Sentiasa sibuk dikejar masa, tapi nak juga masak sendiri. Jangan risau RASA bantu korang sediakan empat menu daging yang boleh korang sediakan dalam masa 15 minit. Apa yang lebih penting ia bukan hanya mudah dan ringkas tapi paling penting rasanya syngguh sedap. Tak percaya boleh cuba dulu.
.
DAGING TUMIS ALA CINA
BAHAN-BAHAN:
300gm daging batang pinang | hiris nipis
2 sudu makan sos tiram
3cm halia muda | hiris nipis
6 ulas bawang putih | cincang kasar
1 biji bawang besar| hiris
1/2 biji cili benggala merah | hiris
100gm brokoli
1 sudu makan minyak bijan
3 pokok daun bawang | hiris 3cm
1 sudu tea bijan | goreng tanpa minyak
Garam dan perasa secukupnya
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh minyak bijan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Kemudian masukkan daging, kacau rata sehingga air daging kering. Masukkan bawang besar, cili benggala dan brokoli, kacau seketika.
3. Perasakan dengan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
4. Kacau lagi 2-3 minit, kemudian tutup api.
5. Renjiskan minyak bijan, dan gaul sekali lagi.
6. Sebelum hidang taburkan bijan yang digoreng tanpa minyak tadi di atasnya.
7. Sedia dihidangkan panas-panas.
.
DAGING GORENG KAILAN
BAHAN-BAHAN: Bahan Perapan Daging:
Ads
300gm daging | hiris nipis
1 sudu teh kicap
2 sudu teh minyak sayur
1 sudu teh tepung jagung
Sedikit garam dan gula
Bahan Sos:
2 sudu makan air
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Bahan Tumis:
3 pokok anak kailan | potong 3-4cm & celur angkat
2 sudu makan minyak
1 biji cili merah | hiris serong
2 biji bawang merah | hiris
6 ulas bawang putih | cincang kasar
3 sudu minyak masak
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan daging bersama semua bahan perapan ke dalam mangkuk. Gaul dan perap lebih kurang 30 minit.
2. Sambil itu sediakan sos. Di dalam mangkuk kecil campurkan semua bahan sos. Kacau rata dan ketepikan.
3. Panaskan air dalam periuk, kemudian celur anak kailan lebih kurang satu minit, angkat dan toskan.
4. Untuk menumis daging, panaskan sedikit minyak masak, Masukkan bawang putih, bawang merah hingga wangi.
5. Kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi.
6. Gaul rata, sehingga daging masak dan bertukar warna keperangan.
7. Seterusnya, masukan hirisan cili dan kailan yang telah dicelur tadi, kacau seketika.
8. Masukkan sos yang telah disediakan tadi, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
9. Angkat dan sedia dihidangkan.
.
DAGING GORENG SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN:
Ads
Bahan Perapan Daging:
500gm daging | hiris nipis
1 sudu teh garam
1sudu teh gula
1 sudu teh kicap
1sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Bahan Sos:
1 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan air rebusan stok ayam
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan gula
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Tumis:
4 ulas bawang putih | cincang halus
1 biji bawang besar | dadu kecil
3cm halia | hiris halus memanjang
Bahan-Bahan Lain:
3 sudu makan minyak masak
400gm kacang pis | bersihkan
1/2 biji cili benggala
Garam gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Untuk perapan daging, campurkan semua bahan, daging, garam, gula, kicap, tepung jagung, dan minyak bijan. Gaul rata dan perapkan lebih kurang 15-20 minit.
2. Untuk bahan sos: Campurkan kicap, stok ayam, sos tiram dan minyak bijan dalam mangkuk kecil dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan tumis hingga wangi.
4. Seterusnya masukkan daging yang diperap, kacau rata sehingga keperangan ( lebih kurang 4-5 minit).
5. Kemudian masukkan kacang pis dan hirisan cili benggala, kacau hingga kacang layu (2-3 minit).
6. Tuangkan bahan sos dan kacau rata. Jika kurang masin, tambahkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
7. Akhir sekali tutup api, angkat dan hidangkan panas-panas.
Ads
.
DAGING TUMIS KARI
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Daging:
500gm daging | hiris kecil, cuci dan tos
1/2 sudu teh biji sawi
4 sudu makan minyak masak
tangkai daun kari | lurut dari tangkai
4 tangkai cili kering | hiris halus
1sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk kari
Bahan Tumis:
4 biji bawang besar | buang kulit dan cincang
4cm halia muda | hiris memanjang
6 ulas bawang putih | cincang halus
Bahan-bahan lain:
1 biji cili hijau | hiris halus
3 tangkai daun kari | lurut dari tangkai
1 sudu makan serbuk cili
1 pokok daun ketumbar | hiris halus
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk kari daging
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan cuka makan
Garam & gula secukup rasa
Minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan daging dalam periuk, gaulkannya dengan bahan perapan yang lain.
2. Perap daging sekurang-kurangnya 30 minit.
3. Masukkan 1 cawan air dalam daging yang telah diperap dan didihkan di atas api sederhana. Kacau selalu sehingga air daging kering. Angkat dan ketepikan.
4. Panaskan 2-3 sudu minyak masak dalam kuali, tumiskan bahan hirisan hingga wangi.
5. Masukkan daun kari dan kacau seketika.
6. Seterusnya masukkan serbuk cili, serbuk kari, serbuk lada hitam dan serbuk kunyit yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau lagi.
7. Kemudian masukkan daging yang telah direbus hingga kering tadi.
8. Perasakan dengan cuka, garam dan gula secukup rasa.
9. Kecilkan api, masukkan hirisan daun ketumbar dan hirisan cili hijau.
10. Terus kacau daging supaya sebati dengan bahan tumisan.
11. Tutup api, dan hidangkan daging bersama nasi putih atau capati.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Menu ayam boleh dipelbagaikan. Bagi yang sukakan menu pedas masakan Thailand boleh dipertimbangkan. Apa lagi kalau bukan ayam paprik. Kalau anda tidak makan terlalu pedas boleh kurangkan kepedasannya. Cara buatnya sangat mudah dengan langkah-langkah berikut.
Bahan-bahan:
Ayam bahagian dada
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Bahan sos:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
(Tumbuk 3 bahan-bahan) ni sehingga lumat )
bahan sos.
Bahan-bahan tumis:
Bahan- tumbuk tadi (3 bahan tadi)
serbuk cili
serai 1 batang
daun limau purut
sos tiram
sos cili kicap manis (bubuh ckit je nak bagi warna sos cantik)
bahan tumis.
Cara memasak:
1.Tumis 3 bahan tadi + serbuk cili + serai+ daun limau purut.
2.Tumis sehingga garing kemudian masukkan air dan tambah sos cili, sos tiram, kicap. Tambahkan lagi garam & perasa.
3.Apabila sudah masak pecah minyak sempurna masukkan ayam yang digoreng separuh tadi + sayuran (kacang panjang,bawang besar,cili besar)
4. Siap untuk dihidang.
Pelbagai hidangan menarik boleh dihasilkan dengan menggunakan keledek. Sesiapa yang mempunyai keledek di rumah tapi tidak ada idea untuk buat hidangan, boleh lah cuba resipi-resipi ni
1. BEBOLA UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN
2 cawan ubi keledek-rebus & mashed
1 biji telur
1/2 sudu baking powder
tepung secukupnya
minyak untuk menggoreng
sedikit garam
3 tsb gula
CARA PENYEDIAAN
Masukkan ubi, baking powder, telur dan garam ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga tak melekat di tangan.
Buat bulat-bulat kecil. Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
Masak gula nisse/gula kerek bersama-sama dengan air, daun pandan & cengkih sehingga larut & pekat. Keluarkan daun pandan dan mengkuang yang balut nisse. Tapis air gula tadi.
Pecahkan telur, kacau-kacau sedikit. Tuangkan air gula nisse ke dalam telur, masukkan garam & kacau rata.
Masukkan bancuhan telur dalam periuk yang sesuai (kalau ada periuk yang tebal lebih baik kerana tidak cepat hangus). Campurkan hirisan keledek tadi & ratakan sedikit. Masak dengan api paling perlahan dengan periuk tertutup. (Jika guna pemanggang ajaib jadi ia nampak nipis & cepat empuk) Bila keledek empuk & bancuhan telur membeku bolehlah dipadamkan api. Sesuai dihidangkan ketika masih panas atau sejuk dimasukkan dalam peti sejuk.
Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama garam ke dalam mangkuk.
Masukkan mentega. Gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan telur. Tambahkan air ais sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh lembut.
Isikan ke dalam plastik atau balut dengan ‘cling wrap’. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
Sementara tu sediakan lapisan kastard dan inti pai.
BAHAN-BAHAN (KASTARD)
1/2 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN
Satukan semua bahan di dalam periuk. Gaul dengan whisk hingga sebati.
Letakkan periuk di atas dapur dan hidupkan api perlahan. Masak kastard sambil dikacau sehingga kastard pekat. Ketepikan.
CARA MEMASAK PASTRI
Keluarkan doh daripada peti sejuk. Canai pastri pada ketebalan bersesuaian dan letakkan di dalam tin pai bersaiz 7 inci. Biar berlebihan di tepi acuan kerana pastri akan sedikit mengecut apabila masak.
Panaskan oven pada suhu 180 C. Masukkan tin pastri di tengah oven dan bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
BAHAN-BAHAN INTI PAI
150 gm keledek putih/merah- dipotong kiub dan direbus empuk
50 gm gula perang
1 biji telur
20 gm mentega
60 ml susu segar
1/2 sudu teh esen vanilla
1/4 sudu teh garam
BAHAN CRUMBLE
50 gm gula perang
20 gm tepung kek/ tepung berserbuk penaik
15 gm mentega
3 sudu besar kacang tanah yang telah disangrai dan dikisar
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
Lecek keledek hingga halus. Campurkan dengan gula, mentega, esen, telur dan garam. Gaul sebati.
Keluarkan pastri yang telah dibakar tadi dan ratakan kastard di atasnya.
Ratakan pula campuran keledek di atas lapisan kastard. Akhir sekali satukan semua bahan crumble dan gaul sebati. Taburkan di atas lapisan keledek.
Masukkan pai ke dalam bahagian tengah oven dan bakar pada suhu 160 C selama 30-40 minit lagi. Sejukkan sebelum dihidang.
Selalu makan kerabu mangga ini di restoren makanan Thai tapi nak buat sendiri di rumah pun boleh sangat terutama kalau di rumah pokok mangga sedang berbuah.
Untuk rasa kerabu mangga yang sedap boleh ikut perkongsian Chef Asma Nordin ini. Kerabu mangga ini ratah macam tu pun sedap. Nak makan dengan nasi pun boleh.
Cara buat kerabu mangga sedap
Bahan -bahan
Mangga muda – diracik
Udang kering – disangai & kisar kasar atau ditumbuk
Kacang goreng – ditumbuk
Bawang merah – dihiris
Serai
Cili padi
Air limau nipis
Daun kesum
Bunga kantan
Sos sotong atau ikan
Garam & gula secukup rasa.
Cara membuat
1.Semua bahan diracik, dihiris dan dimayang halus dicampurkan sekali.Gaul hingga sebati.
2.Masukkan sos sotong, air limau nipis, garam dan gula. Gaul dan sesuaikan rasa ikut citarasa sendiri.
Tip untuk lebih sedap, kena lebihkan udang kering. Nak letak daun ketumbar pun boleh.