4 Variasi Aiskrim Malaysia Alaf Baru, Sedap Dingin Kaya Berperisa.

Share

Dulu masa min budak-budak takde ais krim Malaysia yang macamn ni. Dulu sekadar sirap dan oren dan letak asam kecut memang dah cukup buat min dan geng seronok dan puas hati

Tetapi sekarang ais krim malaysia dah viral dengan pelbagai perisa yang sedap. Nanti bolehlah cuba buat.Bekukan dalam peti sejuk ya. Sukatan tu agak-agak ikut kemanisan yang disukai ya. Kalau nak berkrim tambahkan susu cair atau susu segar

1. MILO


.

Bahan-Bahan :

  • Air
  • Milo
  • Susu cair
  • Susu pekat
  • Coklat tabur

Cara Membuat :
1. Masak air, buat air milo macam biasa tapi letak susu cair dan susu pekat. Siap air milo sejukkan dan tuang dlm plastik bersama coklat tabur.

2.JAGUNG CINCAU


.

Bahan-Bahan :

  • Air
  • Sirap jagung
  • Susu cair
  • Susu pekat
  • Garam sedikit
  • Cincau

Cara membuat :
Buat air jagung mcm biasa, letak secubit garam utk 1balang air, bila sejuk letak air dlm plastik dan letak cincau.

3. SUSU STRAWBERI


.

Bahan-Bahan :

  • Air
  • Susu pekat
  • Susu cair
  • Strawberi segar

Cara membuat :
Buat air susu macam biasa biasa, setelah sejuk letak stoberi potong. Sejukkan

4. Aiskrim Lemon Susu Serbuk Coklat


.

Bahan-bahan :

  • Air
  • Susu segar
  • Susu pekat
  • Lemon (ambil jusnya)
  • Serbuk coklat

Cara Membuat :
Buat air susu macam biasa, perah lemon sedikit, sejukkan dan letak dlm plastik dan letak serbuk coklat.

FB : Resepi Zam

Published by
Faridah Talib