Keledek antara ubi yang sangat digemari dan boleh dipelbagaikan menunya, termasuklah buat kuih dan bubur.
Selain sedap direbus, keledek juga boleh dibuat bermacam jenis kuih dan dessert yang lain, asal kreatif macam-macam buat pasti menjadi.
Berikut empat jenis hidangan yang boleh dibuat daripada keledek yang dapat dikongsikan di sini.
KUIH KERIA KELEDEK SIRA GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi keledek kuning
2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 sudu besar tepung ubi – beli online di sini
2 keping gula melaka – beli online di sini
1 sudu gula pasir
½ cawan air
Secubit garam
Dapatkan Mitsutoyo Rechargeable Personal Blender Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk. Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan
2. Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak
5. Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat. Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati.
6. Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria. Kuih keria sedia dihidangkan.
TALAM KELEDEK
BAHAN LAPISAN BAWAH:
500gm keledek ungu | kukus
2 cawan tepung beras – beli online di sini
2 sudu makan tepung ubi
¾ cawan gula pasir
1 liter santan
1 sudu teh garam halus
LAPISAN ATAS:
100gm tepung beras
3 sudu makan tepung jagung – beli online di sini
1 liter santan dari sebiji kelapa
2 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
1. Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur. Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata.
2. Tapiskan ke dalam periuk. Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api.
3. Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati.
ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
3 cawan keledek (yang telah direbus)
2 cawan tepung pulut
1 ketul gula melaka | potong dadu kecil
2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
CARA MEMASAK:
1. Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut. Tambah sedikit air jika perlu.
2. Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula. Kembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis.
3. Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde.
4. Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang.
5. Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi. Sedia dihidangkan.
BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil
1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil
2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau
½ cawan gula pasir
Secubit garam
500 ml santan
150ml susu cair
1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
2. Cuci sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
3. Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
4. Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
5. Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
6. Sebelum angkat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api. Bubur sedia dihidangkan.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: