2 Resipi Ayam Panggang Paling Mudah Yang Boleh Masak Guna Oven Di Rumah.

Share

Di waktu hujung minggu, mesti ramai yang duk tercari-cari resipi yang istimewa untuk disajikan buat suami dan anak-anak. Salah satu idea yang boleh dicuba ialah menu ayam panggang. Ha…anak-anak memang suka ni. Sedap! Buat seekor, satu keluarga boleh makan dengan puas. Nak masak pun tak susah. Jom cuba! 

 

1. AYAM PANGGANG KETUHAR 

 BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam saiz sederhana
  • 1 batang seleri  |potong empat
  • 1 sudu teh herba thyme
  • 1 sudu teh rosemary
  • 1 biji bawang besar  |belah dua
  • Beberapa tangkai daun parsli
  • 1 helai daun bay
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan sos Lea & Perrins
  • 4 ulas bawang putih |tumbuk halus
  • 1-2 sudu teh serbuk brown sauce (untuk membuat sos)
  • Sedikit tepung jagung/ gandum (untuk membuat sos)

CARA MEMASAK:

  1. Perapkan ayam bersama rosemary, thyme, sos tiram, sos Lea & Perrins, lada hitam, bawang putih dan garam.
  2. Sumbatkan hirisan seleri, parsli, separuh daripada bawang besar di dalam perut ayam. Perap di dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
  3. Kemudian, keluarkan ayam dan bakar selama 1 jam atau lebih mengikut cita rasa pada suhu 200 C. Sapukan mentega dua atau tiga kali di permukaan ayam sehingga masak dan kulitnya garing.
  4. Apabila ayam masak, rehatkan buat seketika. Ketepikan.
  5. Untuk membuat sos; lebihan jus ayam yang dipanggang tadi diambil dan campurkan bersama baki bawang besar yang dihiris, seleri, parsli yang telah dipanggang dan daun bay.
  6. Masak kesemua bahan di dalam kuali dan campurkan brown saucedan sedikit tepung untuk memekatkannya. Boleh juga ditambahkan sedikit air mengikut cita rasa anda.
  7. Angkat dan tapis, ambil jusnya sahaja.
  8. Hidangkan bersama kentang rebus dan sayur-sayuran mengikut cit rasa masing-masing.

INFO CHEF: Selepas sos ditapis, masukkan sedikit mentega ke dalam sos agar lebih sedap dan sos nampak berkilat cantik.

 

2.  AYAM BARBEQUE MADU 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam |  saiz sederhana | bersih dan toskan
  • 1 biji bawang besar | kisar
  • 3 ulas bawang putih | kisar
  • 3cm halia muda | kisar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu makan serbuk jintan putih
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan  serbuk kunyit
  • 3 sudu makan madu
  • 1 sudu makan kicap pekat manis
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

  1. Gaulkan bahan kisar dan semua rempah ratus, madu, kicap pekat manis dan  garam pada keseluruhan bahagian ayam termasuk bahagian dalam.
  2. Masukkan dalam bekas dan perapkan satu  malam dan simpan dalam peti ais.
  3. Kemudian bakar atau panggang dalam ketuhar setelah separuh masak sapukan lagi dengan bahan rempah barbeque agar ayam tidak terlalu kering.
  4. Setelah masak boleh hidangkan dengan sos cili atau sos lada hitam.

INFO CHEF: Jika suka, keluarkan ayam dari ketuhar, masukkan tomato ceri dalam dulang pembakar  bersama hirisan lemon untuk penambah rasa.

 

 

 

 

Published by
Nur