Pilihan bakeri kali ini memang sesuai kalau nak buat ‘tea party’ atau makan petang bersama anak-anak dan seisi keluarga. Selain tekstur yang gebu dan lembut, gaya hiasan dan persembahan roti yang lahir daripada kreaviti pembuatnya juga menjadikan ia semakin berselera untuk dinikmati.
Jom cuba buat resipi dari blogger dan pengajar kelas masakan secara online Zalina Zainal @ Zalynz Oven ini Sedap weiii…
1. FROGGY CUTE BREAD
BAHAN-BAHAN : :
Bahan Inti Coklat :
CARA MEMASAK :
Cara buat inti coklat:
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 35 minit termasuk hiasan
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF : Boleh pelbagaikan inti contoh seperti jem strawberi, kaya dan inti kacang merah.
2. BEAR CUTE BUN WITH CHOCOLATE FILLING
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
4. Keluarkan dari bekas dan uli atas tikar silicon (silicon mat), atau atas papan canai.
5. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau hingga doh betul-betul licin.
6.Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit. Lepas 30 minit, bila doh dah kembang, tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Timbang juga doh 2 gm untuk telinga. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
9. Paipkan inti coklat di dalam doh 25gm, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
10. Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gm untuk telinga.
11. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
12. Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF: Boleh juga dimasukkan pewarna jika mahukan roti cute bear berwarna yang lebih menarik
TORTOISE BREAD WITH CHOCOLATE TOPPING
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
Saiz hidangan : 20 ketul, anggaran 40gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Gaya corak roti yang sesuai untuk selera anak-anak
INFO CHEF : Sedap juga kalau menggunakan hiasan keju, kastad atau jem beri.
CHICKEN FLOSS EGG ROLL
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk hiasan :
CARA MEMASAK :
1.Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2.Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis , kacau dan biar hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata. Keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai . Taburkan sedikit tepung.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh kembang, tepuk atau tumbuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 200gram setiap satu.Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Gelek doh dan muatkan doh di dalam loyang 22.9 sm ( 9 inci) . Cucuk-cucuk doh dengan garfu.
9. Biarkan doh mengembang lebih kurang sejam. Pecahkan 2 biji telur dan kacau. Kemudian sapukan atau tuang telur ke atas doh. Hias dengan daun sup, cili merah dan bijan.
10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
11. Selepas dibakar, boleh terus keluarkan roti dari loyang dan terbalikkan roti pada plastik atau kertas baking.
12. Paipkan sos dan mayonis dan taburkan chicken floss secukupnya. Roti hendaklah digulung waktu masih suam. Selepas digulung kemas, boleh potong roti dan dihidang.
Saiz hidangan : 5 ketul , loyang saiz 22.9 sm ( 9 inci)
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti gulung
Keistimewaan : Roti gulung dengan chicken floss,gaya menarik menggantikan bun.
Info Chef : Chicken floss juga boleh digantikan dengan inti tuna atau sardin yang telah digaulkan dengan sedikit mayonis. Anda boleh juga menggunakan serunding ayam atau serunding daging.
CINNAMON ROLL WITH CREAM CHEESE & MILK TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan Tabur :
Bahan topping krim keju :
*Pukul creamcheese dan gula icing sehingga lembut. Kemudian masukkan susu cair. Pukul rata.
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata.
4. Kemudian keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai/permukaan rata untuk memudahkan kerja menguli menggunakan tangan. Uli lebih kurang 15 minit atau sampai doh licin.
5. Tutup doh dengan plastik atau kain dan biarkan selama 30 minit.
6. Selepas 30 minit, doh sudah mengembang, kemudian tepuk atau tumbuk-tumbukkan doh untuk membuang angin dalam doh.
7.Timbang doh seberat 500gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8.Tabur sedikit tepung pada meja. Gelek doh memanjang menjadi ukuran 30cm x 40cm.
9. Cairkan sedikit mentega. Sapu mentega menggunakan berus pada keseluruhan bahagian atas doh yang telah digelek.
10.Tabur rata serbuk kayu manis yang telah digaulkan dengan gula perang.
11.Gulung kemas doh. Potong doh menggunakan pisau gerigi pada 9 bahagian.
12. Susun doh yang telah dipotong di dalam loyang 20 sm (8 inci). Loyang hendaklah disapu marjerin atau dialas dengan kertas baking.
13. Biarkan doh mengembang bercantum.
14. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
15. Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh sapu bahagian atas roti dengan krim keju dan taburkan hirisan badam yang telah dibakar terlebih dahulu.
Saiz hidangan : 9 ketul , loyang saiz 20sm (9 inci)
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti gulung
Keistimewaan : Kaya dengan rasa rempah serbuk kayu manis dan lemak berkrim
Info Chef : Selain serbuk cinnamon dan gula perang sebagai taburan, boleh juga disapu krim coklat.
RESIPI : ZALINA ZAINAL, Blogger ZALYNZ OVEN