RASA isu februari tampil dengan pelbagai kisah menarik untuk pencinta dunia kulinari dan masakan. Kisah seorang lagi Chef tersohor yang cukup dikenali di dalam dan luar negara dalam ruangan Chef Selebriti. Namanya Chef Mohd Azizan Shukri. Sering diundang menjadi pertandingan masakan.
Dirinya juga bukan calang-calang pencapaiannya. Ni antara sebab mengapa beliau cekap dan layak jadi Pengadil Pertandingan Masakan :
1. Tegasnya kualiti sajian bukan sekadar sedap , persembahan dan penggayaan hidangan ‘food styling and presentation’ penting untuk memikat selera mata memandang.
2. Prinsip masakannya ialah kualiti makanan perlu dijaga, rupa kena cantik, pandai bermain warna, persembahan kena menarik kena ada sentuhan pada hidangan kalau nak markah lebih mantap.
Ads
3. Ramuan wajib segar, barulah capai standard kesedapan.
4. Lebih 30 tahun pengalaman dalam bidang kulinari bekerja di hotel dan restoran ‘fine dining’ dan hotel bertaraf lima bintang terkemuka.
5. Pernah bertugas di The Grand Hotel Malahide, Dublin , Ireland sebagai Sous Chef di sana.
6. Pernah menyediakan sajian untuk mantan Presiden Amerika Syarikat, Bill Clinton dan kumpulan band boy Westlife yang terkenal.
7. Pakar masakan sajian Eropah moden terutamanya Itali dan Perancis
8. Pernah bertugas di Sukan Olimpik Musim Sejuk di Pyeongchang, Korea Selatan untuk kontijen Jerman (tajaan Adidas)
9. Pernah memenangi tempat Pertama di 2nd Inter-Chef Competition 1994 dan Award Excellence Penang Asia 1995.
Ads
10. Di peringkat antarabangsa pernah menerima anugerah The Best Chef Ambassador 2016, Chef & Maitre Nel Mondo,Italy serta Guild of Chefs, Republik Bulgaria.
Nah ,ni resipi ekslusif dari Chef Mohd Azizan untuk follower RASA. Cubalah nanti…
COD FISH WITH HONEY HOLLANDAISE
BAHAN-BAHAN :
Ads
160gm ikan kod
10gm paprika Hungary
10gm cajun
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
Bahan honey sauce hollandaise :
1 biji kuning telur
1 sudu makan cuka epal
1 sudu teh madu
50gm mentega
1 biji lemon | diambil jus
CARA MEMASAKNYA : 1. Perapkan ikan kod dengan cajun, paprika, gula dan lada hitam. 2. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah Celcius. 3. Bakar ikan dalam masa 15 minit. Keluar dan ketepikan. 4. Untuk membuat sos hollandaise, mula cairkan mentega di dalam kuali yang dinyalakan api perlahan, masukkan kuning telur dan jus lemon. Kacau dengan ‘whisk’. 5. Kemudian masukkan cuka epal dan madu. Pastikan api sentiasa perlahan untuk mengelakkan telur berketul ,kacau sehingga pekat dan tutup api. 6. Tuangkan di atas ikan kod yang dibakar tadi.
Nak resipi lagi, dan kisah lebih lanjut mengenai Chef Mohd Azizan bolehlah dapatkan majalah RASA isu Februari ni…Dah ada kat pasaran.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Gyeran Mari or Korean Omelette Roll ~ Telur dadar gulung ala Korea. Bahan-bahan nak buat ni tak banyak, cara nak membuatnya agak tricky dan kena hati-hati supaya gulungan telur terbentuk elok dan tak pecah. Bahan-bahan dalam gulungan telur ni boleh letak apa saja yang dirasakan sesuai. Kalau nak cuba buat, resipinya di bawah.
