Kali ini RASA ingin berikan resipi membuat kuih talam lapis. Resipinya sama sahaja jika anda ingin membuat pelbagai jenis kuih talam lain. Maksudnya, satu resipi boleh digunakan membuat pelbagai jenis kuih talam. Anda hanya perlu tukar perisa atau pewarnanya sahaja.
Jom kita lihat resipinya.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula kastor
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna atau perisa kesukaan
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
Sedikit minyak masak untuk sapu loyang
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, campurkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula kastor dan garam. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan santan pekat dan santan cair. Kacau sebati.
3. Selepas semuanya sebati, tapiskan bancuhan ini. Kemudian bahagi kepada dua bahagian.
4. Satu bahagian, biarkan begitu sahaja dengan warna asal.
5. Satu bahagian lagi, letakkan perisa atau pewarna yang anda gemari.
6. Panaskan pengukus.
7. Sapu loyang atau acuan dengan sedikit minyak masak.
8. Tuangkan bancuhan warna asal dahulu. Satu lapisan sahaja. Kukus selama 5 minit.
9. Kemudian, atas lapisan tadi tuangkan lapisan yang berperisa atau berwarna lain pula. Kukus lagi 5 minit.
10. Ulang langkah 8 dan 9 sehingga bancuhan habis.
11. Lapisan atas sekali, lebihkan sedikit pewarna supaya nampak lebih cantik.
12. Siap. Tunggu sejuk, barulah dipotong kuih talam lapis anda itu.
Selamat mencuba!
Sumber: Iedaa Jahaya
Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi