Puding dan agar-agar adalah pencuci mulut yang disukai ramai tanpa mengira bangsa dan peringkat usia. RASA berikan 3 resipi puding dan agar-agar yang senang dibuat dan sedap rasanya. Bolehlah cuba buat ye.
AGAR-AGAR ABC
BAHAN A:
- 10 gram agar-agar
- 700 ml air
- 180 gram gula merah
- 2 helai daun pandan
BAHAN B:
- 30 gram agar-agar
- 1600 ml air
- 1 tin susu cair
- 300 gram gula
- 1/2 tin krim jagung campur sedikit pewarna kuning
- 100 gram kacang merah campur sedikit pewarna merah jambu
- 100 gram cendol campur sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan A dan masak hingga mendidih.
- Tapiskan dan tuang ke dalam loyang. Biarkan sejuk.
- Satukan bahan B (air, agar-agar dan gula), masak sehingga larut.
- Kemudian masukkan susu, kacau rata.
- Angkat dan bahagikan kepada tiga bahagian (satu bahagian campurkan dengan krim jagung, satu bahagian kacang merah dan satu bahagian dengan cendol).
- Cakarkan permukaan A, tuangkan campuran jagung. Biarkan beku.
- Tuangkan pula lapisan cendol di atasnya dan biarkan beku.
- Akhir sekali, tuangkan lapisan kacang merah di atas lapisan jagung dan biarkan beku.
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN A : LAPISAN CENDOL
- 750 ml air
- 170 gram gula
- 10 gram agar-agar
- 250 ml santan
- 1 sudu makan tepung jagung
- Cendol secukupnya
BAHAN B: LAPISAN GULA MELAKA
- 750 ml air
- 250 gm gula melaka | diracik halus
- 10 gm agar-agar
- 250 ml santan
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan Bahan A. Masak air, gula dan agar-agar hingga larut.
- Satukan santan dan tepung jagung, kacau agar tidak bergentel.
- Tapiskan dan tuangkan ke dalam agar-agar.
- Masak sebentar hingga mendidih.
- Angkat dan biarkan suam baru masukkan cendol.
- Biarkan ianya keras.
- Untuk menyediakan Bahan B. Masak air, gula melaka dan agar-agar hingga larut.
- Masukkan santan, kacau sebentar.
- Akhir sekali, tuangkan keatas lapisan cendol yang telah keras.
PUDING SUSU OREN
BAHAN A: LAPISAN PUDING
- 4 gram agar-agar
- 200 ml air
- 300 ml susu
- 6 sudu besar gula (ikut sesuai)
- 50 ml jus oren
- Pewarna kuning
BAHAN B: LAPISAN JERNIH
- 4 gram agar-agar
- 500 ml air
- 6 sudu besar gula
- 50 ml jus oren
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan lapisan puding. Masak agar-agar, gula dan air hingga mendidih.
- Masukkan susu,jus oren dan pewarna. Angkat.
- Masukkan dalam acuan dan biarkan sejuk dan keras.
- Untuk menyediakan lapisan jernih. Masak agar-agar, gula dan air sehingga mendidih.
- Masukkan jus dan sedikit pewarna.
- Cakarkan lapisan puding dan tuangkan lapisan jernih. Buat kaedah serupa sehingga habis.
Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ni Koleksi Kek Dari Buah-buahan Bukan Main Sedapnya .
Buah-buahan beri memang enak jadi ramuan kek. Tapi buah-buahan tempatan seperti mangga, nangka dan pisang pun super sedap dibuat kek. RASA menampilkan resipi dari Fadzil Md Salleh , Dill Cakes.
5 resipi original kek yang berasaskan nangka, pisang, mangga dan buah-buahan beri dan citrus ini pastinya menceriakan ahli keluarga, rakan-rakan dan orang tersayang. Jom ‘baking…
DILL MANGO CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN :
- 350gm krim keju
- 1/3 tin susu pekat
- ½ cawan krim putar
- Sedikit esen vanilla
Bahan lapisan bawah @ crust:
- 150gm biskut Marie
- 75gm mentega | dicairkan
Bahan puri mangga :
- 1 biji mangga | sederhana besar
- 1 sudu teh gula
*Dikisar bersama
- Buah mangga potong kiub kecil
CARA MEMASAK :
Cara masak crust :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan, masukkan adunan di dalam loyang 15sm ( 6 inci).
3. Tekan adunan supaya padat dan masukkan sebentar dalam peti sejuk agar lebih padat.
dengan butter yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 6 inc. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara masak kek keju mangga:
- Putar krim keju dan susu serta krim putar hingga sebati dan masukkan esen vanilla.m hingga sebati, masukkan esen vanila.
- Masukkan 1/3 puri manga dan potongan kiub kecil manga, gaulkan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
- Bakar dalam oven (suhu rendah, slow temperature ), 70 darjah Celsius selama 2 setengah jam.
- Keluarkan dan masukkan di dalam peti sejuk selama 3 hingga 4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
- Sapu lebihan puri manga di atas kek, hias atas kek dengan mangga yang telah dipotong kiub mengikut kreativiti sendiri.
Saiz hidangan : Satu Loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 2 ½ jam
Cara masak : Bakar dengan suhu rendah
Jenis masakan : Kek keju berasaskan mangga
Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Biarkan keju selama 30 min pada suhu bilik sebelum diputar
FRUITY VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
- 100gm mentega tanpa garam
- 160gm gula castor
- 50gm krim masak atau boleh guna yogurt
- 3 biji telur A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 biji orange | ambil parutan kulitnya
- 200gm tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 600gm buah-buah citrus | pic, anggur, strawberi, raspberi dan blueberi, basuh dan potong
CARA MEMASAK :
- Satukan tepung dengan serbuk penaik dan ayak.
- Pukul mentega, krim masak dengan gula dalam mesin pengadun hingga putih dan gebu.
- Masukkan telur satu persatu sehingga kembang.
- Masukkan esen vanilla dan parutan kulit oren dan terus putar.
- Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga rata.
- Masukkan sedikit buah-buah yang telah dipotong. Masukkan adunan dalam loyang bulat 17.7 sm (7 inci) yang dilapik kertas dan dioles mentega.
- Susun lebihan buah di atas kek mengikut kreativiti masing-masing. Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 45 min – 1 jam atau sehingga keperangan.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (17.7sm @ 7 inci)
Waktu memasak : 45 minit hingga 1 jam
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek daripada campuran buah-buahan
Keistimewaan : Kaya dengan rasa dengan buah-buahan yang lazat
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Bagi mengelakkan buah-buahan daripada terlalu garing di atasnya, 15 minit sebelum kek masak balut kek dengan aluminium foil.
CHOC BANANA MOIST
.
BAHAN-BAHAN :
- 170gm tepung gandum | diayak
- 1 cawan serbuk koko | diayak
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh krim tartar
- 1 cawan air
- 1 cawan minyak jagung
- 1 ½ cawan susu cair
- 2 biji telur
- 1 ½ biji pisang | dilenyekkan
Bahan filling @ inti :
- 500ml krim putar
- 3 sudu makan pisang yang telah dilenyekkan
*Pukul krim putar hingga kental dan masukkan pisang yang dilenyek. Kacau rata.
Bahan ganache coklat :
- 150gm krim putar (dairy)
- 15gm sirap glukos
- 250 gm coklat
- 10gm mentega
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan kering ke dalam bekas, gaul rata dan masukkan telur, minyak, air dan susu cair. Kacau rata.
- Masukkan pisang yang telah dilenyekkan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 23sm @ 9 inci dan bakar pada suhu 170 C – 180C selama 60 minit sehingga masak.
Cara membuat ganache coklat :
- Didihkan krim putar dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas berisi coklat
- Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara melapis kek :
- Selepas kek sejuk potong kek pada tiga bahagian. Pada setiap lapisan sapukan inti yang telah diputar bersama hirisan nipis pisang.
- Ulang untuk lapisan kedua dan ketiga. Sapu dan salutkan kek dengan coklat ganache dan hiaskan dengan hirisan buah pisang .
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (23sm @ 9 inci)
Waktu memasak : 60 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasaskan pisang
Keistimewaan :Kek dengan rasa pisang segar dan enak berkrim dan bercoklat
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Rendam pisang dalam air lemon selama 15 minit untuk mengelakkan pisang daripada menjadi lebam. Usah putar whipping cream terlalu lama atau laju kerana ia menjadikan krim terlalu pekat dan payah disapu.
4. DILL RASBERRY CHEESE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
- 350gm krim keju
- 1/3 tin susu pekat
- ½ cawan krim putar
- Sedikit esen vanilla
Bahan kerak @ crust :
- 150gm biskut Marie
- 75gm mentega | dicairkan
Bahan puri raspberi :
- 250gm buah raspberi | *Boleh juga guna yang siap dalam botol
- 1 sudu teh gula
* Kisar hingga hancur
CARA MEMASAK :
Cara membuat crust :
- Hancurkan biskut Marie dan kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan.
- Letakkan adunan dalam loyang berukuran 6 inci @ 15sm. Tekan adunan sehingga padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya lebih mampat dan kukuh.
