5 Aneka Sayur Campur Tak Jemu Dimakan. Mudah Aje Buatnya.

Share

Menu sayur campur memang tak pernah mengecewakan. Samada dicampur dengan daging atau makanan lauk atau digoreng bersama cendawan lagilah bertambah sedap rasanya.
Menu sayur kalau nak masak kena kreatif biar Nampak ada warna sikit. Jangan goreng lama sangat pulak, hilang pulak khasiatnya. Ni min kongsikan lima aneka menu sayur campur untuk uolz.

  1. PAPRIK SAYURAN


.

BAHAN-BAHAN :

  • 2 biji terung | dipotong memanjang
  • 1 biji lobak merah | dipotong
  • 4 batang jagung muda | dipotong
  • 10 biji kacang panjang / buncis secukupnya | dipotong serong memanjang
  • Sedikit isi udang | jika suka
  • 1 sudu kecil chilli flakes
  • 1½ sudu kecil lada sulah
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1½ sudu besar sos tiram
  • 2 ulas bawang putih | diketuk
  • 1 ulas bawang besar | dibelah tebal
  • 1 helai daun limau purut
  • 3 sudu besar minyak masak
  • Garam secukup rasa @ Maggi secukup rasa

CARA MEMASAK :
1.Terung digoreng sekejap terlebih dahulu dengan sedikit minyak. Angkat dan ketepikan.

2. Gunakan minyak yang sama, tumis bawang putih yang diketuk dan masukkan isi udang.


3. Masukkan sos cili dan sos tiram bersama sedikit sahaja air.
4. Masukkan daun limau purut, chilli flakes dan lada sulah. Masukkan semua bahan sayuran yang dipotong dan bawang besar. Masak sekejap.
5. Masukkan terung goreng. Kacau rata tabur Maggi Cukup Rasa keatasnya. Kacau sebati Tutup api dan siap!

2. ASPARAGUS SOS TIRAM


.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ikat asparagus (kurang lebih 2 cekak)
  • 15 ekor udang saiz sederhana, kupas, cuci dan toskan
  • 4 biji cili padi merah, dititik
  • 4 biji cili padi hijau, dititik
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 3 ulas bawang putih, dititik
  • 1 camca besar sos tiram
  • Secubit gula
  • Sos ikan secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Asparagus diambil bahagian lembut sahaja, caranya, ambil1 asparagus, lenturkan dan ia akan patah, ambik bahagian lembut.

2. Kemudian letak bahagian lembut tadi pada asparagus lain dan kerat mengikut ukuran bahagian lembut.
3. Kemudian kerat 3 atau 4 bahagian ikut saiz yang anda inginkan. Cuci dan toskan.
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili padi hijau/merah hingga harum, masukkan sos tiram dan udang. Kacau rata.
5. Bila udang bertukar warna, masukkan asparagus, kacau dan tambah secubit gula dan sos ikan secukup rasa.

6. Masak hingga asparagus lembut tapi masih rangup. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
7. Hidangkan panas bersama nasi hangat.

3, BROKOLI + CENDAWAN SOS TIRAM


.

BAHAN-BAHAN :

  • 4 jejari ketam (dipotong)
  • 250 gm brokoli
  • 1/2 biji lada benggala
  • 1 tin cendawan butang
  • 2 ulas bawang putih (dimayang)
  • 2 ulas bawang merah (dimayang) 3 sudu besar sos tiram (dicairkan dengan ¼ cawan air)
  • Minyak (untuk menumis)
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Bersihkan brokoli dan celur. Potong lada benggala dan celur. Toskan cendawan butang.
2. Panaskan dua sudu besar minyak dan tumis bawang sehingga garing. Kemudian masukkan jejari ketam dan sos tiram. Biarkan seketika dan masukkan cendawan butang.
3. Akhir sekali masukkan brokoli serta lada benggala dan sesuaikan rasa dengan garam dan lada sulah.


4. Biarkan ia seketika di atas api. Angkat dan hidangkan.

4. LEMAK CILI API DAN KACANG PANJANG


.

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 kg perut yang siap direbus – hiris ikut suka
  • 5 batang kacang pancang – potong serong
  • 1 batang lobak merah – potong ikut suka
  • 1 batang serai – dititik
  • 200ml air
  • 200ml santan pekat
  • minyak
  • garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk:

  • 20 biji cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 2cm kunyit hidup
  • 1 genggam udang kering – direndam hingga lembut

CARA MEMASAK :
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis kesemua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan serai diikuti dengan perut dan lobak merah. Gaul sebati.
3. Tambahkan air dan biarkan mendidih atau sehingga perut menjadi benar-benar lembut.
4. Masukkan kacang panjang dan biarkan sehingga berubah warna menjadi hijau tua..
5. Tuangkan santan pekat, diikuti dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau sekali sekala supaya tidak pecah santan.
7. Apabila kuah mula mendidih, padamkan api dapur.

5. SAYUR CAMPUR ALA CINA


.

BAHAN-BAHAN :
50gm bunga kubis.
5 ulas kacang buncis.
1 biji lada benggala – dipotong dadu.
2 biji lobak merah – dipotong nipis.
5 ulas bawang putih – dikisar.
2 sudu besar sos tiram.
sedikit stok ayam.
50ml air.
2 sudu tepung jagung – dibancuh dengan air.
2 biji cili merah – dipotong kecil (untuk hiasan).
10gm bawang merah – digoreng (untuk hiasan).

CARA MEMASAK :
1.Panaskan kuali , masukkan minyak dan tumis bawang putih
2.Masukkan air , stok ayam dan sos tiram.
3.Masukkan garam dan air bancuhan tepung jagung.
4.Kacau sos sehingga pekat dan masukkan sayur-sayuran.
5.Kacau sampai mendidih dan masukkan cili merah serta bawang goreng.

Sumber ; FB Ilham Resepi

Published by
Faridah Talib