GYERAN MARI @ KOREAN OMELETTE ROLL Bahan-bahan: 8 biji telur – gred A 1 pokok daun bawang – cincang halus 1 biji cili merah – buang biji & cincang kecil 1 labu bawang besar – cincang halus 1 sudu teh lada sulah Garam secukup rasa
Cara memasak: 1.Di dalam mangkuk, pukul telur dengan garfu. 2. Masukkan semua bahan-bahan lain dan kacau sebati. 3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali (jika boleh guna kuali empat segi, saya guna magic pan). 4. Tuang sedikit bancuhan telur dan ratakan (nipis saja). Masak dengan api yang kecil (takut hangit) untuk seminit, gulung telur dadar dari bahagian hujung kuali, kemudian tarik ke depan dengan membiarkan sedikit dadar tidak bergulung. 5. Tambah bancuhan telur pada penghujung dadar yang tak bergulung tadi lalu masak setengah minit dan ulangi proses menggulung. 6. Lakukan proses yang sama berulang-kali hingga semua bahan habis dan bentukkan gulungan telur tadi menjadi persegi dan pastikan gulungan telur bergulung sempurna (guna 2 spatula untuk membentuk gulungan). 7. Angkat gulungan telur yang telah masak sempurna secara berhati-hati dan letakkan atas papan pemotong. Potong gulungan telur dengan pisau yang tajam mengikut ketebalan yang digemari. 8. Hidangkan panas. *Saya tambah cincangan bayam brazil dan parutan halus lobak merah dalam bancuhan telur. Kalau suka, boleh tambah parutan keju kegemaran, cincangan kecil sosej, salami atau apa saja yang difikirkan sesuai. Kredit : Sue M Arukin
Aoam antara kuih muih yang senang dibuat dan sedap, jadi untuk menikmat keenakan dan puas makan, jawabnya kena buat sendiri. Bahan yang digunakan mudah, murah dan senang membuatnya. Macam biasa resipinya dikongsikan di bawah ini. Apa penting kerajinan untuk membuatnya.
APAM GULA MERAH BAHAN-BAHAN: BAHAN BANCUHAN YIS: 1/2 cawan air suam 4sudu besar gula | kalau nak manis boleh tambah 1peket yis BAHAN LAIN: 2 cawan tepung gandum 1 sudu teh perisa dan pewarna pandan 1 sudu besar gula merah Kelapa parut| putih sahaja Secubit garam Air secukupnya untuk bancuhan.
CARA MEMBUAT:
Satukan semua bahan bancuhan yis dalam bekas, kacau dan biarkan naik dan berbuih (kalau tidak naik makna yis rosak).
Masukkan tepung dalam bekas, kemudian tuangkan bancuhan yis ke dalamnya.
Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil kacau hingga mendapat bancuhan pekat seperti susu pekat manis.
Biarkan bancuhan naik 2 kali ganda.
Bahagikan kepada dua bahagian, satu perasa pandan dan satu lagi masukkan gula merah dan kacau hingga gula hancur.
Panaskan pengukus dan sapukan acuan dengan minyak masak.
Sudukan adunan gula merah dalam acuan diikuti adunan perasa pandan hingga 3/4 acuan.
Kukus selama 10 minit jika gua acuan kecil jika guna acuan besar, kukus selama 35 minit.
Setelah masak hidang dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan kukus sekejap.
Selera orang lama tapi kuih bingka ubi ini memang sungguh lejen. Rasanya lemak manis dan sangat sedap. Kuih bingka ubi ini tidak keras. Lembut dan mudah dimakan bagi setiap peringkat usia. Memang sesuailah untuk dijadikan hidangan minum petang.
Melalui facebook RASA Share Resepi, Suraya Cheeszif berkongsi resipi bingka ubi yang telah dicubanya. Resipi ini dikatakan diambil daripada Rosmini Rozi, Resipi Dapur Bidadari. Jom kita cuba juga.
KUIH BINGKA UBI
BAHAN-BAHAN
2 kg ubi kayu
1 cawan gula pasir
2 biji telur ayam
Gula secukup rasa
1/2 sudu garam
Beberapa titik pewarna kuning
2 sudu besar minyak masak (untuk sapu pada loyang)
1 1/2 cawan santan pekat
2 sudu besar minyak masak (untuk campur dalam adunan)
Sedikit mentega (untuk tabur atas kuih sebelum dibakar)
CARA MEMBUAT
1. Kisar ubi bersama air dan tapiskan. Air tapisan boleh digunakan untuk mengisar ubi yang lain. Air tapisan dibuang. Ambil ubi parut yang sudah dibuang airnya sebanyak 4 cawan.
2. Campurkan 4 cawan ubi parut yang dibuang air ini dengan ubi parut yang lain dalam mangkuk.
3. Masukkan telur ayam, gula, garam, pewarna kuning dan minyak masak. Kacau sebati.
4. Tuang santan sedikit-sedikit sampai adunan menjadi sebati.
5. Sapukan loyang dengan minyak masak. Panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas dan bawah
6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci.
7. Taburkan mentega di atas adunan.
8. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam atau bergantung pada oven masing-masing.
9. Potong apabila sudah sejuk.
.
.
.
Selamat mencuba!
Sumber facebook: Suraya Cheeszif
Kredit Rosmini rozi, Resipi Dapur Bidadari
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)