
Ada yang menyukai putu lompang? Kalau ada kelapa parut lagi sedap. Letak garam sikit dekat kelapa parut memang berulang kali makan.
PUTU LOMPANG
Bahan-bahan:
*2 cawan tepung beras
*8 sudu air
Gula merah/melaka (dihancurkan)
Acuan lompang
1.Bahan bertanda*gaulkan sebati sehingga jadi berpasir kemudian ayak untuk dapatkan tekstur lagi halus.
2.Kemudian ambil acuan bolehlah masukkan tepung sedikit diikuti dengan gula merah dan masukkan tepung semula sehingga penuh acuan, ulang langkah yang sama sampai selesai.
3.Bolehlah dikukus selama 15 minit, semasa kukus tutup dengan kain untuk elakkan wap jatuh.
Kredit: Nor Haida Nor Azida
Resipi Step By Step Buat Sardin Roll Yang Sedap & Gerenti Menjadi
Cucur Roti Sandwic Viral Buat Anak Berebut Makan. Garing Di Luar Lembut Di Dalam
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kuih Muih Melayu Resipi Gerenti Sedap . Cubalah…

Kuih muih Melayu memang enak dimakan bila-bila masa. Sebagai pencuci mulut, kudapan petang mahu pun sarapan pagi memang terbaiklah.
Ni min kongsikan resipi kuih bingka ubi kelapa ceri, kuih bakar kacang hijau, apom betawi dan tiga lagi sajian kuih istimewa dengan sedikit olahan baru. Lapang-lapang nanti bolehlah buat.
1. BINGKA UBI KELAPA CERI

BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan ubi kayu | parut
- 2 cawan santan
- 1 cawan gula
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan kelapa parut | yang putih saja
- 1/2 cawan buah ceri
- Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga gula larut dan sebati. Bakar dalam loyang 8 inci x 8 inci empat segi yang telah dioles dgn sedikit mentega
2. Bakar pada suhu 200C selama 1 – 1 jam 30 minit atau sehingga garing permukaan atas.
3. Biar betul-betul sejuk baru dipotong.
Info chef: Buah ceri boleh dibeli di kedai bakeri dan bukan yang segar.
Saiz hidangan : 6-8 orang
Waktu memasak: 2 jam 30 minit
Jenis hidangan : Kuih muih
Keistimewaan : Rasa lemak santan dan ubi yang sedap
Cara memasak : Bakar
2. KUIH BAKAR KACANG HIJAU

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan kacang hijau yg telah direbus | simpan sedikit untuk hiasan
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 2 sudu makan minyak sapi
- 3 biji telur
- Secubit garam
- Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan bersama satu cawan kacang hijau dan kisar sampai sebati. Minyak sapi gunakan satu sudu sahaja.
2. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna ‘whisk’. Guna api sederhana.
3. Masukkan satu cawan kacang hijau yang tidak dikisar tadi dan gaul rata.
4. Masukkan satu sudu makan minyak ke dalam loyang dan oleskan rata.
5. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
6. Taburkan sedikit kacang hijau yg telah direbus tadi dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam atau sehingga garing. Guna api atas dan bawah.
Info chef: Boleh gunakan santan kotak.
Saiz hidangan : 6-8 orang
Waktu memasak: 1 jam 30 minit
Jenis hidangan : Kuih muih
Keistimewaan : Rasa kacang hijau yang sedap
Cara memasak : Bakar
3. APOM BETAWI

BAHAN-BAHAN:
- 6 biji telur
- 1 ¼ cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh ovalette
- Sedikit esen vanila
- Pewarna kuning dan pink secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur bersama gula, esen vanila dan ovelatte sehingga kembang
2. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
3. Bahagikan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dengan warna pink, satu bahagian warna kuning dan satu bahagian tidak diwarnakan.
4. Oles loyang dengan minyak dan masukkan adunan secara berselang seli hingga selesai. Kukus selama 45 minit hingga 1 jam.
Info chef: Gunakan loyang bersaiz 7 x 7 inci.
Saiz hidangan : 6-8 orang
Waktu memasak: 2 jam 30 minit
Jenis hidangan : Manisan tradisional
Keistimewaan : Rasa lemak santan, manis dan gebu
Cara memasak : Kukus
4. LEMPENG PISANG JEM STRAWBERI & PISANG

BAHAN-BAHAN:
- 3 biji pisang masak ranum
- Tepung gandum secukupnya
- Gula secukup rasa
- Secubit garam
- Jem strawberi secukupnya
- Hirisan pisang secukupnya
- Sedikit minyak sayur
CARA MEMASAK:
1. Dalam mangkuk, lenyekkan pisang, masukkkan gula dan garam, sebatikan. Masukkan tepung gandum, jangan banyak sangat kerana nanti keras. Biar lembik sedikit bancuhannya.
2. Panaskan kuali ‘non stick’, sapukan sedikit minyak sayur dan sendukkan adunan ke dalam kuali kemudian leperkan biar jadi bulat nipis. Sendukkan sesudu jem strawberi dan susun hirisan pisang di atasnya.
3. Masak selama 3-4 minit dengan api perlahan sehingga perang. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah hingga selesai.
4. Sedia dinikmati.
Info chef: Gunakan kuali ‘non stick’ bersaiz kecil untuk lebih memudahkan.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 35 minit
Jenis hidangan : Lauk pauk
Keistimewaan : Rasa lemak santan dan agak pedas
Cara memasak : Tumis dan reneh
5. PUTERI AYU BANDUNG KACANG MERAH

BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 250gm tepung gandum
- 300gm gula
- 2 sudu teh ovallate
- 1 sudu teh baking powder
- 250ml santan
- Pewarna pink secukupnya
- 2 sudu teh kordial air sirap
- Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
- Kacang merah secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, Kordial air sirap, kacang merah dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
5. Masukkan adunan yang telah dimasak tadi dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan. Sedia dinikmati.
Info chef: Letakkan sedikit kelapa dan kacang merah untuk lebih menarik.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 35 minit
Jenis hidangan : Lauk pauk
Keistimewaan : Rasa lemak santan dan agak pedas
Cara memasak : Tumis dan reneh
Resipi Kuih Tepung Pasung @ Serunai Guna Sukatan Cawan

Kuih Tepung Pasung atau juga dikenali dengan nama Kuih Tepung Serunai merupakan salah satu kuih tradisional yang digemari ramai. Rasanya sangat enak. Lemak manis, memang sedap dimakan. Bahan serta cara membuatnya pun cukup mudah. Saudari Pn Habsah Ngah ada kongsikan resipinya. Jom cuba! Anda pasti puas hati dengan hasilnya.
CARA MEMBUAT TEPUNG PASUNG / KUIH SERUNAI

BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
2 sudu makan gula pasir – beli online disini
1 ½ keping gula melaka – beli online disini
1 1/2 cawan air
1 helai daun pandan wangi
40gm tepung beras – beli online disini
20gm tepung ubi – beli online disini
1 sudu teh air kapur – beli online disini
BAHAN BAHAGIAN ATAS:
3 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung gandum
1 1/2 cawan santan sederhana pekat
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
BAHAN LAIN:
Daun pisang secukupnya untuk dijadikan kelongsong
CARA MEMASAK:
1. Sediakan kelongsong berbentuk kon menggunakan daun pisang. Kemudian bila sudah siap, masak gula, gula pasir dan daun pandan hingga gula hancur. Sejukkan.

2. Tapis dan satukan dengan bahan-bahan bahagian bawah dan masak atas api sederhana hingga likat dan kental.

3. Sudukan @ paipkan adunan ke dalam kelongsong daun pisang yang telah dibuat dan dirikan kelongsong di dalam lubang-lubang pengukus. Kukus selama 5 minit. Ketepikan.

4. Seterusnya, satukan semua bahan bahagian atas, tapis dan masak di atas api hingga likat dan kental.
5. Kemudian sudukan @ paipkan ke dalam kelongsong daun pisang yang telah berisi bahagian bawah yang telas dikukus tadi. Lakukan hingga habis adunan.

6. Teruskan mengukus lebih kurang 10 minit dengan api yang kecil. Elakkan kukus guna api besar kerana akan menyebabkan kelongsong daun pisang yang berisi adunan kuih tu tumbang.
7. Biar kuih sejuk barulah dihidangkan.


Kredit resipi & foto: Pn Habsah Ngah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah. Resipi Pengat Bebola Durian Best Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Nikmatnya Dapat Apam Kampung Gebu Gebas

Mulut terasa nak kunyah sesuatu untuk minum petang. Fikirkan bahan apa yang ada di dapur dan menu yang boleh dihasilkan. Nampak ada yis jadi bolehlah buat apam kampung. Dah lama mengidam nak merasa apam kampung buatan sendiri.
Resipi Apam Kampung
Bahan-Bahan A
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
2 helai daun pandan (masak dengan air kemudian tapis)
# campurkan air, gula merah, dan gula pasir kemudian masak hingga larut lepas itu tapis dan sejukkan.
Bahan-Bahan B
1 sudu kecil gula halus
11 gm yeast mauripan
1/2 cawan air suam
# pada bekas lain satukan semua bahan B kemudian kacau rata selama 4 minit atau hingga berbuih, biarkan sekejap.
Bahan Bahan C
4 cawan tepung gandum
secubit garam
Cara memasak:
1. Siapkan bekas yang besar kemudian masukkan semua bahan C ke dalam bekas dan masukkan air gula (bahan A) lepas itu kacau hingga sebati menggunakan whisk.
2. Apabila sudah sebati masukkan bahan B dan gaul hingga sebati kemudian perap selama lebih kurang 1 jam.
3. Siapkan loyang bersaiz 11 inci yang sudah disapukan minyak dan tuang adunan ke dalam loyang, supaya air kukusan tidak menitis pada apam tutup loyang dengan kertas alumunium.
4. Kukus adunan dengan api besar selama 35 – 45 minit atau hingga masak. Akhir sekali, angkat dan biarkan sejuk.
5.Nak makan tabur kelapa parut.
*Kelapa parut kukus sebentar dan tabur sedikit garam
Cuba lah..
😋💞
Kredit resipi & foto: Rozel Linda
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Klik sini
https://www.rasa.my/minum-petang-berbeza-dengan-spring-roll-makaroni-berkeju/

