Bila bab makan pagi untuk anak-anak, mestilah kena yang mudah dan sedap. Anak-anak memang teruja nak makan tapi mak-mak kena pandai nak sesuaikan menu yang sesuai.
Jadi, apa kata kita kongsikan 4 resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk makan pagi. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ni.
PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (saya guna Royale Paratha Fatihah)
Bawang holland | dipotong dadu – beli online di sini
400gm daging cincang | dicuci bersih
1 tin sos carbonara – beli online di sini
1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti)
Sayur campur (optional)
CARA-CARA:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi.
2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara.
5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak.
ROTI SOSEJ COMEL
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (saya guna Royale Paratha Fatihah)
Sosej ayam
Kuning telur
TONTON Macaron Teh Tarik
CARA-CARA:
1. Potong roti paratha kepada 12 bahagian kecil seperti pizza. Potong sosej menjadi 3 bahagian.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
2. Gulung sosej tersebut dengan potongan-potongan kecil roti paratha tadi. Sapu setiap gulungan sosej dengan kuning telur.
PIZZARIA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (saya guna Royale Paratha Fatihah)
Sos bolognaisse
TONTON Kuah Rojak Mi Bersama Zabedah Jambeli
CARA-CARA:
1. Biarkan roti paratha lembut pada suhu bilik. Sapu rata sos bolognaise.
2. Susun beacon ayam/daging. Tabur lada benggala/nenas. Tabur keju Mozarella.
3. Bakar di dalam air fryer pada suhu 180°C selama 15 minit. Siap.
SOSEJ WRAP WITH MEAT/CHICKEN BEACON
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Daun salad
Beacon ayam/daging
Mayonis
Sos cili/tomato
Sosej ayam
TONTON Asam Pedas Ikan Kembung | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Masak doh di dalam air fryer selama 10 minit pada suhu 180°C.
2. Susun salad, beacon dan sosej di atas roti paratha tadi.
3. Letak sos dan mayonnaise.
4. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
* Selain Roti Paratha Original, korang boleh juga guna Roti Paratha Garlic.
Kredit resipi: Afzal Sukasuki
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: