Roti kalau dibuat sendiri boleh makan panas-panas, fresh from the oven . Gunakan pulak ramuan berkhasiat memang terbaik lah.
Ni min kongsikan dua resipi roti daripada bahan makanan sunnah iaitu zaitun, madu dan kismis. Adun dan uli elok-elok. Jangan lupa semak resipi bun oreo coklat sekali ya.
OLIVE HERB POTATO FOCCACIA
BAHAN-BAHAN :
800gm tepung roti | diayak
200gm kentang | direbus dan dilecek
40gm yis
20gm garam
20gm gula
6gm oregano
500ml susu segar
150ml minyak zaitun
Buah zaitun secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Masukkan tepung, kentang lecek, yis, garam, gula dan oregano ke dalam penguli. Campur dan gaulkan sebati. 2. Masukkan susu segar dan uli selama 5 minit lagi dalam kelajuan perlahan. 3. Masukkan minyak zaitun dan ulikan lagi selama 7 minit. 4. Ambil dan doh dan letakkan di dalam tin pembakar. 5. Rehatkan selama 2 jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari asal. Letakkan buah zaitun di atasnya 6. Panaskan oven dalam suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 25 minit atau keperangan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak: 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : roti Keistimewaan : Sedap dimakan bersama sup dan keenakan minyak dan buah zaitun yang sihat
INFO CHEF :Buah zaitun boleh juga diganti dengan tomato ceri atau bawang putih.
Ads
HONEY GOLDEN RAISIN LOAF
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung roti
20gm gula perang
8gm garam
10gm yis kering
30ml madu
50gm mentega
250ml air
150gm kismis kuning
CARA MEMASAK : 1. Di dalam mangkuk penguli, satukan tepung roti, gula perang , garam dan yis. 2. Masukkan air dan madu, ulikan lebih kurang 5 minit. 3. Masukkan mentega dan teruskan menguli selama 7 minit dan akhir sekali masukkan kismis. 4. Biarkan rehat selama 30 minit ,hingga ia naik kali pertama. 5. Bentukkan doh dan masukkan ke dalam dulang pembakar. 6. Biarkan rehat dan naik sehingga dua kali ganda. 7. Panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 200 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Saiz hidangan :2 buku roti, 4 orang Waktu memasak: 20 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Roti manis buah dengan rasa kismis, enak dimakan disapu jem atau mentega
Ads
INFO CHEF : Boleh tambah kekacang seperti badam, pistachio atau walnut jika suka. Boleh tahan seminggu, jika disimpan dalam peti sejuk.
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KL
OREO CHOCOLATE BUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
Ads
330 gm tepung roti
8 gm yis
16.6gm susu tepung
50 gm gula
30 gm mentega
6 gm garam
45gm telur
167 ml susu segar
BAHAN INTI : Coklat ganache :
125 gm krim putar
125 gm coklat masakan (baking chocolate)
50 gm mentega
Krim kastad :
250 gm tepung kastad
1/2 liter susu segar
1 liter krim putar
50 gm serbuk biskut Oreo
‘Topping’:
100 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMASAK : Cara masak inti (chocolate ganache): 1. Masakkkan krim putar di atas api sederhana hingga mendidih sedikit dan tutupkan api. 2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga sebati. 3. Kemudian masukkan mentega dan sebatikan. Biarkan dalam suhu bilik. Cara masak inti (krim kastad) : 1.Masukkan tepung kastad, susu segar dan krim putar di dalam periuk. 2.Masakkan di atas api sederhana 3.Tutup api dan biarkan seketika dalam suhu bilik.
Cara membuat oreo bun : 1. Masukkan bahan bahan A ke dalam mixer dan bancuh dengan kelajuan rendah selama 1 minit 2. Selepas 1 minit, bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit 3. Tutup mixer dan periksa jika doh lembut dan licin 4. Keluarkan doh dari mixer dan timbang 60 gm untuk setiap doh 5. Rehatkan pada suhu bilik selama 10 minit 6. Uli doh memanjang untuk dililit ke acuan 7. Sesudah siap semua celup ke dalam air dan celup ke oreo hancur untuk topping dan letak ke dulang pembakar 8. Rehatkan selama 1 jam sebelum bakar 9. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah celcius, kemudian masukkan dulang pembakar berisi bun. 10. Bakar hingga coklat keemasan, keluarkan dan sejukkan selama 30 minit dan isi dengan bahan inti ke dalam bun
Saiz hidangan : 10 biji Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat berkrim dan keenakan biskut Oreo Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan coklat masakan tidak dimasak ‘langsung’ atas api. Tutupkan api dan anda boleh tuangkan krim putar atas coklat masakan hingga cair. TERIMA KASIH : HOTEL ROYALE CHULAN BUKIT BINTANG
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Keenakan daging panggang @ bbq ni banyak bergantung kepada sosnya. Masak daging berjus, dapat pulak sos lada hitam yang sedap melampau makin menjadilah kesedapannya. Sos lada hitam atau sos black pepper ni kalau dibuat gaya homemade lagi terjamin kebersihan dan kesedapannya.
Ada rahsianya mengapa sos ni sedap sangat. Tumiskan guna majerin, gunakan ramuan sos spageti keju, serbuk keju dan kicap lemak manis adalah antara bahan ramuan yang menjadi penyedap sos ini. Buatnya mudah sangat , jom ikut resipi yang dikongsikan oleh cikgu Afy Al Habibi ini. Memang patut ler viral…
CARA MEMASAK : 1. Panaskan 1 sudu besar Planta dalam api kecil sahaja. 2. Masukkan bawang putih yang telah diracik halu , tumis hingga naik bau. kecil sahaja.
3. Masukkan 1 tin sos spageti keju seperti dalam gambar. Rasanya lain dari yang lain. Saiz tin paling kecil. Untuk kepekatan semalam cikgu tambahkan air lebih dari biasa. * Dari 1 tin sahaja sebelum ni, Cikgu Afy tambah jadi dua tin. * kacau dahulu sehingga sos dan air sebati. Jika nampak masih pekat boleh tambah lagi sedikit air*
4. Masukkan 1 sudu besar serbuk keju. Kalau takda takpa. Kacau rata.
5. Tambahkan 1 sudip kicap Jalen lemak manis. * Boleh tambahkan ikut kesesuaian warna kalau suka gelap. 6. Masukkan serbuk lada hitam kisar.
7. Juga masukkan satu sudu besar gula ( boleh masuk sikit-sikit untuk langkah selamat). Kacau sebati.
8. Tutup api setelah semuanya sebati boleh dihidang bersama ayam, daging dan kambing panggang.
Jika pokok kunyit anda banyak mengeluarkan hasil, jangan biarkan sahaja kerana kunyit segar ni tak tahan lama. Sayang kalau kunyit yang cantik-cantik tu dibiarkan kecut. Apa yang boleh dihasilkan ialah dengan membuat Serbuk Kunyit secara homemade. Boleh jimat belanja dapur dan puas hati dapat nikmati hasil tanaman sendiri.
CARA-CARA BUAT SERBUK KUNYIT HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Kunyit segar
CARA MEMBUAT:
1. Basuh kunyit bersih-bersih hingga hilang pasir dan tanah.
2. Hiris kunyit nipis-nipis dan susun dalam bekas bersesuaian. Jemur hingga kering dan garing.
3. Kisar menggunakan pengisar kering hingga halus.
4. Ayak serbuk kunyit 2-3 kali bagi mengasingkan serbuk halus dan juga kepingan kunyit yang tidak dikisar halus. Kepingan kunyit kasar boleh dikumpulkan dan dikisar sekali lagi supaya betul-betul halus.
5. Simpan dalam bekas bersesuaian dan boleh digunakan dalam masakan.
Sesekali layan sajian Cina ni memang menaikkan selera. Tak perlulah ke restoran mahal-mahal kerana anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Antara yang boleh dicuba adalah Daging Szechuan dan Cendawan Shimeiji Goreng Telur Masin ni. Makan dengan nasi panas, memang terangkat beb!
1. DEEP FRIED SHIMEIJI MUSHROOM WITH SALTED EGG YOLK
BAHAN-BAHAN:
100gm cendawan Shimeiji – bersih dan leraikan satu-satu.
3 biji kuning telur masin rebus – dilenyek halus
1 sudu makan serbuk keju parmesan
1/2 sudu teh serbuk perasa ayam
1 sudu teh gula
2 sudu makan mentega
Minyak masak secukupnya
100gm tepung gandum
60gm air
CARA MEMASAK:
Di dalam satu mangkuk, campurkan tepung dengan air. Kacau hingga ( Celup sudu ke dalam adunan dan jika adunan melekat pada belakang sudu, bermakna adunan sudah sedia).
Celup cendawan Shimeiji satu persatu ke dalam adunan tadi.
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng cendawan secara ‘deep fried’ sehingga ia bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Panaskan mentegadi dalam kuali dan masukkan kuning telur masin, serbuk ayam, gula dan keju parmesan. Kacau sekata.
Masukkan pula cendawan yang telah digoreng dan kacau hingga sebati.
Angkat dan hidangkan ketika panas.
2. DAGING SZECHUAN
BAHAN-BAHAN:
600gm daging – potong dadu kira-kira 1.5cm lebar
50gm lada benggala hijau – potong 1.5cm lebar
50gm lada benggala merah – potong 1.5cm lebar
50gm lada benggala kuning – potong 1.5cm lebar
50gm lobak merah – hiris nipis
20gm cili kering – potong
2 sudu makan Spicy Hot Bean Sauce – boleh diperolehi di pasaraya
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk pati ayam
4 sudu makan air
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging kira-kira 30 saat. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali yang sama, masukkan semua sayuran yang telah dipotong tadi. Goreng seketika.
Satukan sos tiram, hot bean sauce, gula, serbuk ayam dan air secukupnya ke dalam satu mangkuk. Kacau sekata dan tuang adunan ke dalam kuali berisi sayuran tadi. Kacau sebati.
Masukkan semula daging yang telah digoreng tadi ke dalam kuali dan goreng lagi.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.