Hidangan pencuci mulut umpama melengkapkan hidangan anda. Tidak kira ketika makan bersama keluarga mahupun saat menerima kunjungan tetamu. Resipi-resipi yang kami kongsikan ini pasti dapat memberikan idea-idea hidangan pencuci mulut apa yang hendak dihidangkan. Selamat mencuba.
KEK TEMBIKAI
BAHAN-BAHAN:
½ biji tembikai
100gm kepingan badam | dibakar sedikit
225gm krim putar
Sedikit buahan segar untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Potong tembikai mengikut bentuk sebiji kek.
2. Pukul krim putar sehingga kembang dan sapukan ke sekeliling buah tembikau tadi untuk membentuk menjadi kek.
3. Akhir sekali, hias kek tembikai dengan buah-buahan segar seperti strawberi, anggur dan potongan kiwi.
4. Tabur badam di sekeliling kek tembikai.
5. Sedia dinikmati.
Ads
Saiz Hidangan : 5-7
Waktu Memasak: 30 minit
Jenis Hidangan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa segar dan manis tembikai dan lemak krim putar serasi
Cara Memasak : –
Anggaran harga: RM15-RM20
INFO CHEF : Untuk lebih enak, masukkan ke dalam peti sejuk terlebih dahulu dan selepas itu barulah boleh dipotong dan dinikmati.
PASTRI KELOPAK MAWAR EPAL
BAHAN-BAHAN:
½ paket puff pastry
4 biji epal merah |hiris
2 sudu makan jem aprikot
BAHAN A:
500ml air
½ sudu teh garam
½ sudu teh perahan lemon
CARA MEMASAK:
1. Potong puff pastry memanjang 20cm panjang x 3.75cm lebar dan sapukan sedikit jem apricot. Ketepikan.
2. Setelah itu, dalam satu mangkuk campurkan bahan A.
3. Hiriskan epal merah nipis-nipis dan masukkan ke dalam bahan A tadi. Gaul sekata.
4. Masukkan ke dalam mikrowave selama tiga minit dan sejatkan air.
5. Bentangkan puff pastry dan susun hirisan nipis epal tadi di atasnya dan lipat puff pastry tadi menutup separuh hirisan epal dan gulung perlahan-lahan sehingga menjadi bentuk kelopak mawar.
6. Letakkan di atas dulang pembakar dan bakar selama 20 minit.
7. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Saiz Hidangan : 3-4 orang
Waktu Memasak: 1 jam
Jenis Hidangan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa yang lemak
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM15-RM20
Ads
INFO CHEF: Bentuk kelopak umpama mawar itu menarik perhatian.
CARROT CAKE WITH MERINGUE BAHAN-BAHAN
BAHAN A
454gm lobak |parut kasar
3 biji telur
125ml buttermilk
1 sudu teh esen vanila
450gm gula
250ml minyak sayur-sayuran
1 sudu makan parutan kulit oren
BAHAN B (AYAK):
375gm tepung gandum
1 sudu teh soda
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kayu manis
Ads
BAHAN UNTUK MEMBUAT MERINGUE:
4 biji telur putih
180gm gula kastor
½ sudu teh cream of tartar
1sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
1. Campurkan telur, buttermilk, esen vanila, gula, minyak sayur dan parutan kulit oren. Pukul sehingga sebati.
2. Masukkan bahan B. Gaul sekata.
3. Setelah itu masukkan adunan sedikit demi sedikit ke dalam acuan kek cawan yang telah disusun di dalam loyang dan bakar selama 25 minit pada suhu 165C.
4. Setelah masak, angkat dan sejukkan. Ketepikan.
5. Untuk membuat meringue; Satukan kesemua bahan dan masak sehingga gula larut dengan menggunakan teknik double boil.
6. Masukkan ke dalam dlm mixer dan pukul sehingga kembang.
7. Paipkan di atas kek cawan dan bakar meringue menggunakan ‘blow torch’ untuk menghasilkan teknik marshmallow yang dibakar.
8. Sedia dinikmati.
Saiz Hidangan 6-8 orang
Waktu Memasak: 1 jam
Jenis Hidangan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak lobak merah dan manis meringue
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
INFO CHEF: Lobak merah diparut kasar supaya masih boleh dirasa teksturnya ketika mengunyah kek cawan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Dalam episod kedua rancangan terbaru Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Adam Didam dan Ili Sulaiman akan berkongsi cara-cara memasak Chicken Adobo yang terkenal di Filipina dan juga menu Ayam Masak Kicap yang tentunya tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Nak tahu apa persamaan serta perbezaan antara kedua menu ni? Jom lihat resipi dan cara-cara penyediaannya.
1. AYAM MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam – dipotong 8
Asam keping
Minyak
Gula
Garam
BAHAN PERAPAN AYAM:
2 sudu makan kicap cair
2 sudu makan kicap manis
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada putih
BAHAN KISAR:
2 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering yang telah direndam di dalam air panas
BAHAN KUAH/GRAVY:
2 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan minyak
1 biji bawang holland
1 biji lada benggala (merah@hijau)
Daun bawang sebagai hiasan
CARA MEMASAK:
1. Masukkan ayam ke dalam mangkuk dan perap dengan bahan perapan.
2. Kisarkan kesemua bahan seperti halia, bawang besar, bawang putih dan cili kering sehingga menjadi pes.
3. Masukkan minyak ke dalam kuali. Goreng ayam separa masak. Simpan bahan perapan untuk diletakkan di dalam sos.
4. Tumis bahan yang dikisarkan sehingga wangi dan pecah minyak. masukkan bahan perapan, asam keping, kicap pekat dan ayam yang digoreng sebentar tadi. Biarkan selama 5 minit.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bawang holland dan lada benggala. Hiaskan dengan daun bawang. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Video:
2. CHICKEN ADOBO
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Air
Cili padi
Minyak
BAHAN PERAPAN AYAM:
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan cuka
Garam
1 sudu makan lada Hitam (biji)
1 ½ sudu makan gula perang
2 helai daun salam
2-3 ulas bawang putih
2-3 bawang merah kecil
CARA MEMASAK:
1. Masukkan ayam ke dalam mangkuk dan perap dengan bahan perapan selama 10 minit
2. Panaskan kuali, tuang sedikit minyak dan masukkan bawang putih.
3. Masukkan ayam yang diperap dengan bahan perapan sebentar tadi.
4. Masukkan air mengikut citarasa sendiri. Tutup kuali dan biarkan ayam masak sepenuhnya.
5. Masukkan beberapa biji cili padi. Gaul rata dan sedia untuk diangkat dan dinikmati.
Video:
BACA JUGA:
Cara Masak Nasi Lemak & Nasi Uduk dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 1
Hidangan yang berasal dari Indonesia ini memang sedap. Mi yang dinikmati bersama bebola daging, sup dan juga bahan sampingan lain ini ternyata perlu anda cuba. cara pembuatannya juga tidak susah.
BAKSO MUDAH
BAHAN-BAHAN:
500 gm mi kuning | dicelur seketika
500gm daging kisar
3 biji telur
150gm bawang merah | dikisar
100gm bawang putih | dikisar
50gm serbuk jintan manis | dikisar
30gm serbuk jintan putih | dikisar
20gm serbuk ketumbar | dikisar
5gm kulit kayu manis
5gm bunga lawang
5gm bunga cengkih
1.5 liter air
1 sudu makan garam
1 sudu makan gula
CARA MEMASAK:
Untuk membuat bakso, campurkan bahan kisar bersama daging hancur, telur, bawang merah serta bawang putih rata. Gaul hingga sebati dan kepalkan menjadi bentuk bebola. Ketepikan.
Untuk sup, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah, jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar serta kulit kayu manis, bunga lawang dan juga bunga cengkih.
Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan bebola daging yang telah dibuat tadi dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih dan pastikan bakso telah masak.
Tidak lama lagi, umat Islam akan mula menunaikan ibadah puasa. Maka bermulalah pesta biskut raya. Terdapat pelbagai jenis biskut raya ada dijual di pasaran namun yang dihasilkan sendiri tentunya lebih bermakna. Bagi anda yang tercari-cari idea untuk kuih raya, ini seleksi aneka resipi biskut raya mudah dan paling popular yang wajib ada tahun ni. Anda boleh dicuba. Nak buat niaga pun sesuai.
1. BISKUT SEMPERIT
BAHAN-BAHAN:
185gm gula
375gm mentega
60gm tepung kastad | diayak
60gm tepung jagung | diayak
375gm tepun gandum | diayak
1 sudu makan esen vanilla
1 biji kuning telur
Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga sebati.
Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Teruskan memukul sehingga kembang.
Masukkan kesemua tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
Masukkan doh ke dalam acuan samprit dan terapkan diatas loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Hiaskan dengan ceri merah.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipaskan pada suhu 150°C selama 10 minit.
Biarkan biskut sejuk seketika dan sedia untuk dinikmati.
2. BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
160gm mentega
100gm minyak sapi
1 biji telur
80gm gula halus
400gm tepung naik sendiri
200gm gula ising | ditabur
BAHAN INTI:
150gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak & dikisar halus
60gm gula halus
30gm mentega
CARA MEMASAK:
Untuk inti, campurkan kacang tanah bersama mentega dan gula halus. Gaul rata dan ketepikan.
Campur mentega bersama minyak sapi dan gaul hingga sebati.
Masukkan telur, tepung dan gula halus. Uli adunan tersebut sehingga rata.
Ambil satu sudu teh adunan dan masukkan inti. Bentukkan menjadi bentuk bujur dan susun di atas dulang pembakar.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170°C selama 20 minit atau sehingga masak.
Angkat biskut dan salutkan dengan gula ising secukupnya.
3. BISKUT TELUR REBUS
BAHAN-BAHAN:
500gm mentega
350gm gula halus
250gm tepung gandum |diayak
250gm tepung jagung | diayak
125gm tepung kastad | diayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla
Gula berwarna secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kuning telur yang telah dilecek. Pukul hingga rata.
Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
Canai doh tadi dan terap menggunakan acuan yang digemari. Susun di dalam loyang yang telah disapu mentega.
Sapukan telur di atas biskut dan susun hirisan badam dengan secukupnya.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit.
Info Chef: Pastikan disapukan sedikit kuning telur di atas kuih sebelum dibakar.
4. ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega | dibiarkan pada suhu bilik
450gm tepung gandum
2 sudu teh emplex
220gm gula ising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
150gm badam | dibakar seketika di dalam ketuhar
BAHAN SALUTAN:
450gm coklat masakan
1/2 sudu makan lemak sayuran
3 sudu makan badam cincang | dibakar seketika
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
Ayak tepung gandum bersama emplex. Ketepikan seketika.
Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati dan masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
Ambil sedikit doh dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang langkah sehingga habis adunan.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°C dan bakar biskut selama 20-25 minit.
Untuk menyalut, panaskan coklat menggunakan tenik double boiler. Kemudian masukkan lemak sayuran, Kacau hingga sebati.
Ambil biskut yang telah disejukkan tadi dan celupkan ke dalam coklat masakan. Kemudian masukkan ke dalam cawan kertas.
Sudukan sedikit coklat ke dalam cawan kertas tadi dan taburkan badam cincang dengan secukupnya. Biarkan coklat mengeras dan bolehlah dinikmati.
Info Chef: Coklat hendaklah dipotong kecil sebelum dicairkan. Selain teknik double-boil, boleh juga dicairkan menggunakan ketuhar gelombang mikro.
5. TAT NANAS TERATAI
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
120gm minyak sapi
450gm tepung gandum
1 biji telur gred B
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Pecahkan telur ke dalam mangkuk adunan diikuti mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati menggunakan pemukul tangan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
Terapkan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian dan citarasa anda.
Sudukan inti nanas ditengah-tengah biskut dengan secukupnya.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°C – 180°C dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak.
Info chef: Biskut ini amat mudah disediakan kerana tidak memerlukan bahan yang banyak. Lebih enak dimakan bersama jem nenas kerana ia memberikan rasa manis pada tat selain mempunyai tekstur yang rapuh apabila dikunyah.
6. BATANG BURUK
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
150gm tepung beras
1/2 biji santan kelapa
100gm tepung kacang hijau
120gm gula ising
2 biji telur
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan santan sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika.
Campurkan tepung kacang hijau bersama gula ising. Ketepikan.
Gaulkan tepung gandum dan tepung beras bersama santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli hingga menjadi adunan yang sebati.
Canai nipis adunan tadi dan potong mengikut saiz 2cm x 3cm. Gulung dan biarkan bahagian tengahnya berlubang.
Potong kecil adunan yang digulung tadi dan goreng sehingga garing.
Angkat dan toskan minyak. Isikan bahagian tengah tadi dengan campuan tepung kacang hijau dan gula ising. Ulang sehingga adunan habis.
Sedia untuk dinikmati.
7. BISKUT AISKRIM
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega
60gm gula ising
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh serbuk penaik
20gm serbuk badam
Sedikit esen vanilla
1 biji kuning telur | untuk sapuan
Sedikit coklat masakan | dicairkan
Gula-gula manik | hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
Kemudian campurkan kesemua tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul sehingga menjadi doh.
Canai doh dan terap menggunakan acuan berbentuk aiskrim.
Susun kepingan doh yang telah diterap tadi diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatasnya dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sehingga masak.
Sejukkan biskut seketika dan kemudian celup hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan.
Taburkan gula-gula manik berwarna dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
8. MAMA CAREY
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
125gm gula kastor
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
330gm tepung gandum | diayak
65gm tepung jagung | diayak
65gm susu tepung | diayak
BAHAN ISING:
1 biji putih telur
1 sudu makan tepung jagung
90gm gula ising
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak lekat di tangan.
Masukkan doh ke dalam plastik kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
Keluarkan doh dan canaikan. Teraop doh menggunakan acuan pilihan anda.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150°C selama 10 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk,
Untuk menghasilkan isingnya, pukul putih telur sehingga kembang.
Kemudian masukkan gula ising dan tepung jagung. Pukul lagi menggunakan kelajuan maksimum sehingga adunan menjadi likat.
Masukkan bancuhan ke dalam beg piping dan paipkan diatas biskut tadi. Hiaskan mengikut kreativiti anda.
Masukkan kembali biskut ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 150°C selama 10 minit.
9. BISKUT CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
90gm gula kastor
1 biji telur
80gm kismis hitam
125gm tepung naik sendiri | diayak
375gm cornflakes | diramas kasar
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga rata.
Masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang.
Dalam bekas berlainan, campurkan tepung dan kismis. Kemudian masukkan ke dalam adunan dan gaul rata.
Dengan menggunakan sudu the, ceduk adunan menjadi ketulan kecildan salutkan dengan cornflakes yang telah diramas kasar. Letakkan diatas dulang pembakar.
Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga biskut menjadi kuning keemasan.
Biarkan sejuk seketika dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.
10. BISKUT MAZOLA
BAHAN-BAHAN:
185gm tepung gandum | diayak
60gm tepung gandum | diayak
140gm gula halus
125gm kacang tumbuk
1 sudu teh esen vanilla
Minyak Mazola secukupnya
BAHAN HIASAN:
Kacang tumbuk kasar secukupnya
Kuning telur untuk sapuan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Gaul sehingga sebati.
Kemudian masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi dohyang boleh dikepal.
Ambil doh yang siap diuli tadi dan bentukkan menjadi bentuk bulat.
Letakkan doh diatas dulang pembakar dan sapukan kuning telur di bahagian atasnya. Taburkan juga kacang tumbuk dengan secukupnya.
Bakar biskut tadi selama 20 minit pada suhu 180°C.
Angkat dan sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Info chef: Untuk menyediakan kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk sehingga halus.
11. BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
2 biji kuning telur
Sedikit esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan tepung jagung
2 1/4 cawan tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak)
CARA MEMASAK: 1. Pukul metega dan gula hingga kembang dan gula hancur. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sekejap kemudian matikan mixer. 3. Masukkan pewarna kuning, susu tepung dan tepung kastard. Kacau rata. 4. Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil uli hingga jadi doh yang cantik dan tidak melekat di tangan. 5.Doh boleh terus diparut atau balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit sebelum diparut. 6.Masukkan parutan doh tadi ke dalam cawan kertas dan hias dengan coklat urai berwarna. 7.Panaskan ketuhar dan bakar biskut selama 20 minit pada suhu 160C. Kredit resipi & foto: Reen Khan Shariff
12. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
100gm gula halus @ kastor
100gm tepung jagung
1 biji kuning telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh air sejuk dlm peti ais
Tepung gandum cap ros secukupnya – bergantung pada kondisi doh
CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega, gula & air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati @ nampak warna kuning keputihan. 2. Masukkan tepung jagung, nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan. 3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur diatasnya dan tabur nestum. 4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau bergantung pada oven masing-masing. NOTA: Panaskan oven dulu degan suhu 170 selama 20 minit kemudian semasa membakar turunkan suhu pada 160C. Kredit resipi & foto: Hizar Harmiza Hashim
13. TAT NANAS KEJU
BAHAN KULIT:
150gm mentega tanpa garam
50gm marjerin
50gm gula aising
1/4 sudu teh garam
2 biji kuning telur
225gm tepung paling halus/superfine
35gm tepung jagung
25gm tepung susu
50gm keju cheddar-diparut halus
BAHAN UNTUK EGG WASH:(GAUL RATA)
2 biji kuning telur
1 sudu teh susu cair
BAHAN UNTUK TABUR:
50gm keju cheddar-disagat
BAHAN INTI NENAS:
450gm nanas – parut
125gm gula pasir
1/8 sudu teh garam
3 kuntum bunga cengkih
3cm kulit kayu manis
25gm keju cheddar-diparut
1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK: 1. Inti: Masak nanas sampai air meresap. Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis. Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata. Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil. 2. Kulit: Pukul mentega, marjerin, gula aising selama 30 saat. Masukkan kuning telur. Pukul rata. 3. Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambahkan keju parut.Gaul rata. 4. Ambil adunan kulit sebesar hujung ibu jari. Bulatkan, leperkan. Letak inti nanas.Bulatkan kembali. 5. Letakkan di atas loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas dengan baking paper. 6. Bakar tat pada suhu 150’C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak. 7. Keluarkan tat dari oven. Biarkan suam. Oles dengan kuning telur dan tabur keju parut. 8. Bakar kembali tat pada suhu 150’C selama 20 minit sampai masak. Kredit resipi & foto: Noraziah Yazid Nor Cookies
14. CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
1 ketul buttercup
1 cawan gula perang
500gm cornflakes
10 sudu makan madu
CARA MEMASAK: 1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api. 2. Masukkan madu. Kacau hingga rata. 3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu. 4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas. 5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit. 6. Sedia untuk dinikmati. Kredit resipi & foto: Norasiah Samsudin
15. CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
200gm bijirin cornflakes
150gm bubble rice
1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
16. SEMPERIT SUSU
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
1/2 cawan susu pekat manis
Pewarna kesukaan secukupnya
2 sudu makan ( menggunung) tepung kastard
4 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan diatas dan kacau menggunakan senduk. 2. Kemudian masukkan tepung kastard. Kacau lagi hingga rata. 3. Seterusnya masukkan tepung jagung. Uli hingga sebati. Adunan mestilah agak lembut. Jika keras, tambah mentega secukupnya. 4. Terap adunan dan biarkan 20 minit sebelum dibakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga masak, Guna api atas dan bawah. Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
17. TAT NANAS GULUNG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega
2 sudu makan minyak sapi
30gm gula icing
3 cawan tepung gandum – diayak. Jumlah boleh tambah kalau doh lembik
2 sudu makan tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu sudu makan tepung ubi kayu
1 sudu teh essen vanila
1 biji kuning telur
Pewarna kuning lemon
HIASAN:
2 biji kuning telur
1 sudu makan susu manis
Pewarna kuning lemon
CARA MEMASAK: 1. Satukan mentega, gula aising, minyak sapi dan esen vanilla. Sebatikan. 2. Kemudian masukkan telur dan pewarna kuning. Kacau rata. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. 4. Kemudian terap doh dengan acuan yang disukai. Biarkan doh selama 1 jam baru sapu kuning telur. 5. Bakar pada suhu 160-170C selama 20-25 minit. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing. Kredit resipi & foto: JJ Pau Mawar
18. BISKUT BADAM SALJI
BAHAN A:
250gm mentega
150gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
50gm sebuk badam
BAHAN B:
350gm tepung red rose
50gm tepung kastard
50gm tepung susu
40gm tepung jagung
Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
19. ALMOND ROCHER
BAHAN-BAHAN:
250gm coklat susu compound
50gm pes kacang hazel
Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.
20. BISKUT CHOC CHIPS CORNFLAKES
BAHAN A:
200gm mentega
50gm shortening
80gm gula aising
Secubit garam (Pukul semua bahan 2-3 minit)
BAHAN B:
175gm tepung naik sendiri
150gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh serbuk koko
(Satukan semua bahan B) BAHAN C:
50gm cornflakes ( ramas kasar)
50gm almond nibs ( goreng tanpa minyak sekejap..pastu biarkan sejuk)
80gm coklat chips
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah dipukul tadi.Gaul rata guna senduk.
Masukkan semua bahan C.Gaul rata. (adunan memang lembik).
Dengan menggunakan sudu plastik, sudukan adunan sebesar duit syiling 20sen ke dalam tray.
Hias dengan coklat chip dan almond flakes (badam hiris).
Bakar selama 20-25minit (hingga masak) pada suhu 180C menggunakan api atas dan bawah.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira