Kadangkala timbul rasa blur sampai tak tahu apa nak dihidangkan ketika minum petang. Mi goreng dah buat, mihun goreng dah buat. Jadi apa kata buat kuih pula.
Tak dinafikan, selera terhadap kuih tradisional Melayu memang menggamit selera untuk minum petang. Kuih goreng selalu jadi pilihan sebab mudah disediakan dan enak walau sudah sejuk.
RASA tampilkan 4 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut dan keria. Empat jenis kuih ini memang boleh jadikan minum petang anda sempurna.
KARIPAP PUSING INTI DAGING
BAHAN ADUNAN A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Ads
CARA MEMBUAT
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
BAHAN ADUNAN B
1 cawan mentega
1 cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
CARA MEMASAK
1.Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2.Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3.Masukkan air perlahan-lahan.
3.Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari.
3. Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil Adunan A, leperkan.
2. Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3. Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4. Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
KARIPAP INTI KENTANG
BAHAN DOH
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMASAK
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
4. Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1.Tumis bawang besar dan bawang putih.
2.Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4.Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5.Masak sehingga air kering.
Ads
CARA PENYEDIAAN
1.Ambil doh dan leperkan.
2.Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6.Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
DONUT GEBU
BAHAN-BAHAN
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
CARA MEMASAK
1. Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2. Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3. Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4. Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5. Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6. Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7. Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8. Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
CARA PENYEDIAAN
1.Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
KUIH KERIA
Ads
BAHAN-BAHAN
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
BAHAN SIRA
½ cawan gula
1 cawan air
CARA MEMASAK
1. Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2. Biarkan keledek empuk.
3. Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6. Goreng, angkat dan toskan.
CARA SIRA GULA
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2. Masak hingga pekat.
3. Salut keledek dengan air sira.
4. Sejukkan dan hidang.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Apam yang dimasak gebu memang selalunya mencuit selera. Lagi-lagi kalau dimakan dengan kelapa parut. Lemak manis jadinya. Ini apam yang sangat basic. Nama pun kampung. Tapi kalau dah makan, memang teringat-ingat. Apam yang manis dimakan dengan kelapa parut masin, memang amat mengasyikkan.
APAM KAMPUNG
Ermmmm sedapnya
BAHAN-BAHAN
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
Sehelai daun pandan
1 1/2 cawan air
3 cawan tepung gandum
1/2 peket mauripan (mauripan + air setengah cawan kembangkan)
Kelapa parut putih + garam
CARA MEMBUAT
1. Masak gula merah, gula pasir, daun pandan bersama air 1 1/2 cawan tadi. Sejukkan.
2. Sediakan loyang, masukkan tepung, mauripan yg direndam tadi dan air gula yang disejukkan.
3. Kemudian bancuh rata. Perap 1 jam.
4. Panaskan pengukus sehingga air mendidih. Kukus adunan selama setengah jam. Siap.
5. Hidangkan dengan kelapa parut.
Alangkah enaknya menikmati minum petang bersama keluarga tercinta. Aneka hidangan yang ada dijual di pasar malam seperti putu mayam, taufu fa dan apam balik antara pilihan yang harus anda cuba. Boleh je buat sendiri. Tidak sesukar mana dan bahan-bahannya pun senang diperolehi. Pasti anak-anak dan suami anda teruja.
1. APAM BALIK
BAHAN-BAHAN:
Adunan kulit:
150gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbornat
1/2 sudu teh yis kering
1 biji telur
2 sudu makan gula halus
240ml air
Sedikit pewarna pilihan
Bahan Inti:
100gm kacang tanah | digoreng dan dikisar
50gm gula
100gm jagung dalam tin
Sapuan:
Sedikit marjerin
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan untuk kulit apam dan kacau sebati. Perapkan adunan selama tiga hingga lima jam.
Panaskan kuali tidak melekat. Sendukkan adunan dan tuangkan di atas kuali. Ratakan agar kulit apam sama tebal.
Masak menggunakan api perlahan sehingga kulit apam masak sekata. Kemudian sapukan sedikit marjerin di atasnya.
Kemudian taburkan sedikit gula diikuti dengan kacang tanah dan juga jagung krim.
Tutup permukaan kuali selama beberapa minit sehingga kulit apam kelihatan agak perang.
Angkat dan lipat apam tadi. Sedia dihidang.
Kata chef: Elakkan memasak menggunakan api yang besar kerana kulit apam akan hangus dan kurang enak.
2. KEK GULUNG MINI PELANGI
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
170gm gula halus
60ml santan kotak
6 biji telur
1 sudu makan ovallete
1 sudu teh esen vanila
Sedikit garam
150 ml minyak jagung
Inti:
Jem Blueberi, strawberi atau buttercream secukupnya
CARA MEMASAK:
Sediakan periuk kukusan. Lengserkan loyang bersaiz 8″ x 8″ dengan sedikit marjerin dan alaskan dengan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul telur, ovallete dan gula dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan gebu. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan sederhana.
Masukkan minyak jagung dan santan sedikit demi sedikit. Kaub balikkan adunan dengan menggunakan spatula sehingga betul-betul sebati.
Bahagikan adunan kepada enam bahagian dan warnakan dengan warna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah.
Tuangkan adunan ungu ke dalam loyang dan ratakan. Kukus selama 10 minit.
Kemudian tuang pula adunan biru ke atas adunan ungu tadi dan ratakan. Kukus semula selama 10 minit.
Ulang langkah yang sama untuk adunan selebihnya. Untuk warna yang terakhir, kukus kek selama 15 minit.
Setelah masak, keluarkan kek dan terbalikkan. Potong nipis kek semasa masih panas dan paipkan sedikit inti di tengahnya.
Gulungkan kek dengan kemas dan sedia untuk dinikmati.
Kata chef: Pastikan kek dipotong nipis. Jika tebal, kek akan patah semasa proses menggulung.
3. PUDING CRACKERS
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
240ml air
2 biji telur
1 tin susu cair
5 sudu makan susu pekat manis
6 keping biskut crackers
1/2 sudu teh esen vanila
Perwarna hijau, kuning, merah secukupnya
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar, air dan gula menggunakan api sederhana sehingga larut.
Seterusnya kisar biskut, telur, susu cair dan susu pekat manis hingga halus. Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk agar-agar tadi dan kacau hingga sebati.
Masukkan esen vanila. Masak seketika.
Bahagikan adunan yang dimasak tadi dan warnakan mengikut warna pilihan.
Tuang ke dalam loyang dan sejukkan.
Kata chef: Pastikan biskut dikisar dengan halus bagi mendapatkan tekstur agar-agar yang licin.
4. TAUFU FA SEGERA
BAHAN-BAHAN:
1 liter air soya
1 sudu makan serbuk agar-agar
180ml air
2 sudu teh esen vanila
Bahan Air Gula Melaka:
200gm gula kabung / gula melaka
100gm gula
800ml air
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar bersama air sehingga larut.
Kemudian masukkan air soya. Didihkan seketika dan pastikan adunan dikacau sentiasa.
Tuang adunan agar-agar ke dalam bekas dan sejukkan.
Untuk air gula melaka, masak semua bahan sehingga sebati. Sejukkan.
Untuk menghidang, sudukan Taufu Fa ke dalam mangkuk dan tuangkan air gula melaka dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
Kata chef: Jika mahukan tekstur taufu fa yang lebih lembut, lebihkan penggunaan air.
5. PUTU MAYAM BIHUN
BAHAN-BAHAN:
3 keping bihun yang halus
100gm kelapa parut
Gula perang secukupnya
CARA MEMASAK:
Rendam bihun seketika letakkan di dalam periuk kukusan yang telah dialas dengan kain jarang.
Setelah naik wap, kukus bihun sehingga lembut.
Keluarkan dan susun di dalam pinggan hidangan
Nikmatinya bersama kelapa parut dan gula perang.
Kata Chef: Jika mahukan putu mayam yang berwarna warni, tambahkan pewarna semasa proses merendam bihun dan kukus seperti biasa.
Buat sendiri kuih tiram yang rangup dan berlapis cantik, caranya ikut resipi yang dikongsi oleh peniaga kuih ini sendiri, Aznor Aznora
Tak dinafikan kuih tiram yang rangup dan manis ini antara yang dicari waktu raya. Sekali hadap memang ralit boleh habis sebalang kalau makan sambil bersembang.
Jika selalu kuih tiram ini kita beli, raya kali ini kita cuba buat sendiri. Kalau dah peniaga kuih tiram sendiri yang kongsi resipi dah tentu sedap.
Buat sendiri kuih tiram yang rangup, berlapis cantik
Bahan-bahan
1 bungkus tepung gandum cap Ros
6 sudu makan marjerin (cairkan)
1 biji telur(kacau dulu)
1 sudu makan garam
Air sejuk secukupnya
1/2 paket minyak masak
1/2 paket tepung ubi
Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Gaul minyak masak dan tepung ubi hingga adunan sederhana pekat. Ketepikan dulu, bahan ini adalah untuk sapuan pada doh nanti.
2. Tuang tepung gandum dalam bekas, buat lubang di tengah-tengah. Letak garam, marjerin yang dicairkan di dalamnya.
3. Kacau dengan senduk garam dan marjerin tadi hingga garam hancur. Selepas itu baru ratakan pada semua tepung. Ramas-ramas sampai jadi seperti serbuk roti.
4. Tuang telur, gaul sekejap kemudian curahkan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh yang sederhana lembut.
5. Selepas itu bolehlah canaikan doh. Sapu doh yang siap dicanai nipis ini dengan bancuhan tepung ubi dan minyak tadi.
6. Seterusnya gulung doh dan barulah dipotong menjadi bahagian yang kecil.
7. Lenyek atau canaikan doh yang dipotong, kemudian bolehlah digoreng hingga garing keemasan. Angkat dan tos minyak. Biar sejuk sebelum digaul dengan gula halus.