4 Jenis Resipi Waffle Menarik Dan Mudah Untuk Sarapan, Anak-Anak Mesti Suka!

Share

4 jenis resipi membuat sarapan untuk anak-anak. Kamu ada waffle maker di rumah? Hadiah perkahwinan tahun lepas mungkin? Jangan simpan sahaja gunakan untuk membuat idea resipi menarik ini untuk sarapan anak-anak atau untuk suami tersayang. Sungguh mudah dan senang!

 

1. Waffle Iron Grilled Cheese Sandwhich


BAHAN-BAHAN:

  • 2 keping roti sandwich
  • 3 oz cheddar keju
  • 2 sudu besar mentega masin, pada suhu bilik

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan pembakar wafel semasa sdang menyediakan sandwich.
  2. Sapukan satu keping roti dengan mentega, hanya pada satu sisi (ini adalah bahagian yang akan di letakkan pada besi wafel).
  3. Letakkan irisan keju di atas sepotong roti ini, kemudian sebarkan roti yang lain dengan mentega, hanya pada satu sisi.
  4. Letakkan bahagian yang tidak dilepaskan ke atas keju, kemudian letakkan seluruh sandwic ini pada besi wafel.
  5. Tutup bahagian atas wafel besi, tetapi jangan menekan dan menghancurkan sandwic.
  6. Biarkan masak selama 3-5 minit sehingga roti coklat dan rangup dan keju telah cair. Nikmati!

Kongsi resipi: Joanne Ozug

2. Banana & Nutella Waffle Sandwhich

BAHAN-BAHAN:

  • mini frozen wafel
  • nutella
  • pisang

CARA MEMASAK:

1. Masukkan ke dalam microwave mini wafel selama kira-kira 45 saat, cukup untuk defrostkannya dan memisahkan setiap wafel mini.

2. Letakkan lapisan nipis Nutella pada satu sisi setiap wafel, kemudian tambahkan dengan hirisan pisang kepada setengah wafel.

3.Dalam kuali leper letakkan wafel dengan pisang di atasnya selama 2 hingga 3 minit. Kemudian masukkan bahagian wafel yang lain di atas membuat sandwic dan flip ke coklat di sisi lain.

4. Masak lagi 2 hingga 3 minit, biarkan sejuk dan siap!

Kongsi resipi dan gambar: Thrifty & Chic Mom

3. Hashbrown With Squash and Zuchini.

BAHAN-BAHAN:

500grm kentang merah | parut
1 labu kuning sederhana | parut
1 zucchini sederhana | parut
1 bawang kecil | cincang halus
4 ulas bawang putih | cincang
1 sudu garam | ikut citarasa
1/4 lada sudu teh
1 sudu minyak zaitun

CARA MEMASAK:

  1. Boleh gunakan pengisar untuk kisar kasar kentang, labu kuning, zucchini, bawang, dan bawang putih. Jika anda tidak mempunyai pengisar boleh juga gunakan pemarut sayuran.
  2. Keringkan dahulu bahan kisar tadi. (Biarkan ianya cukup kering kerana penting untuk membuat hash brown rangup).
  3. Masukkan garam dan lada dan perasakan, kacau sebati dengan sempurna.
  4. Masukkan minyak ke kuali leper atau bekas pembakar wafel. Tuangkan bahan, masak api api sederhana sehingga bahagian bawahnya rangup, kira-kira 4 – 6 minit. Kemudian terbalikkan dan masak sehingga sisi lain rangup, kira-kira 4 – 6 minit.

Nota:

Sekira menggunakan besi waffle, anda boleh mencuba memasak sayur-sayuran parut di dalamnya. Berus atau sembur dengan minyak. Letakkan 1/2 cawan sayur parut di atas setiap persegi di pembuat wafel. Sebarkan secara merata di bahagian bawah pembuat waffle, tutup tudung dan masak selama 8 – 10 minit atau sehingga kentang goreng masak.

*boleh tukarkan labu kepada kentang atau terung

Kongsi resipi: Holly Lofthouse

 

 

4. Pizza Waffle

BAHAN-BAHAN:

Kerak pizza:
1/2 cawan air suam
2 sudu teh madu
2 ½ sudu teh yis kering aktif
2 sudu minyak zaitun
½ tsp garam
1½ cawan ditambah 2 sudu tepung serba guna atau keseluruhan tepung gandum
Tepung untuk rolling

8 irisan keju mozzarella
1/3 cawan keping mini pepperoni
2 cawan sos pizza

CARA MEMASAK:

  1. Sapukan sedikit minyak pada pembakar waffle, biarkan pembakar panas seketika.
  2. Buat dalam 8 doh. Letakkan setiap doh dengan 1 keping keju dengan 6 atau 7 kepingan pepperoni. Tekan doh di tepi untuk mengelak setiap nya terbukak.
  3. Letakkan doh di tengah pembakar waffle. Tutup penutup; masak selama 3 minit atau sehingga wafel berwarna perang keemasan. Ulang
  4. dengan doh yang lain. Hidangkan dengan sos pizza.
Published by
Mastura Abu Kassim