Cara memasak kek keju raspberi :
- Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati. Masukkan juga esen vanila.
- Masukkan 1/3 puri raspberi dan potong kiub kecil buah raspberi, gaulkan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
- Bakar dalam suhu 70 darjah Celcius selama dua setengah jam
- Keluarkan dan masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 minir supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
- Sapu lebihan puri raspberi di atas kek
- Hiaskan kek dengan buah raspberi mengikut kreativiti anda.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 2.5 jam
Cara masak : Bakar dengan suhu rendah
Jenis masakan : Kek berasaskan raspberi, dengan ketulan raspberi segar
Keistimewaan : Gandingan keju dan raspberi menghasilkan keenakan keju tanpa muak
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Buah raspberi cepat rosak, jadi seeloknya waktu hendak dihidang baru diletakkan buah raspberi di atas kek.
5. JACKFRUIT VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
- 375gm mentega
- 340gm gula castor
- 6 biji telur
- 340gm tepung naik sendiri
- 340gm isi Nangka | dikisar jadikan puri
- 250gm isi Nangka | diracik kasar
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dan gula serta esen vanilla hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu, putar hingga halus
- Kemudian masukkan tepung dan puri nangka. Masukkan nangka yang telah diracik kasar dalam adunan.
- Bahagikan kepada dua adunan. Masukkan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah diletak kertas kek dan dioles dengan mentega.
- Bakar dalam suhu 160-170 darjah Celscius selama 45 minit
Saiz hidangan : Dua loyang bulat (20sm @ 8 inci)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas buah nangka
Keistimewaan :Kek berperasa nangka yang enak dengan rasa nangka sebenar
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Resipi yang sama boleh digunakan untuk buah-buahn ganti yang lain seperti cempedak, oren dan epal.
JURU FOTO ; NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES
TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam
http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes
ANDA SEDANG MENCARI KETUHAR ELEKTRIK ATAU OVEN YANG TERKINI, JOM LAYARI DI SINI.
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
JOM CUBA RESIPI INI :
Resipi Buat Kek Coklat Velvet Horlick Moist Yang Sedap Kemain
DAN TENGOK JUGA VIDEO MENARIK NI :
Baru Tahu… Ini Cara Mudah Bentukkan Kuih Lopes Jadi Bulat
Kuih lopes merupakan antara hidangan minum petang yang sentiasa mendapat permintaan ramai. Tak kira golongan tua ataupun muda, ramai yang menggemarinya.
Manakan tidak, gabungan pulut beraroma daun pandan yang disaluti kelapa parut. Disertai pula dengan curahan air gula Melaka pastinya membangkitkan rasa untuk menikmatinya. Jom kita cuba resipi mudah ini.
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras pulut – beli online disini
- 1/2 cawan air daun pandan
- 1/2 sudu kecil garam – beli online disini
- 1/2 sudu kecil air kapur – beli online disini
- Beberapa titis pewarna hijau
- Kelapa parut – digaul sedikit garam dan kukus seketika
CARA MEMASAK:
1. Beras pulut dicuci bersih. Kemudian, rendam dengan air, pewarna hijau dan air kapur selama satu hingga dua jam. Jika menggunakan beras pulut susu, cukup direndam selama setengah jam.
2. Kisar daun pandan bersama setengah cawan air. Kemudian, tapis dan ketepikan dahulu.
3. Selepas itu, toskan beras pulut tadi dan masukkan ke dalam loyang.
4. Masukkan santan, air daun pandan dan garam. Gaulkan sebati.
5. Panaskan pengukus sehingga air mendidih dan dikukus hingga air masak atau 3/4 masak.
6. Apabila santan telah kering, kacau rata agar pulut tersebut masak dengan sekata. Kukus sekali lagi dan kemudian angkat. Sejukkan seketika pulut tersebut.
7. Apabila pulut selesai masak, anda boleh memilih sama ada ingin dimasukkan ke dalam loyang yang kemudiannya akan dipotong segi tiga.
Ataupun masukkan ke dalam daun pisang, dibentuk bulat lalu diikat seperti lontong.
8. Bagi yang tidak memiliki daun pisang, boleh juga guna kaedah seperti ini. Masukkan pulut ke dalam plastik jernih (plastik lauk) dan dibentukkan bulat menggunakan sushi mat.
9. Selesai dipotong segi tiga ataupun bulat, bolehlah digaulkan dengan kelapa parut yang telah diletakkan sedikit garam dan dikukus seketika.
AIR GULA MELAKA
- 3 ketul gula Melaka – beli online disini
- 5 sudu besar gula pasir
- 3 cawan air
- Daun pandan – disimpul
Untuk membuat air gula Melaka, masak hingga likat kesemua bahan di atas. Sesudah itu, bolehlah dicurahkan di atas kuih yang telah dipotong tadi untuk dinikmati.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar
Resipi Karipap Sardin ni istimewa buat anda yang tak berapa pandai nak kelim tepi. Kelim tepi tu nampak mudah, tapi bagi orang yang kurang mahir, hasil akhirnya kemek dan senget benget. Kadang-kadang, hasilkan benda yang tak seindah yang dibayangkan ni boleh buat kita rasa letih. Kali ni RASA nak kongsi resipi Karipap Sardin dari saudari Rosni Musa yang mudah dan tak payah susah-susah nak kelim tepi. Hanya canai doh 4 segi, tekan guna garpu. Jom lihat cara-caranya.
CARA BUAT KARIPAP SARDIN TANPA KELIM TEPI
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung gandum cap kunci (beli online DISINI)
- 50gm tepung beras (beli online DISINI)
- 50gm tepung ubi (beli online DISINI)
- 1/2 cawan minyak masak (beli online DISINI)
- 1 sudu makan marjerin (beli online DISINI)
- Secubit garam (beli online DISINI)
- 200- 250ml air
CARA PENYEDIAAN:
1. Campurkan segala tepung. (Mengikut kata peniaga-peniaga kuih, untuk menghasilkan kuih yang sedap gunakanlah tepung gandum cap kunci)
2. Panaskan minyak dan marjerin sehingga marjerin cair.
3. Kemudian tuang minyak panas ke dalam tepung.
4. Gaul sebati dengan menggunakan senduk terlebih dahulu. Bila sudah suam, baru ramas dengan jari sehingga menjadi serbuk roti.
5. Air sejuk dari peti sejuk 200 – 250ml dicampur dengan sedikit garam.
6. Tuang air sejuk ke dalam tepung. Masa ni kalau doh rasa keras lagi, tambah air sedikit demi sedikit. Uli sehingga doj titak lekat di tangan. (empunya resipi guna air 250ml lebihkan sedikit. Ikut tepung masing-masing ya.)
7. Uli sehingga jadi doh seperti di dalam gambar.
8. Kemudian bulat-bulatkan. Simpan doh di dalam plastik. Perapkan doh selama 30 minit atau lebih. Ketepikan.
BAHAN-BAHAN INTI SARDIN:
- 1 tin sardin (beli online DISINI)
- 3 biji bawang besar (beli online DISINI)
- 2 ulas bawang putih (beli online DISINI)
- 2-3 sudu cili kisar
- 3 sudu makan sos sardin
- Garam, gula dan perasa secukupnya
- Bawang besar – potong dadu
CARA MEMASAK:
1. Kisar bawang besar dengan bawang putih menggunakan sedikit air. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang tersebut sehingga terbit bau.
2. Masukkan cili kisar. Kacau dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
3. Ambil ikan sardin. Sosnya ketepikan. Lecek ikan sardin sehingga hancur.
4. Bila sambal sudah pecah minyak, masukkan sardin tadi. Kacau sebati.
5. Masukkan juga 3 sudu sos sardin.
6. Perasakan dengan garam, cukup rasa dan gula. Sardin ni mesti ada rasa masin, manis dan pedas. Kena pandai agak rasa supaya kena dengan cita rasa.
7. Renihkan sardin sehingga pekat. Jangan cair ya kerana nanti susah nak isi dalam doh. Angkat dan sejukkan.
8. Bila sardin dah sejuk, dadukan bawang besar. Jumlahnya tidak kisah banyak mana. Ikut cita rasa. Kacau rata.
9. Ambil sebiji doh. Leperkan.
10. Canai doh menjadi 4 segi tepat. Jangan tebal sangat dan jangan tipis sangat.
11. Isikan inti lalu sapu air di keliling doh. Ia bertujuan untuk melekatkan doh agar tak terbuka.
12. Lipat separuh.
13. Dan lipat lagi sehingga tutup semuanya.
14. Ambil garpu dan tekan di bahagian sisi karipap. Buat untuk kedua-dua sisi.
15. Kemudian cucuk sedikit pada lipatan karipap.
16. Karipap dah jadi. Ulang langkah dari awal hingga habis doh.
17. Susun karipap ke dalam loyang yang telah ditabur dengan sedikit tepung.
18. Panaskan minyak. Goreng karipap sardin dengan menggunakan api sederhana perlahan.
19. Bila karipap sardin sudah keperangan, bolehlah diangkat. Toskan sekejap.
20. Karipap sardin sedap sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Rosni Musa
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official