Kerana selera kira berbeza-beza, anda boleh cuba mana yang sesuai dengan citarasa kerana untuk membuat tart mudah. Tambahan sekarang jem nanas boleh beli di kedai bakeri mahupun pasaraya. Lagi senang kerja dan jimat masa dan jimat duit kerana buat sendiri.
TART NANAS CENGKIH BAHAN-BAHAN: 125gm mentega
125gm marjerin
75gm gula halus
2 biji kuning telur
60gm keju parut | boleh abaikan jika tidak suka Jen nanas secukupnya
Ads
BAHAN KERING: 325gm tepung gandum
25gm tepung jagung
25gm susu tepung BAHAN SAPUAN: 2 biji kuning telur, 2 sudu teh minyak 2 sudu the susu cair
CARA MEMBUAT: 1. Masukkan mentega, marjerin, gula dan kuning telur dalam mangkuk adunan. Kacau rata (asal sebati, jangan terlalu lama). 2. Tambahkan bahan kering, tepung gandum dan tepung jagung, adun menggunakan spatula. 3. Ambil sedikit adunan lebih kurang 8gm, leperkan dan letakkan jem nanas di dalamnya. Bulatkan semula. 4. Buat garisan pada bulatan aduan dengan pisau dan letakkan bunga cengkih sebagai tangkai. 5. Susun dalam loyang pembakar dan masukkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150-160 C selama20- 30 minit. Bergantung kepada ketuhar anda. 6. Angkat dan oleskan dengan bahan sapuan, masukkan semula ke dalam ketuhar 3-5 minit. 7. Angkat dan rehatkan di atas redai kuih sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
TART BUNGA TERATAI BAHAN-BAHAN: 125gm mentega 125gm margarin 2 biji kuning telur 40gm gula halus 25gm susu tepung 50gm tepung jagunag 300gm tepung gandum Jam nanas secukupnya sebagai inti BAHAN SAPUAN: 2 kuning telur 1 sudu makan minyak masak 1 sudu teh madu
CARA MEMBUAT:
Campurkan mentega, marjerin, kuning telur halus dalam mangkuk adunan dan adun menggunakan mixer dengan kelajuan perlahan (asal bercampur sahaja) lebih kurang 1-2 minit.
Seterusnya masukkan, tepung jagung dan susu tepung, adun rata menggunakan spatula.
Setelah sekata, masukkan tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit. Dan adun sebati.
Canai adunan menggunakan rolling pin, untuk lebih mudah lapiskan adunan dengan plastik.
Terap dengan acuan bunga Teratai. Letakkan dalampaper cup kecil dan hias dengan jem nanas yang telah dibulatkan di atasnya.
Susun dalam dulang pembakar, panggang dnegan suhu 150-160C selama 20-30 minit.
Angkat dan olehkan dengan bahan sapuan, biar seketika dan bakar semula 2-3 minit.
Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan seketika sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Petang begini memang sedap kalau dapat menikmati pelbagai bubur dan pengat tradisional yang enak ni. Nak masaknya tidaklah susah mana. Sesuai dijadikan sajian minum petang istimewa buat keluarga. Malah kalau nak bersedekah dekat jiran tetangga pun sesuai. Puas hati. Cukup santan dan manisnya. Malah tentunya lebih jimat dan dijamin bersih. Jom cuba!
Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan.
Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul.
Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
2. PENGAT KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan.
Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh.
Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula.
Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi.
Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan.
Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh.
Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat.
Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan.
Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat.
Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan.
Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh.
Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis.
Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan.
Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi.
Sedia untuk dihidangkan.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara mudah buat kudapan rangup untuk hidangan raya . Mesti habis cepat tetamu asik layan Cornflakes madu karamel jer. Caranya mudah, senang dan tak perlu pakai oven. Modal rm10 boleh dapat 3 bekas jimat sangat!
RESIPI CORNFLAKES MADU KARAMEL
BAHAN-BAHAN:
Cornfalke 1/2kg
Gula 250g
Majerin 250g
Susu pekat 3sudu
Buah hiasan taknak buh pon takpa (nak letak kacang pun sedap jugak)
CARA MEMASAK:
Panaskan gula, marjerin, susu sampai berbuih. Api perlahan tau takut hangit.
Dah pecah gula semua, masukkan cornflakes kacau rata.
Masukkan buah kering, gaul rata dan jemur seketika sampai kering.
Jeruk nenas atau sebutan Terengganu jeruk lanas memang asing buat orang luar negeri ini. Tapi percayalah bila dah rasa sekali memang akan terus nak lagi dan lagi.
Boleh jadi ketagih dibuatnya terutama bila dimakan sejuk-sejuk dek kombinasi rasa masam, manis dan pedas.
Bagi yang nak cuba merasai kesedapan jeruk nenas ini boleh cuba buat sendiri. Resipinya mudah sangat.
Cara buat jeruk nenas
Bahan-bahan
Nenas -dipotong kecil
2-3 sudu besar cuka
1-2 sudu besar gula
1/2 – 1 sudu teh garam
1-2 sudu besar cili kisar
Sedikit belacan
Air masak
Cara membuat
1. Masukkan semua bahan dalam satu bekas. Tambah air (kuantiti agak-agak tenggelam separuh kuantiti nenas)
2. Kacau hingga sebati sehingga gula larut.
3. Kemdian masukkan nenas yang sudah dipotong. Gaul sebati.
4. Simpan dalam peti sejuk. Semasa disimpan ini kuah jeruk akan bertambah kerana air nenas akan terus. Kuah inilah yang sedap dihirup, rasa manis-masih masam dan sedikit pedas.
5. Selepas sejuk bolehlah dihidangkan. Boleh juga dijadikan acar untuk hidangan nasi minyak, nasi tomato dan sebagainya.
TIP EKSTRA
Semasa sedang memilih buah neanas, perhatikan pada bahagian luarnya. Nenas yang manis memiliki warna kulit yang terang, bukanlah yang berwarna malap atau kelam. Warna kulit yang berwarna oren kekuningan menandakan ia sudah masak.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!