Sebagai seorang wanita, tentunya seronok bila melihat keadaan di dapur yang teratur dan tersusun kemas. Bila dapur cantik dan kemas, hati pun rasa tenang nak masak. Menurut perkongsian saudari Noor Hafiza Mohamad, berikut merupakan antara 11 item yang wajib ada untuk memudahkan kerja anda di dapur. Harga pun mampu milik.

1. WIRENET

Kenapa perlu ada wirenet? Kerana anda boleh sangkut bakul mengikut saiz yang anda suka. Anda boleh susun dan letak bahan-bahan masakan seperti minyak, garam, kunyit dan banyak lagi.

 

2. TEMPAT LETAK SUDIP

Nak nampak kemas, boleh susun sudip anda di tempat letak sudip ini. Tidaklah nampak serabut dapur anda nanti.

 

3. PLASTIK SAMPAH BASAH

Boleh beli bakul dan plastik ini di DAISO. Sangat praktikal untuk menapis sisa makanan anda. Bila dah penuh, boleh ikat dan buang terus dalam tong sampah.

 

4. PENGHADANG ALUMINIUM

Sangat bagus untuk mengelakkan minyak daripada terpercik ke dinding.

 

5. RAK GANTUNG CAWAN

IKLAN

Rak ini boleh beli di IKEA. Boleh gantung terbalik dan menjadi dua fungsi. Rujuk gambar di atas.

 

6. LACI 3 TIER

Boleh beli di online atau di kedai barangan rumah. Sesuai letak dalam kabinet yang tiada para atau di atas rak. Boleh simpan barang-baran kecil seperti sudu, pisau, cawan atau stok makanan yang belum dibuka.

 

7. RAK RUANG KABINET

Rak ini sangat berguna ruang di dalam kabinet. Boleh menjimatkan ruang. Ada 2 saiz yang boleh dipilih, besar dan kecil.

 

IKLAN

8. BAKUL PLASTIK

Bakul ini sangat berguna untuk letak bahan-bahan masakan seperti bawang merah dan bawang putih. Juga boleh letak barang-barang lain.

 

9. BEKAS SABUN

Sangat berguna! Masukkan sabun bersama air, lebihkan sabun. Memang jimat sabun berbanding celup span di dalam bekas. Air sabun pun tak kotor.

 

10. RAK TUDUNG PERIUK

Salah satu item yang perlu dibeli. Bila ada rak ni, segala tudung periu akan diletakkan pada satu bahagian sahaja. Barulah dapur nampak kemas.

IKLAN

 

11. HANGING BASKET

Menariknya hanging basket ini kerana ada tempat penggantung tisu. Bila nak guna, tarik je. Selain online, boleh juga didapati di MR DIY dan DAISO.

 

Kredit: Noor Hafiza Mohamad

 

Anda mencari KUALI NON STICK yang murah dan berkualiti? Boleh cari DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Ini Tip Nak Hilangkan Lilih Pada Buah. Mudah Sangat!

Ini Cara Nak Buat Cili Boh Homemade Yang Lambat Berkulat

6 Minuman Ini Boleh Buat Anda Tidur Lena..Tiada Insomnia Lagi.

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official: