Hanya dengan 5 bahan je korang dah boleh buat menu minum petang yang mantap. Tak perlu nak banyak-banyak bahan. Senang sangat ni. Rugi kalau tak cuba.
Pada hari ni, orang perempuan pun banyak kerja nak disiapkan kan? Jadi masa untuk memasak sangat terhad. RASA permudahkan urusan korang dengan berikan resipi yang mudah-mudah untuk anda cuba. Nak cuba?
SAMOSA KELEDEK CITA RASA INDIA
Bahan-bahan:
1 keping roti tortila
Keledek
2 sudu keju
Isi ayam siap masak
1 biji telur ayam
Cara membuat:
1) Potong roti tortila memanjang menjadi dua bahagian. Letakkan dua sudu keledek bersama isi ayam
dan keju. Lipat menjadi bentuk tiga segi.
2) Pecahkan telur dan pukul sebati. Sapukan telur di bahagian hujung segi tiga samosa untuk kemaskan
lipatan. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan toskan minyak.
3) Makan panas-panas.
Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
2 Jenis Roll Yang Gerenti Sempurnakan Sarapan Anda
Jangan pening nak sediakan hidangan apa untuk famili bersarapan di rumah. Cheese Roll dan Sardine Roll sangat sesuai untuk sarapan. Nak hidangkan pun senang. Cuma goreng saja. Buat banyak, boleh simpan sejuk beku. Esok-esok nak makan, ambil dan gorengkan saja. RASA kongsikan resipi untuk anda buat dua jenis roll ini di rumah. Anak-anak pun suka makan roll macam ni.
CHEESE ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung gandum (BELI DI SINI)
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk) (BELI DI SINI)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam (BELI DI SINI)
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara membuat
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6. Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7. Letakkan keju dan gulung rapi.
8. Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9. Angkat dan toskan.
SARDIN ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung gandum (BELI DI SINI)
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk) (BELI DI SINI)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam (BELI DI SINI)
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara membuat
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
Cara membuat
1. Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2. Tumis cili kisar.
3. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4. Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5. Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6. Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara penyediaan
1. Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2. Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat dan toskan.
Selamat mencuba!
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7
Kuih Lompang Labu Kuning, Resipi Mudah, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
Sedapnya Kuih Lompang Labu Kuning ni. Sesuai sangat dihasilkan untuk hidangan minum petang. Biasanya labu ni kita jadikan cekodok, apam, kuih lapis atau dimasak bersama sayur. Rupanya boleh juga diadun dalam adunan lompang ni. Sangat mudah. Jom cuba resipi perkongsian Mak Frida @fridajoincoffee ni. Pasti puas hati.
RESIPI KUIH LOMPANG LABU KUNING SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
250gm labu – kukus
125gm tepung beras – beli online disini
1 sudu makan tepung jagung – beli online disini
150gm gula – beli online disini
125ml air
Kelapa parut secukupnya
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
- Kisar halus labu yang dikukus tadi hingga menjadi puri.
- Satukan puri labu, tepung beras, tepung jagung dan gula pasir. Adun sebati sambil dimasukkan air. Pastikan sebati dan tidak berketul.
- Ambil acuan lompang dan oleskan sedikit minyak. Panaskan juga periuk kukusan sehingga mendidih dan naik wap.
- Tuang adunan lompang ke dalam acuan hingga penuh. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan Kuih Lompang dari acuan dan letakkan kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam dengan secukupnya.
Kredit resipi & foto: Mak Frida @ fridajoincoffee
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Jom Cuba! 24 Resipi Sambal Pelbagai Jenis Citarasa Orang Malaysia
Asam Pedas Daging Tetel Sedap, Resipi Mudah Boleh Masak Hari-Hari
Resipi Bingka Kelapa Muda, Kuih Tradisi Banjar Paling Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Serabai Nangka Cicah Dengan Kuah Gula Memang Enak
Satu lagi resipi yang menjadi kesukaan ramai ialah serabai. Tambah sedap bila dicicah dengan kuah gula, gerenti tak cukup satu. Hari ini kita buat tambah nangka di dalamnya. Buatlah lebih, boleh sedekah dengan jiran berdekatan.
Serabai Nangka
Bahan-bahan:
200 ml santan,saya guna 1 kotak santan kara yg kecik
300 ml air
2 helai daun pandan
½ sudu kecil garam
250gm tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
250gm tepung gandum
13gm tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI
125gm gula
½ sudu kecil yis-BELI ONLINE DI SINI
75 ml air kelapa
Nangka secukupnya
Cara memasak:
1.Masak santan,air,daun pandan,garam,didihkan sekejap. Matikan api dan biar kan suam.
2.Bila dah suam,masukkan bahan-bahan yang lain kecuali air kelapa.
3.Tutup adunan dengan plastik wrap dan biarkan dalam 30 minit.
4.Lepas 30 minit,masukkan air kelapa tadi,kacau sebatikan.
5.Panaskan kuali kecil,sapu minyak nipis-nipis,pastikan kuali tak melekat.
Tuang satu senduk adunan,pusing kuali macam kita buat kuih dadar untuk dapat kan yang garing kat tepi-tepi tu,masukkan lagi 1/2 senduk adunan tadi dekat tengah-tengah,biarkan sampai masak,letak nangka atasnya.
6.Nak tahu dah masak,akan nampak lubang-lubang kecil tu.Ambil lidi sate, cungkil dan keluarkan kuih.
Kredit: Seri Ramlan
2 Kuih Tradisional Yang Sedap & Mudah Membuatnya, Tak Rugi Cuba.