Apa kudapan yang mudah dan sedap nak buat ni? Puas fikir akhirnya kita buat coklat bubble rice. Gerenti bukan hanya kita yang suka, gerenti jadi rebutan semua.
Sambil berborak sambil makan, tanpa sedar habis jua sebalang. Ikut resipi yang dikongsikan ini boleh agak agak bahannya, sebanyak mana yang nak dihasilkan.
Chocolate Bubble Rice
Bahan-bahan:
Ads
Bubble rice Minyak masak Coklat beryls
Cara membuat:
1.Double boil coklat milk compound jenama beryls.Letak minyak masak sikit. Semua agak-agak je bahan ikut cita rasa anda.
2.Dah siap ketepikan. Kemudian sejukkan.
3.Bakar bubble rice 10-15 minit,130c (bergantung pada oven masing-masing).Bakar sekejap untuk bagi crunchy sikit.
Ads
4.Tuang coklat yang dah sejuk dulu kemudian baru letak bubble rice. Bubble rice pun bagi sejuk dulu baru letak atas coklat. Ketuk-ketuk bagi bubble rice jatuh ke bawah.
5.Tuang lagi coklat, dah siap letak dalam peti sejuk cepat sikit keras. Dah sejuk baru keluarkan dan potong.
Melalui facebook, Hidayati Hana berkongsi resipi membuat kek pastri buah yang sangat sedap. Kek ini memang simple sahaja tapi rasanya sungguh premium. Boleh cuba buat hujung minggu nanti. Mesti seronok dimakan seisi keluarga.
PASTRY FRUIT CAKE
BAHAN-BAHAN
70 gram mentega (suhu bilik)
110 gram gula kastor
50 gram plain yogurt
2 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar parutan kulit lemon
140 gram tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
Buah (pihan pic, blueberi, strawberi, ceri, kiwi atau limau mandarin)
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega dengan gula kastor sehingga sebati.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga kembang sedikit.
3. Masukkan telur ayam satu demi satu dan esen vanila.
4. Masukkan parutan kulit lemon. Kacau sebati.
5. Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak. Kaup balik guna spatula.
6. Selepas siap, alaskan loyang saiz 7 inci dengan baking paper. Tuangkan adunan
7. Letakkan buah di atasnya. Jangan tekan. Letak sahaja.
8. Panaskan oven pada suhu 180 dan bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Tekak terasa nak makanan kek yang masam-masam manis? Boleh cuba buat kek minyak sunquick. Jika anda tak pernah makan, cubalah buat di rumah. Sedap tak terkata. Ini resipi yang dikongsi oleh Nur Balqis. Mudah sahaja caranya. Selamat mencuba.
KEK MINYAK SUNQUICK
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
2 cawan tepung kek
1 sudu besar ovelet
1 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak
1/2 cawan pati sunquick
1/2 gula aising
Pewarna oren
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan ovelet dan susu pekat.
3. Kacau sebentar dan masukkan pati sunquick.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
5. Masukkan minyak dan gaul lagi.
6. Bahagikan kepada dua bahagian dan masukkan pewarna oren pada satu bahagian.
7. Sapu minyak pada acuan.
8. Panaskan kukusan dan masukkan adunan berselang-seli mengikut warna.
Nikmatnya dapat makan Kek Batik Indulgence ni,mewah dengan rasa coklat dan cheese. Dessert yang mudah buat kerana tak perlu bakar hanya sejukkan semalaman dalam peti sejuk.
KEK BATIK INDULGENCE
Bahan-bahan untuk Kek Batik:
540g biskut marie
250g mentega
200g susu pekat manis
1 cawan serbuk Milo
180ml susu full cream
50g serbuk koko
1/4 sudu kecil garam *for unsalted butter
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan-bahan untuk lapisan cheese:
250g krim keju
50g gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar susu pekat manis
3/4 sudu besar serbuk gelatin
3 sudu besar air panas
200ml krim putar tenusu
Bahan-bahan untuk coklat ganache:
300g coklat masakan gelap
250g krim putar tenusu
1 sudu besar butter
1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuat:
Cara-cara untuk kek batik:
1.Lapik loyang dengan plastik.
2.Patah-patahkan biskut marie.
3.Panaskan butter sehingga cair kemudian masukkan susu pekat manis,
serbuk milo, susu full cream dan serbuk koko. Kacau sampai tak berketul.
4.Masukkan esen vanila, garam (kalau guna unsalted butter).Kacau sampai mendidih
dan tutup api.
5.Tuang biskut maire yang dipatahkan tadi sikit demi sedikit.
6.Tuang ke dalam loyang.
7.Ratakan dan tekan rapat.
8.Sejukkan dalam peti ais sementara sediakan lapisan cheese.
Cara membuat lapisan cheese:
1.Bancuh gelatin dengan air panas dan kacau sampai larut.
2.Masukkan krim cheese dalam mangkuk adunan.
3.Masukkan gula kastor, esen vanilla, susu pekat dan cecair gelatin.
Kacau sekata.
4.Dalam bekas yang berasingan, putar whipping cream sehingga kental.
5.Campurkan whipping cream dalam adunan cheese.
6.Keluarkan kek batik dan tuang adunan cream cheese di atasnya.
7.Ratakan dan masukkan balik ke dalam peti sejuk.
Cara membuat lapisan coklat ganache:
1.Cairkan coklat (double boil).
2.Masukkan whipping cream kemudian kacau sehingga suam dan larut.
3.Masuk sedikit butter (supaya lapisan ganache berkilat).
4.Masukkan esen vanilla.
5.Bila dah cair sekata boleh angkat.
6.Keluarkan kek batik dari peti sejuk dan tuang coklat ganache.
7.Simpan dalam peti sejuk semalaman
Tip:
*Jangan panaskan terlalu lama coklat ganache.
*Sentuh bubble yang muncul atas lapisan coklat ganache supaya lapisan
kek licin
*Pisau sentiasa direndam dalam air panas setiap kali kita potong supaya
potongan jadi bersih dengan cara ni
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.