3 Resipi Kuih Tradisional Yang Masih Relevan Sehingga Kini

Share

Kadang-kadang susah juga nak cari kuih tradisional yang siap dijual. Penat juga bila teringin kena buat sendiri sebab bila cari di luar tiada siapa yang menjualnya. Kalini saya nak kongsikan 3 resipi kuih tradisional yang masih dicari-cari masyarakat sekarang kerana keunikan rasa yang tak kira orang tua atau muda pasti akan suka!

 

KUIH BADAK BERENDAM

BAHAN-BAHAN:

(DOH)

3 cawan Tepung Pulut

3 sudu besar Tepung Gandum

1 sudu teh Garam Halus

5 helai Daun Pandan

Sedikit Air

Pewarna Hijau

 

(INTI)

1 keping Gula Melaka

1 sudu besar Gula Merah

1 sudu besar Gula Pasir

1 helai Daun Pandan

1/2 cawan Air

1/2 biji Kelapa Parut

1 sudu besar Tepung Gandum

 

(KUAH)

5 cawan Santan (sederhana pekat)

4 sudu besar Tepung Beras

1 1/2 sudu teh Garam Halus

1 helai Daun Pandan

 

CARA PENYEDIAAN:

 

KUIH PUTERI MANDI

BAHAN-BAHAN:

5 helai Daun Pandan

1 cawan Air

1 cawan Tepung Pulut

1 sudu besar Tepung Gandum

1 sudu teh Tepung Ubi

1 ketul Gula Melaka

1 helai Daun Pandan

2 sudu makan Gula

Secubit Garam

1/2 cawan air

1 cawan Kelapa Parut

 

CARA PENYEDIAAN:

 

KUIH LEPAT PISANG

BAHAN-BAHAN:

2 cawan Pisang -dilecek

1/4 cawan Gula Putih

1 cawan Tepung Gandum

3 sudu besar Tepung Beras

1 keping Gula Melaka

1/4 cawan Kelapa Parut

1 sudu Kecil Garam

 

CARA PENYEDIAAN:

SELAMAT MENCUBA!

 

 

Published by
Nadzirah Rashid