Apa kudapan yang sedap dinikmati bila berkumpul nanti? Pastikan yang rangup dan sedap. Paling mudah buat, popia nestum sekali makan susah nak berhenti. Tak susahpun nak membuatnya. Kalau ada lebih bolehlah beri pada yang tersayang.

POPIA NESTUM CRUNCHY

Bahan-Bahan:

  • Kulit popia
  • Nestum
  • Gula kastor
  • Horlicks
  • Tepung gandum dan air (sedikit) untuk dijadikan gam

Cara membuat:

Popia Nestum Crunchy. Sekali Rasa Gerenti Ulang Kali Makan

1.Bahan gam:Tepung gandum dicampur sedikit air. Letak di penjuru popia sebelum gulung.

Ads

Popia Nestum Crunchy. Sekali Rasa Gerenti Ulang Kali Makan

2.Potong serong untuk dapatkan saiz kulit popia yang cantik.

Popia Nestum Crunchy. Sekali Rasa Gerenti Ulang Kali Makan

3.Blend nestum, horlicks dan gula kastor sekali

Popia Nestum Crunchy. Sekali Rasa Gerenti Ulang Kali Makan

4.Goreng popia sehingga kekuningan.

Nota: Gambar baru lepas letak popia dalam minyak. Belum kuning. Pastikan masak hingga kuning. Boleh rasa popia dah keras bukan lembik.

Popia Nestum Crunchy. Sekali Rasa Gerenti Ulang Kali Makan

5.Tos minyak sekejap sebelum gaul dengan nestum.

Ads

6.Sedia untuk disimpan dalam botol dan boleh terus makan.

Kredit: Nur Amirah A Bakar

Kentang Ikan Bilis Berempah Lauk Simple Tapi Tambah Nasi Berkali-Kali

Roti Naan Ala Turkish Bread Lembut Gebu Gebas, Pasti Ramai Yang Suka

Ads

Resipi Penkek Yang Mudah & Gebu, Buat Untuk Anak-Anak 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI