Bunga telang berwarna biru dan boleh menjadikan makanan menjadi unik disebabkan warnanya. Lazimnya bunga telang digunakan sebagai pewarna bagi nasi kerabu. Namun kini bunga telang turut digunakan dalam pelbagai resipi bergantung kepada minat seseorang.
ONDE-ONDE BUNGA TELANG
Bahan untuk bancuhan tepung:
2 cawan tepung pulut
2 sudu tepung gandum
1 cawan air
2 sudu air rebusan bunga telang
Secubit garam
Cara membuat
1. Satukan semua bahan di atas.
2. Buat bulat, leperkan dan isi gula melaka. Kemudian bentukkan semula menjadi bulat.
3. Rebus dalam air panas (boleh letak daun pandan).
4. Onde-onde akan timbul apabila sudah masak.
5. Kemudian salut dengan parutan kelapa.
Cara hasilkan parut kelapa
1) Gaul kelapa parut dengan sedikit garam.
Atau
2) Ambil kelapa parut kering. Tambah sedikit air dan gaul dengan sedikit garam. Kemudian stim beberapa minit.
Ads
MOCHI DURIAN BUNGA TELANG
Bahan-bahan
100 gram tepung pulut
50 gram gula halus
1 cawan air bunga telang (sejuk)
Tepung jagung secukupnya
*kalau nak simpan mochi untuk tempoh lama guna 100 gram gula halus dengan 100 gram tepung pulut, mochi akan jadi lebih lembut dan berkilat.
Ads
Cara membuat
1. Satukan tepung pulut, gula dan air bunga telang sejuk. Gaul sebati dan kacau dari semasa ke semasa.
Option (pilih salah satu) Jika masak dalam rice cooker – 10 minit, Steam – 10 minit, Microwave – 2 hingga 3 minit
2. Taburkan tepung jagung atas dulang. Kemudian baru letak mochi yang dimasak tadi.
3. Golekkan mochi dalam tepung jagung dan biarkan sejuk suam. Jangan pegang mochi ketika panas kerana boleh melecur.
4. Kerat 6 bahagian kalau nak besar atau 12 bahagian kalau nak mochi saiz kecil.
5. Buat bentuk bulat dan leperkan guna tangan. Letakkan isi durian di tengah -tengah dan kepilkan balik supaya jadi bulat. Letak tepung jagung pada tangan dan mochi supaya tidak melekat.
6. Siap untuk dimakan atau simpan dalam peti ais untuk beberapa jam.
MALABIA PUDING ARAB BUNGA TELANG
Ads
Bahan 1
4 cawan susu full cream
2 sudu bunga telang kering
1 cawan gula
Bahan 2
2 cawan susu full cream
1 cawan rice powder @ rice flour
Bahan 3
1 sudu kecil Rose water
1 sudu kecil Esen vanilla
Bahan hiasan
Kelapa kering
Kekacang (gajus/pistachio/badam)
Cara membuat
1. Panaskan bahan 1 iaitu susu full cream bersama bunga telang kering sehingga susu menjadi warna biru. Kemudian tapis keluar bunga telang dan masukkan 1 cawan gula. Kacau sentiasa.
2. Masukkan bahan 2 ke dalam bahan 1 dan kacau sentiasa sehingga pekat.
3. Kemudian masukkan bahan 3 iaitu rose water dan esen vanilla. Kacau sehingga rata.
4. Tuang ke dalam bekas dan hias dengan kelapa kering dan kekacang. Simpan didalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum nikmati.
Enaknya dapat menjamah aneka kuih muih tradisional yang lemak dan manis masa berbuka. Terasa puas tatkala menikmatinya. Bila tiba bulan ramadan, kuih-kuih ini antara yang mendapat sambutan ramai dan paling dicari. Jika anda ada masa dan rasa nak buat sendiri, jom cuba resipi yang RASA sediakan ni. Pasti puas hati.
1. CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN: Adunan tepung: • 1 cawan tepung gandum • 1 biji telur • 1 sudu teh minyak sapi • 1/ 2 sudu teh garam • 2 cawan air • Sedikit pewarna kuning
Inti: • 200gm isi ayam kisar • 2 labu bawang besar | dicincang halus • 3 ulas bawang putih | dihiris • 1 1/2 sudu makan rempah rendang segera • 1 sudu teh serbuk kari • 50ml air • Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya • Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan: • 20gm bawang goreng • 20gm daun sup | dihiris • 2 biji cili merah | dihiris halus
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan untuk adunan tepung dan bancuh hingga sebati serta tidak berketul. Ketepikan. 2. Untuk inti, panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih sehingga berbau wangi. 3. Kemudian masukkan rempah rendang segera dan kari. Masak sehingga pecah minyak. 4. Seterusnya masukkan isi ayam kisar, bawang besar dan air secukupnya. Biarkan sehingga masak. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa dengan secukupnya. 5. Untuk menghasilkan kuih cara, panaskan acuan dan oleskan sedikit minyak. 6. Tuangkan adunan tepung, sudukan inti diikuti bawang goreng, daun sup dan hirisan cili. 7. Tutup acuan menggunakan tudung periuk dan tunggu sehingga kuih cara masak. 8. Ulang langkah sehingga adunan habis. Sedia untuk dinikmati. ________________________________________ Info Chef: Elakkan dari mengisi adunan terlalu banyak ke dalam acuan bagi mengelakkan inti terkeluar.
2. KUIH KASWI
BAHAN-BAHAN: • 300gm tepung gandum • 375ml air gula melaka • 1/2 sudu teh air kapur • 1/2 biji kelapa parut • Garam secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Bancuh tepung gandum bersama air gula melaka. Kacau sebati hingga adunan tidak berketul. 2. Masukkan air kapur dan kacau sebati. 3. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam loyang kukus. 4. Kukus selama 30 minit. 5. Setelah masak, angkat dan biarkan sejuk. 6. Potong kuih dan golekkan di dalam kelapa parut yang dicampurkan sedikit garam. ________________________________________ Info Chef: Penggunaan kapur memberi rasa lemak dan menstabilkan rasa kaswi. Elakkan meletakkannya pada kuantiti yang banyak.
CARA MEMASAK: 1. Satukan santan bersama air dan gula pasir hingga mendidih dan pekat. 2. Sementara itu, di dalam bekas berasingan, bancuh tepung kacang hijau bersama air hingga menjadi sebati. 3. Kemudian masukkan ke dalam kuali berisi santan dan kacau dengan api sederhana sehingga pekat dan berkilat. 4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan sejukkan. 5. Apabila sejuk, barulah dipotong dan sedia dihidangkan. ________________________________________ Info Chef: Pastikan adunan sentiasa dikacau dengan penggunaan api perlahan sehingga betul-betul pekat dan berkilat.
4. LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN • 1 sikat pisang nangka | dilecek • 300gm tepung gandum • 100gm tepung beras • 100gm kelapa parut • 100ml santan1 ketul gula Melaka | dicincang halus • Garam secukup rasa • Air untuk mengukus secukupnya
BAHAN PEMBUNGKUS: • Daun pisang untuk membungkus secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan di dalam sebuah bekas dan gaulkan sehingga gula Melaka larut dan semua bahan sebati. 2. Sediakan daun pisang dan sudu bancuhan di atasnya. Padankan dengan saiz daun dan lipat dengan kemas. 3. Ulang langkah sehingga bancuhan habis. Kukus selama 25 minit. 4. Biarkan sejuk dan lepat menjadi pejal. Sedia untuk dihidangkan. ________________________________________ Info Chef: Pastikan adunan tidak terlalu lembik dan boleh gunakan pisang yang lain mengikut kesukaan.
5. KUIH LOMPANG
BAHAN-BAHAN: • 360gm tepung beras • 2 sudu makan tepung ubi • 240gm gula • 240gm gula merah • 1 liter air • 2 sudu teh air kapur • 1 helai daun pandan | disimpul
BAHAN INTI: • Kelapa parut putih secukupnya • Garam secukup rasa • 1 helai daun pandan | disimpul
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, satukan gula merah, gula pasir dan 500ml air bersama daun pandan. Didihkan sehingga gula larut dengan api kecil. Sejukkan sebentar. 2. Kemudian satukan tepung beras dan tepung ubi. Tuangkan 500ml air dan air kapur. Gaul rata. 3. Seterusnya tuangkan air gula tadi. Gaul sehingga sebati. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. 4. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak sempurna. 5. Akhir sekali, taburkan kelapa parut yang telah dikukus tadi. 6. Sedia untuk dimakan. ________________________________________ Info Chef: Kuih Lompang ini mempunyai rasa yang enak dan lemak manis.
6. BENGKANG UBI
BAHAN-BAHAN: • 3 cawan ubi kayu parut | diperah airnya • 100gm tepung kastad • 50gm kelapa parut • 1 biji kelapa |diambil santan • 300gm gula pasir • 2 biji telur | dipukul sedikit • 1 sudu teh esen vanila • 125ml minyak kelapa • Sedikit garam • Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sederhana. 2. Kacau adunan sebati hingga kuih bertukar warna dan menjadi pekat. 3. Griskan sedikit minyak masak di dalam acuan berbentuk empat segi dan tuangkan adunan ke dalamnya. 4. Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga kuih kelihatan garing. ________________________________________ Info Chef: Gunakan loyang empat segi berukuran 8×8 yang telah digriskan dengan minyak masak di dalamnya.
Sedapnya kuih Bolu Kukus Mekar ni. Rupanya seakan isi buah naga. Nampak gebu dan lembut. Lebih istimewa, resipi perkongsian saudari Nor Al Fatihah ini tidak menggunakan air soda. Nak cuba? Berikut adalah resipinya.
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan-bahan kecuali pewarna & bijan. Pukul dengan high speed selama 10 minit hingga kembang dan gebu. Adunan akan bertukar jadi warna putih. 2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Adunan putih lebih banyak daripada adunan merah. 3. Campur bijan ke dalam adunan putih. Masukkan ke dalam piping bag. 4. Letak cawan kertas ke dalam acuan apam saiz sedang. Picit adunan putih hingga hampir penuh. 5. Kemudian picit pula adunan merah hingga betul-betul memenuhi cawan kertas.
6. Isi air dalam pengukus dan panaskan hingga betul-betul mendidih. 7. Kukus Bolu selama 10 minit dengan api paling besar. 8. Bila Bolu sudah masak dan mekar, angkat dan sedia untuk dihidangkan. Satu adunan akan dapat 23 biji Bolu, bergantung pada saiz cawan kertas.
TIP SUPAYA BOLU MEKAR @ MEREKAH
1. Pukul adunan hingga betul-betul kembang dan gebu. 2. Isi air dalam pengukus sedikit sahaja. Dalam 1 ½ ruas jari. 3. Pastikan air betul-betul panas dan mendidih. 4. Jarakkan bolu. Jangan terlalu dekat antara satu sama lain. 5. Kukus dengan api paling besar. 6. Jangan buka penutup pengukus sebelum cukup masanya. 7. Acuan juga memainkan peranan. Acuan jangan terlalu sempit, permukaan mesti luas supaya bolu dapat kembang dengan mudah.