Roti adalah salah satu hidangan sarapan yang senang nak disediakan. Malah turut mengenyangkan. Jom lihat 5 jenis hidangan roti yang boleh anda cuba buat untuk sarapan seisi keluarga.
ROTI TELUR SARDIN VIRAL
.
BAHAN-BAHAN
1 tin kecil sardin
4 biji telur
Garam
3 tangkai cili padi (dicencang)
Lada sulah
½ biji bawang holland (dicencang)
Sedikit daun sup dan daun bawang (dicencang)
Roti keping
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Lenyek ikan sardin dan sedikit sosnya.
2. Gaul ikan sardin tadi dengan telur, garam, cili padi, lada sulah, bawang holland, daun sup dan daun bawang sampai sebati.
3. Celup roti dalam adunan sardin.
4. Goreng dalam minyak masak panas seperti menggoreng roti telur biasa tu. Siap.
BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam gred A
3 sudu makan susu pekat manis
Secubit garam
Roti potong (roti sandwic)
Minyak masak untuk menggoreng
Ads
CARA MEMBUAT
1. Pecahkan telur ayam. Masukkan susu dan garam. Kacau sehingga sebati.
2. Potong roti ikut suka.
3. Bila minyak masak sudah panas, celup roti dalam adunan tadi. Kemudian goreng sampai masak.
4. Angkat. Sedia untuk dinikmati.
Gambar & resipi: Ratna Sari Zain
ROTI GEBU GEBAS
.
BAHAN-BAHAN
• 250 gram tepung high protein
• 250 gram tepung gandum
• 80 gram majerin
• 80 gram gula
• 6 gram yis
• 2 gram garam
• 2 gram pelembut roti (Ikut sukatan untuk 500 gram tepung)
• 2 sudu besar susu pekat
• 250 gram air (tambah atau kurangkan sukatan ikut keperluan doh)
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan di atas dan uli sampai doh betul-betul elastik dan licin.
2. Kemudian bahagi-bahagi doh, rounding dan bentukkan.
3. Biarkan doh kembang.
4. Dah kembang bakar pada suhu 200°C selama 20 minit.
BAHAN ROTI BAWANG PUTIH
• Bawang putih
• Mentega
• Secubit garam (jika mahu)
• Daun parsley
• Roti Gardenia
CARA MEMBUAT ROTI BAWANG PUTIH
1. Tumbuk bawang putih. Masukkan ke dalam mentega. Gaul rata.
2. Masukkan garam dan daun parsley. Gaul sehingga sebati.
3. Sapu ke atas roti.
4. Bakar dalam oven menggunakan api atas bawah.
BAHAN SUP CENDAWAN
• 300 ml air
• 500 ml susu segar
• 1 kiub ayam
• 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
• 1 tin cendawan butang (hiris atau cencang)
• 1/2 sudu teh daun parsley
• 1/2 sudu besar mentega
• 1/2 sudu teh garam
• 1/2 cawan tepung gandum
CARA MEMBUAT SUP CENDAWAN
1. Tuang air dan susu ke dalam periuk. Biar mendidih. Masukkan kiub ayam.
2. Masukkan lada hitam dan cendawan butang. Kacau sebati.
3. Masukkan daun parsley, mentega dan sedikit garam. Kacau lagi.
4. Bancuh tepung dengan air. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk. Kacau lagi.
5. Reneh agak lama sedikit sup. Biarkan sehingga sedikit pekat. Siap.
Ads
Resipi oleh Bur Sakinah dari Telegram KakiMakan Channel
ROTI BAKAR TELUR HANCUR BERKEJU
.
BAHAN-BAHAN
• 4 biji telur ayam
• 60 ml susu
• Garam dan lada hitam
• Mentega 10 gram
• 25 gram keju cheddar (parut)
BAHAN HIASAN
• Mayones
• Serbuk lada hitam
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam dan susu. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
2. Cairkan mentega dalam kuali nonstick dan goreng telur ayam dengan api yang sederhana kecil.
3. Kacau telur ayam sesekali. Jangan terlalu hancur. Biarkan selama 4 minit. Akhir sekali masukkan keju.
4. Bakar roti. Letakkan salad dan telur hancur berkeju tadi.
5. Letak mayones dan sedikit serbuk lada hitam kalau nak cantikkan.
Resipi Oleh unknown dari Telegram KakiMakan
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Bagi anda yang gemarkan hidangan Cheesy Wedges, bolehlah cuba buat sendiri menggunakan resipi perkongsian saudari Nabilah Mamat. Sedap, senang dan jimat. 5kg ubi kentang kosnya tidak sampai RM15 pun. Wow..Memang berbaloi-baloi. Maklumlah, bila semua ada di rumah dalam satu-satu masa, asyik minta makan je. Jadi resipi ini adalah salah satu resipi ‘homemade snack’ yang tidak terlalu mahal kosnya. Jom cuba. Paling penting bila buat sendiri ni, rasanya lebih enak, boleh kawal kandungan garam dan tentunya halal. Makan pun tak rasa ragu-ragu. Betul tak?
CARA BUAT CHEESY WEDGES HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 kg ubi kentang secukupnya – bersihkan & potong baji – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan ubi kentang dan potong ikut saiz dan bentuk yang diingini. 2. Masukkan air dalam periuk bersama kiub pati ayam dan garam. Rebus ubi kentang seketika.
3. Toskan ubi kentang dan biarkan sejuk dan kurang basah.
4. Gaul ubi kentang dalam bekas berisi tepung goreng serbaguna. Susun dalam dulang.
5. Susun ubi kentang dalam beg plastik dan sejukbekukan semalaman. Lagi lama kentang disimpan, lagi sedap rasanya.
6. Untuk menikmati, panaskan minyak dan goreng ubi kentang hingga garing.
Nikmatnya bila dapat makan daging bakar yang lembut dan menepati cita rasa. Dicicah pula dengan air asam memang padu rasa. Nak mudahkan cara, daging yang liat akan jadi lembut kalau korang masak guna pressure cooker. Lepas tu letak sos tiram, kicap, sos blackpepper, tumbuk blackpepper sekali.Biar kejap, grill bagi nampak kerak-kerak hitam tu. Kalau guna batang pinang tu, perap terus je lepas tu grill.Sedap sangat makan dengan nasik panas-panas.
Resipi untuk sos thai:
1 sb beras, sangai dan blender kering bagi hancur
7 biji cili padi – blend
1/2 biji bawang merah – hiris
1 sb chili flakes
1/2 biji limau nipis, perah
Air asam jawa
Sos sotong/ikan
Gula kabung
Daun ketumbar (kaknaz tak suka daun ni, ganti daun sup. Hehe)
Ayam geprek ini selalu kita makan di kedai. Nak buatnya tidak susah pun dan bahan yang digunakan juga tidak banyak. Paling penting adalah sambal. Jika sedap sambalnya, segalanya jadi perfect. Namun jika anda tidak boleh makan terlalu pedas, boleh cuba guna resipi yang dikongsi oleh Rodziah Zaharin. Sesuai untuk seisi keluarga.
SAMBAL AYAM GEPREK
BAHAN-BAHAN:
Ayam
Telur
Tepung bestari
BAHAN-BAHAN SAMBAL:
6 biji cili merah besar
4 biji cili padi hijau
2 biji cili padi merah
1 1/2 biji bawang besar atau bawang merah
4 biji bawang putih
1 biji limau nipis
CARA PENYEDIAAN:
1. Gaul ayam dengan 1 atau 2 biji telur. Kemudian, gaul ayam di dalam tepung bestari pedas. Goreng menggunakan api yang sederhana.
2. Ayam siap digoreng. Ketepikan dahulu.
3. Bahan-bahan untuk sambal boleh digoreng terlebih dahulu kecuali limau nipis. Goreng di dalam minyak yang panas selama 3 hingga 4 minit. Toskan bahan yang digoreng.
4. Masukkan bahan-bahan yang telah ditoskan tadi ke dalam lesung batu. Masukkan 2 sudu gula dan 1 sudu garam. Tumbuk separuh lumat.
5. Kemudian, masukkan sebiji jus limau nipis.
6. Masukkan pula 1 sudu kecil cuka.
7. Masukkan minyak ayam goreng tadi dalam 1 – 1 1/2 sudu.
8. Masukkan serbuk perasa dan gaul rata. Siap! Boleh dimakan bersama ayam goreng tepung tadi.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!