Kalau korang tak tahu nak minum petang apa yang ringkas tapi sedap, boleh try buat 3 resipi ni. Jejari Bilis tu memang layan betul kurp krap, krup krap makan. Tak sedar habis sebalang besar. Agar-agar kiwi dan kuih tako tu pulak sedap dimakan sambil minum kopi O atau teh O.
Nak buat pun tak susah. Lagi seronok kalau buat bersama keluarga. Masak sama-sama.
JEJARI BILIS
Ads
Bahan-Bahan
200 gram tepung gandum
100 gram ikan bilis (dikisar halus)
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
50 ml minyak masak
Garam secukup rasa
20 ml air
Minyak masak untuk menggoreng
Cara Memasak
1. Satukan tepung gandum, ikan bilis, jintan manis, jintan putih, minyak masak, garam dan air.
2. Adun sehingga menjadi doh. Kemudian, canai sehingga menjadi nipis.
3. Potong menjadi jejari halus. Ulang proses sehingga doh habis.
4. Panaskan minyak masak dan goreng jejari hingga rangup. Angkat dan toskan.
5. Sedia dinikmati.
AGAR AGAR KIWI
Bahan-Bahan
600 ml air
10 gram serbuk agar-agar jernih
5 sudu makan gula pasir
Beberapa hirisan buah kiwi
Cara Membuat
1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan juga gula sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dalam gelas berisi buah kiwi.
3. Biarkan mengeras dan sedia dinikmati.
Ads
TARO TAKO
Bahan A
60 gram gula kastor
200 ml air
25 gram tepung beras
½ sudu makan tepung ubi
60 ml air daun pandan
Garam secukup rasa
100 gram keladi
Daun pandan secukupnya untuk takir/kelongsong
Bahan B
10 gram tepung beras
10 gram tepung Hoen Kwe
¼ sudu teh garam
150 ml santan
50 ml susu segar
Ads
Cara membuat
1. Untuk Bahan A, larutkan gula kastor dan air sehingga mendidih. Tapiskan.
2. Kemudian masukkan tepung beras, tepung ubi, air daun pandan dan garam.
3. Kacau rata dan didihkan sehingga pekat barulah dimasukkan keladi. Kacau lagi sehingga sebati.
4. Seterusnya tuangkan adunan tadi ke dalam takir sebanyak ¾ tinggi sahaja. Ketepikan.
5. Untuk Bahan B pula, didihkan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat. Tuangkan ke atas bahan A tadi.
6. Sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Popia merupakan antara sajian ringan mudah yang puan-puan boleh hasilkan dalam jumlah yang banyak dan sejukbekukan. Intinya boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa masing. Salah satu resipi popia yang sedap tular di laman web masakan ialah Popia Ayam Cendawan Berkeju ni. Memang layan habis! Jom cuba resipi perkongsian saudari Radia Tussoleha ini.
BAHAN A:
1 labu bawang holland(potong cincang)
5 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam (tumbuk halus)
1 batang lobak merah (potong dadu)
BAHAN B:
1 bungkus kulit popia (50 keping)
1 paket isi ayam cincang atau 1 mangkuk daging ayam yang dipotong cincang
1 bungkus sosej ayam (potong kecil)
1 bungkus keju (6 keping)
1 tin cendawan (potong racik)
1 tin champmbells cream (cendawan or ayam)
1biji telur atau 1cawan bancuhan tepung gandum (sebagai gam)
1 kiub ayam dan garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Tumis bahan A sehingga wangi. Kemudian masukkan lobak merah diikuti sosej serta isi ayam.
Kemudian masukkan garam, kiub pati ayam. Gaul rata.
Masukkan cendawan dan charambells cream.
Akhir sekali, masukkan keju. Kacau sebati dan padamkan api. Masukkan ke dalam bekas apabila sudah sejuk.
CARA MEMBUNGKUS POPIA:
Sediakan kepingan kulit popia. Sudukan 1 sudu inti di hujung kulit popia danlipat.
Lekatkan hujung kulit popia dengan menggunakan bancuhan telur atau bancuhan tepung gandum.
Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan.
Nota:
Bahan-bahan diatas boleh menghasilkan lebih kurang 50 keping popia.
Mulut asyik mahu mengunyah lebih baik jadikan tempe goreng rempah snek ringan yang berkhasiat. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang mengalami proses penapaian.
Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.
TEMPE GORENG REMPAH
.
BAHAN-BAHAN:
Ketumbar
Jitan manis
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Tepung gandum
Air
.
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK: 1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
.
INFO:
Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
Makin nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
Jom cuba buat nugget homemade! Ha…bagi ibu-ibu yang ada anak yang susah nak makan nasi, memang susah hati kan? Bukan apa, risau jika mereka tidak dapat zat serta keperluan nutrisi yang cukup untuk tumbesaran. Melalui perkongsian saudari Hani Nanny, ada menu mudah yang anda boleh cuba. Malah jika buat menu ni, lebihan nasi juga boleh digunakan tanpa perlu membazir.
Anak payah nak makan nasi? No worries lah. Jom try buat nugget, Boleh je campak-campak sayur, ayam ikut kesukaan dalam tu. Kalau dah goreng confirm nam tujuh ketul dijamahnya. Buat bebanyak pastu frozenkan, Bebila nak makan gorengkan saja..mudahkan?
CARA BUAT NUGGET NASI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Nasi (empunya resipi guna beras jepun) – beras biasa pun boleh
Isi ayam
Daun bawang(optional) – boleh juga tambah lobak merah dan lain-lain sayur ikut citarasa
Perasa
1-2 biji telur – dipukul
Serbuk roti secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan nasi, isi ayam, sayur dan perasa dengan secukupnya. Gaul hingga sebati.
2. Canai adunan nasi tadi dan tekap dengan pencetak kesukaan. Pastikan anda sapu sedikit minyak pada pencetak dan permukaan nasi supaya tidak melekat.
3. Celup kepingan nugget nasi dalam bancuhan telur.
4. Kemudian salut dengan serbuk roti. Lakukan hingga habis adunan.
5. Selepas siap, sejukbekukan nugget terlebih dahulu sebelum digoreng.
Ayam masak merah antara lauk kesukaan ramai. Baik di majlis mahu pun di rumah ia memang selalu disediakan. Ayam masak merah ini paling sedap bila ada banyak kuah supaya dapat digaul dengan nasi, tak kira nasi putih, nasi tomato, nasi minyak semuanya ngam.