Sedapnya di hujung minggu menikmati bubur panas atau sejuk bersama ahli keluarga di petang hari, cicah pulak dengan roti, Alahai sedapnya. Bubur antara manisan yang mudah disediakan dan tidak memerlukan banyak bahan . Inilah menu yang ringkas dan sedap untuk anda sekeluarga menikmatinya.
BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
2. Cucu sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
3. Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
4. Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
5. Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
6. Sebelum angakat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api.
7. Bubur sedia dihidangkan.
BUBUR JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Masukkan hirisan jagung dalam periuk bersama air, rebus hingga mendidih.
2. Masukkan santan dan tambah sedikit air kalau terlalu pekat.
3. Masukkan daun pandan, gula dan perasakan dengan garam untuk seimbangkan rasa.
4. Biarkan bubur mereneh lebih kurang 3-4 minit.
5. Sebelum tutup api, masukkan susu cair, kacau rata.
6. Semasa menghidangkan bubur tambah dengan agar-agar merah.
KUIH WADAI KEPENG
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KUAH SANTAN:
CARA MEMASAK: