk Makan Ramai. Bihun Elok Lembut, Tak Putus

Isi Kandungan
ToggleSetakat goreng bihun untuk hidangan makan sekeluarga mungkin tiada masalah. Tapi jika diminta menyediakan bihun goreng satu kawah untuk makan 200 orang mungkin ramai yang menolak.
Untuk menggoreng bihun dalam kuantiti banyak ini memang ada tekniknya. Bagi yang nak belajar boleh gunakan panduan dan tip yang dikongsi oleh Nurjuwaini Aziz.
Tip goreng bihun satu kawah
- Jika mahu menyediakan bihun goreng untuk 200 pek boleh terus masak dalam satu kawah. Boleh guna bihun beg besar, dalam 4kg per beg. Satu beg boleh cukup untuk 60-70 orang makan.
- Cuma paling mencabar, waktu nak mengacau bihun. Kena guna kudrat tulang empat kerat. Kena sediakan guna sudip besi yang panjang. Tujuannya supaya dasar kawah tak berkerak nanti.
Persediaan bahan, tak perlu tambah air
- Bihun kena rendam di dalam air biasa dulu. Tak perlu air panas. Rendam sejam pun dah ok asalkan bihun lembut.
- Siapkan pes rencah terlebih dahulu, kemudian masukkan bihun. Sewaktu mula menggoreng, selepas dimasukkan bihun, elakkan dari menambah air ke dalam kuali. Tambah air bukan membantu bihun lembut, tapi membuatkan bihun kembang, putus dan hancur. Teksturnya boleh jadi kurang cantik.
Buat lubang masa menggoreng
- Untuk jadikan bihun lembut sewaktu menggoreng, mula-mula gaul sebati bihun dengan rencah dulu, kemudian buatkan lubang di tengah-tengah. Pastikan boleh nampak dasar kuali. Guna api perlahan.
- Selepas beberapa ketika, dasar kuali akan berasap, kacau bihun perlahan-lahan dengan penuh kesabaran. Jangan sesekali putuskan bihun. Masak dengan sopan. Lebih elok sambil kacau sambil selawat ke atas Nabi Muhammad. Pahala pun dapat.
- Ulang langkah buat lubang di tengah dan kacau dengan sopan sehingga bihun betul-betul lembut. Bila sudah lembut, boleh masukkan sayur-sayuran. Gaul sebati. Bila siap boleh angkat bihun dan hidang ke dalam bekas.
Buat bihun sikit pun boleh guna cara sama
Teknik ini boleh digunakan untuk menggoreng bihun kuantiti sedikit atau banyak. Dan yang pasti, tiada cara betul atau salah dalam memasak. Masing-masing ada cara dan teknik sendiri. Mari raikan perbezaan.
Sumber: Nurjuwaini Aziz
8 Menu Mi Paling Digemari Rakyat Malaysia

Orang Malaysia memang suka makan mi, tidak kiralah mi kuning, kuetiau, bihun, mahupun aneka mi kering yang pelbagai jenis. Istimewa untuk penggemar mi, ini RASA bawakan lapan jenis mi yang digemari dan menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia. Apa lagi, pilih sahaja mana satu menu kegemaran untuk dicuba sebagai hidangan sendiri mahupun keluarga.
MI GORENG MAMAK
BAHAN-BAHAN:
- 1kg mi kuning
- 40gm bawang merah kisar
- 30gm bawang putih kisar
- 20gm cili boh
- 30gm kuah kacang segera
- 100gm bebola ikan hiris
- 100gm fish cake | hiris
- 100gm isi ayam potong dadu
- 50gm udang
- 1 keping tauhu | goreng hiris nipis
- 3 biji telur
- 50gm tauge
- 50 sawi | potong
- Minyak masak secukupnya
BAHAN KUAH KACANG:
- 300gm kacang tanah
- 500gm bawang merah kisar
- 300gm bawang putih kisar
- 30gm udang kering
- 500gm cili boh
- 3 liter air
- Garam dan gula secukupnya
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Untuk memasak kuah kacang; kacang tanah disangai dan dibuang kulit. Kemudian dikisar halus bersama udang kering.
- Tumis bawang merah dan bawang putih hingga terbit bau.
- Masukkan cili boh dan tumis hingga masak. Masukkan kacang yang dikisar tadi dan air. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.\
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak.
- Masukkan cili boh satu sudu makan dan tumis sehingga masak.
- Masukkan kuah kacang yang telah dimasak tadi dan masak sehingga sedikit kering.
- Masukkan mi kuning bebola ikan, fish cake dan isi ayam.
- Pastikan bahan-bahan mentah sudah masak.
- Masukkan tauhu goreng, tauge dan sawi.
- Pecahkan tiga biji telur di tengah kuali, biar seketika barulah digaul sekata.
- Angkat dan sedia dinikmati panas-panas.
CHAR KUETIAU
BAHAN-BAHAN:
- 1kg kuetiau
- 150gm udang
- 50gm bawang putih kisar
- 50gm cili boh
- 30ml kicap cair
- 10gm lada putih
- 1 biji telur
- 30gm tauge
- 50gm kucai
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masuk udang dan ditumis sebentar. Masukkan bawang putih, terus masukkan kuetiau untuk digaul bersama.
2. Semasa gaul, pastikan kuetiau tidak melekat antara suatu sama lain.
3. Masukkan cili boh, lada putih dan kicap cair, gaul sehingga rata.
4. Pecahkan telur di tengah kuali dan kacau sehingga sedikit kering dan gaulkan bersama kuetiau.
5. Masukkan kucai dan tauge.
6. Hidangan siap dihidangkan.
MI SOTO AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1kg mi kuning | celur
- 1liter air
- 2gm bunga lawang
- 5 helai daun limau purut |kisar
- 2gm biji pelaga
- 2gm kulit kayu manis
- 50gm bawang merah | kisar
- 30gm bawang putih | kisar
- 5gm halia
- 1/2 paket rempah sup
- 1 batang serai | titik
- 5gm jintan manis
- 5gm jintan putih
- 5gm serbuk lada hitam
- 50gm isi ayam
- 20gm serbuk ketumbar
- 10ml minyak masak
- 400gm nasi impit | rebus
- 100gm bawang goreng | hiasan
- 30gm tauge | hiasan
- Sedikit hirisan cili merah | hirisan
- Garam dan perasa secukupnya
BAHAN SAMBAL KICAP CILI PADI:
- 20gm cili padi merah/cili api
- 5gm bawang putih
- 150ml kicap lemak manis
- 5ml air limau nipis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan tiga sekawan iaitu buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai, daun limau purut yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah sup, serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air biar sehingga mendidih. Masukkan isi ayam dan perasakan dengan garam secukup rasa.
5.Biar mereneh dan tutup api.
6. Untuk membuat sambal kicap, kisar semua bahan. Seimbangkan rasanya.
7. Untuk menghidang, masukkan mi ke dalam bekas. Masukkan potongan nasi impit. Tuang kuah soto dan hiaskan dengan bawang goreng,hirisan cili merah, tauge di atasnya. Sedia dinikmati.
BIHUN SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
- 1kg bihun | rendam dan tos
- 10ml minyak masak
- 50gm bawang merah kisar
- 30gm bawang putih kisar
- 5gm lada putih
- 5gm lada hitam
- 100gm isi ayam potong dadu
- 100gm udang
- 100gm sotong
- 50gm lobakmerah hiris panjang
- 10gm daun bawang hiris panjang
- 1 biji telur
- 10gm cili merah hiris
- Sedikit daun kucai | hiris
- Sedikit tauge
- Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak
2. Masukkan lada putih dan lada hitam. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Masak dan pastikan bahan-bahan tersebut masak sepenuhnya.
3. Masukkan mihun dan pecahkan telur di tengah kuali dan gaul sekata.
4. Masukkan sayur-sayuran dan gaul sehingga sebati.
MI LADNA
BAHAN-BAHAN:
- 1kg mi kuning | celur
- 10gm halia kisar
- 30gm bawang putih kisar
- 100gm isi ayam
- 50 sotong
- 50gm udang
- 50gm sawi
- 5 biji cili padi | belah dua
- 50gm lobak | hiris
- 50gm bunga kobis | potong
- 4 biji cendawan butang dalam tin | hiris
- 500 liter air
- 30ml sos tiram
- 5ml minyak bijan
- Sedikit tepung jagung
- Minyak masak secukupnya
- Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tumis halia,bawang putih yang dihiris halus.
2. Masuk kan isi ayam, udang dan sotong. Biarkan sehingga masak.
3. Tambahkan sos tiram, gaul sehingga sebati dan masukkan air.
4. Pekat kan sos ladna dengan tepung jagung.
5. Biar sehingga mendidih, kemudian masukkan semua sayur.
6. Tambah sedikit minyak bijan untuk memberi aroma.
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Angkat, tuangkan ke atas mi dan sedia dihidangkan.
BIHUN TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1kg bihun | celur
- Minyak masak secukupnya
BAHAN PES:
- 30gm bawang merah
- 20gm bawang putih
- 20gm cili merah
- 30gm cili kering
- 10gm lengkuas
- 2batang serai | ketuk
- 8gm udang kering
- 5 helai daun limau purut
- 10gm belacan | bakar
- 30ml air asam jawa
- Gula dan garam secukupnya
- 5 liter air
BAHAN SUP:
- 100gm ayam
- 100gm udang
- 50gm sotong
- 15gm bawang besar hiris
- 10gm bawang putih hiris
- 10gm lengkuas
- 1 biji buah tomato | belah empat
- 10ml sos ikan
- 5ml limau nipis
- 10 biji cili padi | belah dua
- 15gm daun ketumbar | racik
- 50gm bunga kubis | potong
- 50gm lobak | potong
- 5 biji cendawan butang dalam tin | hiris
- Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Semua bahan pes tom yam dikisar kecuali serai, air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai, air dan daun limau purut.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4. Masak sehingga menjadi pes tom yam.
5. Masukkan air.
6. Kemudian masukkan bahan-bahan untuk sup tom yam. Biarkan mendidih.
7. Tuang kuah tomyam ke atas bihun yang siap dihidang.
MI HAILAM
BAHAN-BAHAN:
- 1kg mi kuning | celur
- 20gm bawang putih | kisar
- 30gm bawang merah | kisar
- 100gm isi ayam
- 100gm udang
- 50ml kicap pekat
- 5gm lada hitam
- 30ml sos tomato
- 30ml sos tiram
- 500ml air
- 10gm cili merah | hiris nipis
- 40gm bawang goreng
- 1 biji telur
- 50gm bunga kubis | potong
- 30gm sawi | potong
- Sedikit tepung jagung
- Minyak masak secukupnya
- Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air dan celur mi kuning. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah kisar sehingga naik bau. Masukkan ayam dan udang. Kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan air secukupnya, kicap, sos tomato, sos tiram, lada hitam, bunga kubis dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Tambah bancuhan tepung jagung dan didihkan sehingga kuah pekat. Masukkan sawi dan pecahkan telur. Tambah garam dan gula secukup rasa.
5. Tuang kuah di atas mi dan hiaskan dengan cili merah, sawi, bawang goreng.
MI BAKSO
BAHAN-BAHAN:
- 1kg mi kuning | celur
- 30gm bawang merah | kisar
- 20gm bawang putih | kisar
- 20gm halia kisar
- 2 helai daun limau purut | kisar
- 2 batang serai | kisar
- 1 liter air
- 50gm rempah sup
- 5 biji cili merah | hiris
- 5gm lada putih
- 10gm serbuk lada hitam
- 500gm bebola daging
- 50gm daun bawang | potong halus
- 50gm tauge
- Minyak masak secukupnya
- Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis barang yang dikisar sehingga pecah minyak
2. Masukkan rempah sup, lada hitam dan lada putih dan tambah air. Tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan bebola daging, biarkan sehingga mendidih.
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Masukkan mi yang telah dicelur ke dalam bekas dan tuang kuah di atasnya. Hias dengan hirisan cili merah dan tauge.
Resipi Spageti Bawang Putih Guna Rempah Yang Ringkas Tapi Lazat

Spageti memang enak dinikmati tidak kira untuk sarapan pagi, makan tengahari mahupun makan malam. Cara penyediaannya juga mudah. Masak pasta Spageti Bawang Putih seperti ini hanya dengan rempah yang ringkas sahaja tetapi sangatlah lazat rasanya. Jom kita cuba resipi Spageti Bawang Putih seperti yang dikongsikan oleh David Junior
RESIPI SPAGETI BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
2 ulas bawang putih – BELI ONLINE
Daun bawang, gunakan bahagian hijau
1 sudu kecil cili merah – BELI ONLINE
1/2 sudu kecil garam – BELI ONLINE
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram – BELI ONLINE
100g spageti
2 sudu besar mentega – BELI ONLINE
BAHAN MINYAK BAWANG PUTIH:
3 ulas bawang putih
3 sudu besar minyak masak
CARA MEMBUAT:
1. Tiga ulas bawang putih, hiris nipis, pindahkan ke dalam mangkuk
2. Dua ulas bawang putih, dicincang halus dan kemudian daun bawang dihiris kecil
3. Sediakan mangkuk, campur cili merah, garam, kicap, sos tiram, gaul rata.
4. Buat minyak bawang putih, goreng bawang putih yang dihiris dalam minyak masak hingga keperangan, asingkan minyak dan bawang putih
5. Bila air mendidih, masak pasta spageti selama 7 minit, toskan kemudian pindahkan ke dalam mangkuk.
6. Masukkan 1 sudu besar minyak bawang putih, gaul rata.
7. Cairkan mentega, masukkan bawang putih cincang kemudian tumis hingga harum.
8. Masukkan pasta spageti dan sos kemudian tumis sebentar hingga pasta spageti sebati dengan sos.
9. Pindahkan ke dalam pinggan, taburkan hirisan daun bawang, bawang putih goreng dan 1 sudu besar minyak bawang putih.
Sumber kredit: David Junior
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official