Kuih tradisional bukan sahaja sesuai dibuat sarapan, malahan kudapan petang pun menyelerakan juga. Tak payah kukus, tak payah bakar tiga kuih ini boleh digoreng sahaja. Mudah aje buatnya. Resipi kuih yang tak lekang dek zaman ni, generasi muda patut lah cuba.
1. CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
Minyak masak untuk menumis
1/2 biji kelapa parut
100 gm udang kering /direndam dulu
1 ulas bawang putih
3 biji bawang kecil
7 biji cili merah
1 sm halia
1 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
Bahan doh :
250 gm keledek /rebus dan lenyek
4 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI :
1. Kisar semua bahan inti kecuali kelapa parut
2. Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar, kacau hingga masak
3. Masukkan kelapa parut, gaul rata, Tutup api dan ketepikan.
Ads
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN :
1. Ambil keledek dan masukkan ke dalam bekas, lenyek.
2. Masukkan tepung gandum perlahan-lahan dan uli.
3. Ambil sedikit doh, masukkan inti di tengah
4. Ulang sehingga doh dan inti habis
5. Goreng sampai kekuningan , angkat dan toskan
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kuih rasa keledek yang lembut dan berinti pedas
INFO CHEF : Jika anda hendak menyimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama anda bolehlah menggorengnya separuh masak.
2. KUIH TOPI *(Kuih Pantai Timur)
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan gula
2 cawan air
Secubit garam
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
1. Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
2. Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
3. Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
4. Kemudian perap 8 jam atau semalaman
5. Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
6. Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
7. Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
8. Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
9. Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
10. Kuih topi siap dihidangkan
Saiz hidangan : 4-5 orang Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Aduan tepung gandum dan beras menghasilkan kuih yang rangup dan manis
INFO CHEF : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
3. SARDIN GULUNG
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500 gm tepung gandum
150 gm marjerin @ mentega
1 biji telur
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
110 ml air sejuk/dingin dari peti sejuk
Bahan inti :
Ads
1 tin kecil sardin
2 sudu makan cili kisar
3 ulas bawang putih /ditumbuk
3 biji cili padi /dicincang
1 biji bawang besar /dicincang
1 sudu makan jus limau nipis
1 biji ubi kentang /dipotong dadu
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1.Panaskan minyak masak dalam kuali.
2.Tumis cili kisar, masukkan bawang putih dan bawang besar dan cili padi.
3.Tumis hingga agak garing, masukkan kentang, kacau dan biarkan kentang masak
4.Masukkan sardin dan garam, biarkan masak . Angkat dan ketepikan
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN:
1. Satukan tepung gandum, gula, garam dan marjerin atau mentega. Gaul hingga menjadi tekstur serbuk roti dan tidak mengapa jika ada sedikit ketulan kecil mentega.
2. Masukkan telur ayam dan gaul sebati.
3. Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Jika keras tambahkan lagi sedikit air.
4. Balut doh dengan ‘plastic wrap’ dan masukkan dalam peti ais selama 15- 30 minit.
5. Keluarkan doh dari peti sejuk, dan bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25 gm setiap satu.
6. Ambil satu doh kecil, canai nipis jadi memanjang
7. Kelar bahagian atas, letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yang tidak dikelar
8. Gulung dan tarik bahagian sisi doh dengan kemas
9. Panaskan minyak masak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kulit doh ini sama dengan cara membuat pastri
INFO CHEF : Ketulan mentega yang terhasil akan membuatkan doh yang dileper dan digoreng menjadi berongga dan rangup. Pastikan roh direhatkan di dalam peti sejuk.
4. KUIH BOM
BAHAN-BAHAN : Bahan doh :
Ads
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
1 biji kelapa parut/ putih sahaja
1 cawan gula merah atau gula Melaka
2 sudu makan gula pasir
2 helai daun pandan /disimpul
Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI :
1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3. Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
6. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
Terima kasih : KUeh Cafe , Seksyen 13,Jalan Renang 13/26, Tadisma Business Park, Shah Alam, Selangor.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bagi pencinta sambal, resipi Sambal Lada Bilis extra pedas perkongsian saudari Sis Siska ni antara yang sangat berbaloi dicuba. Padu betul. Kombinasi sambal yang dihasilkan dari campuran cili padi siam, cili hijau dan tomato ditambah pula dengan aneka bawang yang banyak serta bilis goreng. Memang nikmat tak terkata. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
Tengok dari bahan ramuan boleh tahu kelazatan kek coklat karamel ni. Lapisan atasnya karamel, lapisan tengah puding kastad dan di bawah sekali lapisan kek coklat bersusu.
Makan sejuk memang nyaman aje lalu kat tekak, nikmat tak terkata lah.
KEK COKLAT KARAMEL
BAHAN-BAHAN :
Bahan karamel: 2 sudu besar gula dijadikan karamel 1 sudu besar air
* Masak atas api hingga perang dan tuangkan ke dalam loyang, biarkan ia keras dan ketepikan
Bahan Puding: 2 sudu besar tepung kastad 1 cawan susu cair 3 biji telur 1 sudu besar esen vanilla
*Semua bahan di atas dipukul lembut, toskan dan tuang dalam loyang karamel *Kukus selama 20 minit, angkat dan cakar di atas permukaan puding dengan garfu
BAHAN KEK :
Bahan A: 1 cawan gula 3 sudu besar serbuk koko 1/2 cawan susu pekat 1/2 cawan susu cair 1 cawan minyak 3 biji telur 1 sudu kecil esen Vanilla
Bahan B: 1 cawan tepung gandum 1 sudu kecil banking soda 2 sudu sudu kecil baking powder *Semua bahan di atas diayak terlebih dahulu..
Cara memasak: 1. Satukan bahan-bahan A ,kacau hingga larut sebati. 2. Masukkan bahan B ke dalam bahan ke dalam bahan A, kacau sebati menggunakan sudip aje 3. Tuangkan adunan kek ke dalam puding yang telah disejukkan tadi dan kukus selama lebih kurang 50 minit. 4. Tunggu sejuk baru dikeluarkan dari loyang.
Roti sumber karbo yang popular untuk dijadikan sajian makanan sekeluarga. Banyak resipi yang boleh dihasilkan dengan menggunakan roti, berikut 13 resipi yang viral sesuai dijadikan hidangan pagi, tengahari dan malam. Selamat mencuba!
*sila bancuhkan tepung jagung dgn air dgn kelikatan yg agak likat jugak macam gam
CARA MEMASAK:
Mula2 kita prepare kulit nya dulu
Roti gardenia sekeping demi sekeping digelek, untuk kasi nipis, make sure bhgn tepi tu ditrim
lepas tu sapukan bancuhan tepung jagung dengan air tadi di sekeliling roti (tengok pic), untuk tujuan menge’gam’ kan dia
letak inti kat tengah2 roti tadi
Kemudian sila la cantumkan hujung ke hujung roti membentuk segitiga. alah cam nak buat sandwich tu.
Pastu amik garfu then tekan2 kan kat keliling bahagian yang dicantumkan tadi.
Tujuannye nak kasi tutup rapat, lagi satu elok sikit menengoknye dak.
So sila la buat utk kesemua roti anda satu demi satu.
eh tu goreng.sila jgn guna minyak yg terlalu banyak ok.
Siap. Inilah dia karipap roti anda yg dah siap untuk dingap
Kredit: Canteq.blogspot
2. CUCUR ROTI
BAHAN-BAHAN:
5 keping roti putih (potong dadu kecil2)
2 biji bawang merah (potong dadu kecil2)
1 biji cili merah (potong dadu kecil2)
2 biji telur ayam
2 sudu besar tepung gandum
2 tangkai daun sup dan bawang (hiris halus)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Sedikit air
CARA MEMASAK:
Gaul kesemua badan sehingga sebati. Masukkan air sikit demi sedikit. Jangan terlalu banyak. Nanti cair tak sedap pula.
Panaskan minyak dan buat jemput2 bulat. Goreng dengan api sederhana
Terbalikkan cucur tersebut, dan biarkan seketika. Lepas tu boleh angkat.
Kredit: mamaqaireen.com
3. ROTI KAYA GORENG BUTTER
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
4-5 keping roti putih
kaya secukupnya
1sm susu cair @ segar
garam dan serbuk lada sulah secukupnya
sedikit butter
sedikit gula icing
CARA MEMASAK:
1. Telur, susu, garam, lada sulah- dipukul sebati.
2. Sapu kaya pada roti, lipat dua jadikan 3 segi.
3. Celupkan dalam bancuhan telur, biarkan sebentar.
4. Panaskan butter dalam kuali non stick, masuk roti tadi, goreng hingga garing. Balik balikkan supaya semua sisi masak.
5. Angkat, sejukkan sebentar dan taburkan gula icing jika suka.
4. ROTI GORENG SOSEJ
BAHAN-BAHAN:
Roti keping (terpulang jenama apa tapi saya guna Gardenia)
Sosej
Telur
Secubit garam dan gula
Sedikit tepung gandum/tepung beras
Sedikit soda bikarbonat (agen perangup)
Sedikit tepung gandum (untuk dijadikan gam dicampurkan sedikit ke dlm telur)
CARA MEMASAK:
Potong sosej mengikut selera anda. Jika potong sosej kepada 2, roti pun bahagi kepada dua. Kalau potong 3, roti pun bahagi kepada 3 bahagian. Biasanya saya potong 3, tak lah besar sangat dapat pun banyak.
Tips: Sebelum roti dipotong, tekan atau penyekkan sedikit roti tu atau boleh juga gunakan penggelek untuk memadatkan roti tu. Tujuannya adalah untukmengelakkan roti terlalu kembang masa dicelup ke dalam telur dan jugamengelakkan roti menyerap minyak berlebihan ketika digoreng. Jangan risau kerana roti akan mengembang semula ketika digoreng.
Selepas dipenyekkan, potong roti dan gulungkan sosej yang dipotong tadi dengan roti. Kemudian dihujung roti tersebut, gamkan dengan tepung yang dibancuh dengan sedikit air. Jangan terlalu cair ya, nanti tak lekat pula. Selepas dilekatkan biarkan sekejap sementara kita siapkan telur.
Pecahkan telur. Masukkan tepung, soda bikarbonat, garam dan gula. Pukul sehingga sebati dan agak kembang atau kalau nak senang masuk blender je. Lepas tu celupkan roti tadi dan terus goreng dengan menggunakan minyak yang banyak dan panas.
Setelah agak keperangan, angkat dan toskan minyak atas tisu dapur.Siap untuk dihidang.
5. ROTI TELUR CHEESE
BAHAN-BAHAN:
Roti
Telur
Keju
CARA MEMASAK:
Letakkan 2 keping keju diatas roti, kemudian letakkan sekeping lagi roti di atas keju tersebut seperti sandwich.
Salutkan roti tersebut dengan telur yang telah dipukul. Panaskan minyak dan gorengkan.
Setelah keperangan, angkat roti.Roti telur cheese sedia untuk di hidang
6. MUFFIN ROTI BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN:
12 – 16 keping roti gardenia butterscotch
3 biji telur
2 cawan susu segar
1 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1sudu teh esen vanilla
3 batang sosej
Cheese mozarella
CARA MEMASAK:
Gelek roti hingga nipis dan tekap menggunakan tumbler plastik/cawan plastik untuk membentuk bulat.
Didihkan air dan rebus sosej dalam 5 minit dan potong berbentuk mancis
Sapu acuan dengan marjerin/butter. Bentukkan roti macam kulit tart.
Masukkan sosej dan cheese
Masukkan telur, tepung, baking powder, susu segar dan esen vanilla ke dalam mangkuk.
Pukul menggunakan wisker hingga sebati.
Tuang bancuhan telur ke dalam roti.
Bakar pada suhu 180’C selama 15 – 20 minit
Kredit: resepicikguani.blogspot.my
7. ROTI EPAL PIE
BAHAN-BAHAN:
10 keping roti putih
Minyak untuk goreng
Inti:- untuk 8-10 pie
3 biji green apple
3 sudu brown sugar
1 sudu tepung jagung/tepung gandum
1 sudu butter
1/2 sudu teh cinnamon powder
Secubit garam
Gam:
1 sudu besar tepung gandum bancuh dengan 2 sudu air
CARA MEMASAK:
Kupas kulit apple
Belah 6.Buang tengahnya yang keras & potong dadu
Panaskan pan & masukkan apple,cinnamon powder,butter,garam & kacau hingga gula cair.
Bila apple dah nampak kecut & mendidih,taburkan tepung gandum.Jika guna tepung jagung lebih cantik.
Tutup api & biarkan sejuk.
Stimkan roti supaya tidak terlalu menyerap minyak bila digoreng.Kemudian gelek hingga nipis. **my mom just letak tapis atas rice cooker masa nasi tengah mendidih & stim roti sekejap sahaja.
Isi inti memanjang atas roti yang sudah digelek.
Sapu gam tepung gandum sebelum melipat.Tekan supaya melekat & potong kulit roti supaya kemas
Buat hingga selesai.
***Jika nak bawa bekal esok.simpan dalam peti ais & goreng esok pagi la.
Goreng dalam minyak panas hingga golden brown & tos atas kitchen towel.surve panas2.yummy..!!!
Kredit: namakucell.blogspot.my
8. ROTI TELUR CHEESE
Bahan-bahan sekeping roti telur cheese:
1 keping roti
1 biji telur
1 keping sosej.Dihiris nipis
sedikit mix herbs
sedikit white pepper
keju
aluminium foil dan dibentuk seperti kotak kecil sebesar saiz roti.Tinggikan sedikit tepinya supaya menjadi seperti mini loyang.
CARA MEMASAK:
Roti ke dalam aluminium foil.Letakkan sosej yang dihirs mengikut kegemaran anda.
Pecahkan sebiji telur ke atas roti tadi.Mini loyang aluminium tadi akan menampung telur supaya tidak jatub meleleh ke sisi.
Tabur sedikit mix herbs dan pepper.Tabur keju di atas telur tadi
Bakar dalam magic pan atau oven sehinggan telur masak.Hiaskan dengan sedikit cili sos.
9. ROTI JOHN
BAHAN-BAHAN:
6 keping roti gardenia
3 biji telur
2 keping daging burger
Segenggam kubis hiris nipis
Daun bawang
Daun sup
Bawang besar (setengah bji potog dadu)
Cili besar (ikut suka nak banyak mana)
Halia(sikit je)
Perasa.(gula/garam)
Untuk topping boleh letak Cheese, Sos Cili, Timun, Tomato, ikut kreativiti masing masing.
Daging burger di potong kasar.
Kacau bersama dengan telur biar sekata.
Campurkan semua bahan sayuran tadi.
Tuangkan semua sekali ke dalam pan tadi. Ratakan semua bahan.
Susun lapisan Cheese. .lagi banyak lagi sedap tau.
Tutup dengan roti di atas Cheese tadi.
Terbalikkan pan & taruk sos n mayo
Lipatkan roti tadi.
Kredit: FB Haz Anna Hasan
10. LASAGNA ROTI
BAHAN-BAHAN:
•1/2 bawang besar
•1/2 Tube daging cincang
• 1 genggam mixed vegie
• sos cili & tomato
• salt & pepper
• roti
• telur
• susu
• mozarella cheese
CARA MEMASAK:
1. Masak inti dulu. Tumis bawang, masukkan daging biar sampai empuk.
2. Masukkan sos cili dan tomato,salt dan pepper dan mixed vegie. masak smpai kering sikit. Rasa masin manis inti tu.
3. Siapkan bahan roti. Pukul telur dan susu.
4. Celupkan roti dalam telur dan susu tu. Then letak inti yg dh masak then tabur mozarella cheese. Ulang semula dari roti, buat 2 layer.
5. Bakar suhu 180c sampai garing sikit.
11. PIZA ROTI
BAHAN-BAHAN:
1 buku roti
Tomato puri
Cheddar cheese
sosej
cendawan butang
lada benggala
kepingan ayam | dipotong dadu
mozarela cheese
CARA MEMASAK:
Dapatkan 1 buku roti gardenia. Susun dalam loyang dan renjiskan dengan air supaya roti kekal lembut selepas roti dibakar nanti. Selepas itu, sapu roti tersebut dengan tomato puri.
Letakkan kepingan cheddar cheese ke atas roti yang telah disapu tomato puri tadi.
Kemudian, letakkan kepingan sosej, cendawan butang, lada benggala, kepingan ayam dadu atau apa sahaja ikut selera masing-masing (tapi pastikan bahan mentah seperti sosej atau ayam di rebus separuh dahulu sebelum di taburkan ke atas roti tadi).
Akhir sekali, taburkan mozarela cheese
Kemudian, bakar pizza tersebut di dalam oven lebih kurang 15 minit..
Hias dan potong pizza yang telah siap dibakar tadi.
12. GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN:
1)1 sudu butter
2) dua keping roti
3) parsley – boleh beli yang kering dalam botol(banyak jual kat giant, tesco atau pasaraya)Parsley flakes dia tulis, bahagian rempah ratus ya.
4) yang ni ada dua optinal,korang boleh guna satu biji bawang putih
ataupun macam aku,aku dah siap beli serbuk garlic tu.
CARA MEMASAK:
Ambik satu sudu butter, campurkan dengan parsley dan korang punya garlic tadi.
Bagi yang guna bawang putih.just tumbuk-tumbuk sampai hancur pastu gaul kan sekali.senangkan.lima minit pun dah boleh siap dah.
2 dan 3 lepas dah siap tu,sapu la dekat roti tu.uapa2 roti pun boleh guna.tak kisah pun.Pakai roti gardenia je pun best dah.
Bakar dalam periuk ajaib je.bakar lima minit je.jadila jumlahnya 10 minit saja untuk kita buat garlic bread yang sangat simple tapi sedap ni.
Garlic bread sedap dicicah bersama mushroom soup. (Boleh rujuk resepi kat wall saya sebelum ni. pernah buat dah)
13. BEBOLA ROTI GORENG
BAHAN-BAHAN:
12 keping roti (plain white bread) – potong kecil
2 biji telur – saiz besar
3 biji cili merah – dihiris
sedikit daun sup/bawang – dipotong pendek
1 biji bawang besar – kalau dah pakai daun bawang guna 1/2 je
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
1/2 kiub perasa ikan bilis – ABM guna perasa ayam
3 sudu besar mayonis – ABM tambah
2 keping fishcake – dihiris kecil (ABM tambah)
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan roti didalam mangkuk besar dan masukkan telur kedalamnya.
Kemudian, masukkan kesemua bahan kecuali minyak untuk menggoreng kedalam mangkuk. Ramas2kan sehingga sebati.
Bulat2 kan roti sehingga siap. Jangan terlalu besar pula ye. Agak2 lah saiznya.
Goreng dalam minyak penuh sehingga keemasan. Toskan dan siap dihidang.