Sajian hidangan yang pastinya memikat perutmu di tengah bulan ini! . Selain mudah disediakan, ia boleh disesuaikan dengan bajet yang anda ada. Maklumlah habis perayaan, bajet kena jaga. Jangan risau, cuba dulu hidangan mi berkuah yang RASA kongsikan ni gerenti tak menyesal. Selamat mencuba!

1. Mi Siam Berkuah

5 Jenis Mi Berkuah Sedap Di Nikmati, Sesuai Dengan Bajet Tengah Bulan!

 

Bahan-Bahan:

  • 500 gram mihun – rendam sehingga lembut dan ditoskan
  • 300 gram isi ayam – potong dadukan
  • 3 keping tauhu – goreng dan dipotong empat segi
  • 50 gram daun kucai – Dipotong pendek
  • 5 biji telur – Direbus dan dibelah dua
  • 3 sudu makan minyak
  • 3 camca besar taucu
  • ¼ sudu teh garam – pilihan
  • 5 biji limau kasturi – Dibelah dua

 

Bahan Kisar:

  • 15 tangkai cili kering -rendam dahulu sehingga lembut
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 labu bawang besar
  • 20 gram udang kering – direndam dahulu

 

Bahan Kuah Mi Siam:

Ads
  • 1/2 cawan kacang tanah  – goreng dan ditumbuk halus
  • 1 batang serai – dititik
  • 5 sudu besar taucu
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • 3 sudu makan minyak
  • 1 sudu teh gula
  • ¼ sudu teh garam – pilihan

 

Bahan Kisar:

  • 20 tangkai cili kering (direndam dahulu)
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 labu bawang besar
  • 30 gram udang kering

 

Cara membuat:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit bau wangi.
  2. Masukkan isi ayam dan taucu. Masak sehingga taucu garing.
  3. Masukkan bihun dan kacau sehingga rata.
  4. Akhir sekali masukkan daun kucai dan kacau sebati. Angkat dan ketepikan.
  5. Untuk membuat kuah mi Siam, panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
  6. Tuang air asam jawa dan kacau rata.
  7. Kemudian masukkan taucu, gula, garam dan akhir sekali masukkan kacang. Tambah air jika perlu. Masukkan serai titik.
  8. Masak sehingga kacang masak secukupnya. Tutup api. Letakkan bihun ke dalam pinggan dan tuangkan kuah di atasnya atau hidang berasingan.

 

2. Mi Sup Daging (Chinese Style)

5 Jenis Mi Berkuah Sedap Di Nikmati, Sesuai Dengan Bajet Tengah Bulan!

 

Bahan-bahan:

  • 250 gram mi kuning – basuh dan dicelur
  • 500 gram daging – Rebus hingga lembut dan potong nipis. Simpan lebihan air rebusan daging.
  • 2 cm halia muda – Dicencang halus
  • 2 ulas bawang putih – Dicencang halus
  • 50 gram daun bawang – potong kasar
  • 3 batang daun saderi – Dipotong kasar
  • 50 gram salad cina
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 sudu teh ‘chinese five spice powder’
  • 2 sudu teh sos ikan
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu teh jus lemon
  • 1 sudu makan minyak
  • ½ sudu teh serbuk lada sulah
  • ¼ sudu teh garam
  • Air/ stok daging secukupnya

 

Cara membuat:

  1. Panaskan minyak dan masukkan halia, bawang putih dan daun bawang. Masak sehingga terbit bau.
  2. Masukkan daging dan masak sehingga daging keperangan.
  3. Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis.
  4. Tuangkan stok daging diikuti five spice powder. Reneh sehingga kuahnya pekat sedikit dan daging betul-betul lembut.
  5. Masukkan kicap cair, sos tiram dan sos ikan.
  6. Masukkan pula daun saderi, jus lemon dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
  7. Tutup api dan masukkan sayur salad cina.
  8. Akhir sekali, taburkan dengan sedikit daun bawang. Letakkan mi ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah di atasnya. Sedia dinikmati.

 

3. Mi Kuah Sempoi

5 Jenis Mi Berkuah Sedap Di Nikmati, Sesuai Dengan Bajet Tengah Bulan!

 

Bahan-Bahan:

  • 500 gram mi kuning – Dicelur dan ditoskan
  • 200 gram tauge
  • 200 gram daging – potong empat segi dan rebus
  • 3 biji ubi kentang – Direbus dan dipotong nipis
  • 4 biji telur – Direbus dan dibelah dua
  • 3 biji limau kasturi – Dibelah dua
  • 50 gram sawi – Direbus dan ditoskan
  • 4 keping tauhu – Digoreng dan dipotong empat segi
  • 2 biji cili merah – Dipotong bulat
  • Minyak untuk menggoreng

 

Ads

Bahan-Bahan Untuk Kuah:

  • 3 sudu makan cili kering kisar
  • 2 sudu makan tepung ubi yang dibancuh dengan 1 gelas air
  • 2 sudu air asam jawa
  • 2 liter air
  • Garam dan gula secukup rasa

 

Cara Membuat:

  1. Di dalam periuk, masukkan cili kering kisar dan air asam jawa dan masak selama 10 minit.
  2. Masukkan pula daging berserta air rebusannya. Kacau Rata.
  3. Masukkan tepung ubi  dan masak sehingga kuah pekat.
  4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Letakkan mi bersama telur, sawi, cili merah, tauge dan kentang rebus di dalam pinggan. Tuangkan kuah secukupnya dan letakkan limau kasturi di atasnya. Sedia dihidangkan.

 

4. Mi Kari Putih Penang

5 Jenis Mi Berkuah Sedap Di Nikmati, Sesuai Dengan Bajet Tengah Bulan!

 

Bahan-Bahan:

  • 500 gram mi kuning – Dicelur dan toskan
  • 500 gram santan
  • 1 genggam ikan bilis
  • 2 inci lengkuas – Dihiris kasar
  • 3 batang serai- Diketuk
  • 4 helai daun limau purut
  • 2 1/2 liter air
  • 2 sudu makan minyak
  • Gula secukup rasa

 

Ads

Bahan Sambal (Dikisar):

  • 2 biji bawang merah
  • 2 hiris lengkuas
  • 1/2 sudu makan belacan
  • 1 batang serai
  • 2 sudu makan udang kering
  • 10 tangkai cili kering – Direndam dan toskan

 

Bahan Hiasan:

  • 300 gram isi ayam- Direbus dan dicarik-carik
  • 100 gram kerang – Direbus dan ditoskan
  • 100 gram tauge – dibersihkan
  • 5 tangkai daun pudina – Dihiris kasar
  • 1 biji limau kasturi – Dibelah dua

 

Cara Membuatnya:

  1. Masak sambal terlebih dahulu. Panaskan minyak dan tumis bahan sambal sehingga wangi. Masukkan garam dan gula dan masak sehingga garing. Ketepikan.
  2. Tuang air ke dalam periuk. Rebus ikan bilis bersama air sekurang-kurangnya selama 30 minit.
  3. Masukkan santan dan kacau sekata.
  4. Masukkan pula lengkuas, serai dan daun limau purut. Masak sehingga mendidih.
  5. Perasakan dengan garam. Jika kuahnya pekat boleh tambah air lagi. Tutup Api. Letakkan mi ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah dan letakkan bahan-bahan hiasan dan sambal di tepinya. Sedia dinikmati.

 

Kongsi resipi: Terima kasih Azian Hasan, Subang Jaya, Selangor.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI