Kerana selera kira berbeza-beza, anda boleh cuba mana yang sesuai dengan citarasa kerana untuk membuat tart mudah. Tambahan sekarang jem nanas boleh beli di kedai bakeri mahupun pasaraya. Lagi senang kerja dan jimat masa dan jimat duit kerana buat sendiri.

TART NANAS KEJU
BAHAN-BAHAN:
700gm tepung gandum
100gm gula halus
4 biji kuning telur
4 sudu makan susu bubuk.
500gm keju
100gm keju parut
Jem nanas secukupnya

BAHAN SAPUAN:
4 bijikuning telur
1 susu makan minyak goreng
1 sudu teh susu kental manis

CARA MEMBUAT:

IKLAN
  1. Campurkan mentega, kuning telur, gula halus, keju, kacau rata dengan mixer dengan kelajuan perlahan dan sebentar saja (sekadar bahan bercampur).
  2. Seterusnya masukkan bahan kering, tepung gandum dan susu tepung sedikit demi sedikit.
  3. Adun hingga sekata.Kemudian tambahkan ke dalamnya keju parut, adun lagi.
  4. Bentukkan bulat adunan, kemudian leperkan dan isi inti jam nanas di tengah. Bulat semula, letakkan dalam Loyang yang telah disapu mentega.
  5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C ikut kesesuaian ketuhar.
  6. Selepas 20-30 minit, angkat dan sapu permukaan tart dengan bahan sapuan.
  7. Bakar semula lebih kurang 3-4minit lagi.

Credit : fatmahbahalwan
By @vthree2107

TART NANAS CENGKIH
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
125gm marjerin
75gm gula halus
2 biji kuning telur
60gm keju parut | boleh abaikan jika tidak suka

Jen nanas secukupnya

IKLAN

BAHAN KERING:
325gm tepung gandum
25gm tepung jagung
25gm susu tepung

BAHAN SAPUAN:
2 biji kuning telur,
2 sudu teh minyak
2 sudu the susu cair

CARA MEMBUAT:
1. Masukkan mentega, marjerin, gula dan kuning telur dalam mangkuk adunan. Kacau rata (asal sebati, jangan terlalu lama).
2. Tambahkan bahan kering, tepung gandum dan tepung jagung, adun menggunakan spatula.
3. Ambil sedikit adunan lebih kurang 8gm, leperkan dan letakkan jem nanas di dalamnya. Bulatkan semula.
4. Buat garisan pada bulatan aduan dengan pisau dan letakkan bunga cengkih sebagai tangkai.
5. Susun dalam loyang pembakar dan masukkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150-160 C selama20- 30 minit. Bergantung kepada ketuhar anda.
6. Angkat dan oleskan dengan bahan sapuan, masukkan semula ke dalam ketuhar 3-5 minit.
7. Angkat dan rehatkan di atas redai kuih sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

resipi : @mbaiyya
rebake : @rina_muria

IKLAN

TART BUNGA TERATAI
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
125gm margarin
2 biji kuning telur
40gm gula halus
25gm susu tepung
50gm tepung jagunag
300gm tepung gandum
Jam nanas secukupnya sebagai inti
BAHAN SAPUAN:
2 kuning telur
1 sudu makan minyak masak
1 sudu teh madu

CARA MEMBUAT:

  1. Campurkan mentega, marjerin, kuning telur halus dalam mangkuk adunan dan adun menggunakan mixer dengan kelajuan perlahan (asal bercampur sahaja) lebih kurang 1-2 minit.
  2. Seterusnya masukkan, tepung jagung dan susu tepung, adun rata menggunakan spatula.
  3. Setelah sekata, masukkan tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit. Dan adun sebati.
  4. Canai adunan menggunakan rolling pin, untuk lebih mudah lapiskan adunan dengan plastik.
  5. Terap dengan acuan bunga Teratai. Letakkan dalampaper cup kecil dan hias dengan jem nanas yang telah dibulatkan di atasnya.
  6. Susun dalam dulang pembakar, panggang dnegan suhu 150-160C selama 20-30 minit.
  7. Angkat dan olehkan dengan bahan sapuan, biar seketika dan bakar semula 2-3 minit.
  8. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan seketika sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Resipi :@mayasefry