5 Koleksi Resipi Home Made Chicken Wrap. Letak Inti Padat-padat Baru Puas Makan!

Share

Chicken Wrap menu hidangan yang cukup berkhasiat dan mengenyangkan. Buat sendiri di rumah untuk menjamu seisi keluarga. Letak inti padat-padat baru puas makan. Sedap dan mengenyangkan. Lima koleksi resipi chicken wrap untuk anda cuba sendiri di rumah. Ada yang dipanggang dan ada juga yang menggunakan ayam goreng rangup ala KFC. Nak cuba ala shawarma pun ada.

GRILLED CHICKEN WRAP

BAHAN PERAP AYAM
8 keping fillet ayam
Susu segar fullcream
1/2 sudu kecil sos perang
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu besar sos barbeku
1 sudu besar sos bawang putih
1 sudu kecil olive oil (boleh ganti minyak masak)

BAHAN WRAP
1 bungkus wrap
Salad
Lobak merah
Timun
Tomato
Mayones
Sos cili
Sos keju nacho’s
Sos lada hitam

CARA MEMBUAT
1. Dalam plastik zip lock, masukkan fillet ayam. Perap bersama susu segar fullcream selama 30 minit di dalam peti sejuk.

  1. Selepas diperap, masukkan fillet ayam dalam mangkuk. Letakkan sos perang, kicap lemak manis, sos barbeku, sos bawang putih dan minyak zaitun.
    3. Gaul sebati ayam dengan bahan perapan. Masukkan kembali ke dalam plastik zip lock. Perap dalam peti sejuk selama 30 minit.
    4. Keluarkan ayam. Masak atas kuali leper dengan api sederhana. Terbalik-terbalikkan ayam supaya masak sekata. Setelah masak, angkat dan matikan api. Ketepikan.
  2. Keluarkan wrap. Panaskan seketika atas kuali leper.
  3. Gunting bahagian tengah separuh bulatan.
  4. Susunkan ayam fillet pada satu bahagian.
  5. Susunkan salad, lobak merah, timun dan tomato.
  6. Letakkan mayones, sos cili, sos keju nacho’s dan sos lada hitam.
  7. Lipat kemas wrap.
  8. Siap untuk dihidangkan

Kredit resipi: Nurul Jannah

TORTILLA CRISPY CHICKEN WRAP

Bahan-bahan:
Roti tortila jenama mission/gardenia
Nugget tempura jenama apa tak kisah, saya pakai ramly.
Sos cili/tomato
Mayonis
Sos cheezy nachos
Sos blackpaper
Sos thousand island (optional kalau korang suka rasa masam-masam sikit, bolehlah letak)
Salad, tomato, timun, carrot,bawang Holland

Cara membuat:
1. Panaskan roti tortilla atas nonstick pan atau masukkan dalam oven pun boleh. Bakar kejap je dalam 2-3 min jangan sampai roti garing pulak nanti susah nk balut kalau keras.
2. Goreng nugget sampai garing. Kemudian potong nugget kecil-kecil macam dalam gambar tu ye.
3. Potong atau sagat je carrot dan timun panjang-panjang, kemudian bawang Holland potong nipis-nipis.

  1. Sediakan roti tortilla, letak salad, timun, carrot, tomato, nugget, kemudian baru tuang sos-sos yang ada ikut citarasa korang la nak letak banyak mana. balut kemudian dah siap.

Kredit petua & foto: Siti Husni

CHICKEN WRAP ALA KFC

BAHAN-BAHAN:

Roti tortilla

Isi ayam | bahagian dada & potong kecil-kecil

Salad

Tomato

Lobak | dihiris halus

Timun | dihiris halus

Cheese

Mayonis

Sos thousand island

Tepung kentucky | salutkan pada ayam

CARA PENYEDIAAN:

  1. Bakar roti tortilla di dalam oven lebih kurang 2 hingga 3 minit.
  2. Salut ayam dengan tepung kentucky. Kemudian goreng hingga kekuningan.
  3. Sapu rata mayonis di atas roti tortilla dan letak bahan-bahan: ayam, salad, lobak, timun, keju dan sos thousand island.
  4. Akhir sekali, gulung roti. Siap!

CHICKEN WRAPS SEMPOI

BAHAN-BAHAN

Roti wraps / atau roti canai segera

Isi ayam dihiris-hiris

Kepingan ayam (pilihan)

Bawang holand (dihiris)

Lada benggala (dihiris)

Lobak Merah (dihiris)

Salad

Tomato (hiris la ikut suka)

1 sudu serbuk lada hitam

1 sudu sos tiram

Mayonis

Sos cili

CARA MENYEDIAKANNYA:

  1. Panaskan roti wraps dengan balik-balikkan di atas pan dan ketepikan.
  2. Letakkan sedikit minyak, masukkan ayam & kepingan ayam. Kacau-kacau sampai ayam masak.
  3. Agak-agak sudah masak, masukkan bawang, lobak merah, lada benggala dan tomato (masak sekejap)
  4. Letak serbuk lada hitam dan sedikit sos tiram.
  5. Sapu mayonis pada roti wraps dan susun salad di atas mayonis.
  6. Letakkan pula bahan-bahan yang sudah dimasak tadi.
  7. Selepas itu letakkan sedikit sos dan balutkan.

Kredit: Ana Watie Mua

HOMEMADE SHAWARMA WRAP

BAHAN ROTI LAFFA :

1 ½ cawan air suam*
1 sudu kecil gula* – beli online di sini
1 sudu besar yis kering (macam mauri pan)* – beli online di sini
3 cawan tepung gandum (apa-apa jenama pun) – beli online di sini


2 sudu teh garam
1-2 sudu besar minyak zaitun – beli online di sini

CARA-CARA:

  1. Campurkan bahan bertanda * dalam bekas dan kacau hingga berbuih.
    2. Dalam mangkuk lain campurkan, tepung gandum dan garam.
    3. Bila adunan yis dah berbuih, campurkan dalam tepung dan uli dalam 5 minit.
    4. Masukkan 1-2 sudu besar minyak zaitun dan teruskan menguli hingga adunan lembut macam baldu dan tidak melekat di tangan. Biarkan hingga kembang 2 kali ganda. Tumbuk.
  2. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bulat-bulat. Panaskan grill pan.
    6. Canai nipis dan letak dalam grill pan. Sapu bahagian atas dengan sikit minyak zaitun. Bila dah mula gelembung-gelembung, terbalikkan.
    7. Masak dalam 30 saat -1 minit. Angkat, letak dalam bekas suam.

 DAGING/AYAM SHAWARMA

BAHAN A:

3 ulas bawang putih – beli online di sini
1 sudu kecil bunga cengkih – beli online di sini
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil “all spice”
½ sudu kecil serbuk cardamom
½ sudu kecil serbuk cinnamon
½ sudu kecil oregano/thyme
½ sudu kecil serbuk buah pala
½ sudu kecil lada hitam
¼ sudu kecil serbuk halia
1/4 sudu kecil serbuk cili – beli online di sini
*kisar kering semua bahan di atas

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

BAHAN B:

1kg daging
¼ cawan jus lemon segar
¼ cawan cuka putih
¼ cawan minyak zaitun

CARA MASAK:

  1. Campurkan serbuk yang telah dikisar dengan bahan B kecuali daging.
    2. Kemudian, sapukan ramuan ini pada daging dan biarkan semalaman. Saya guna daging bahagian “culotte”. Boleh juga gunakan steak ribeye, flank steak atau skirt steak.
  2. Atau gantikan dengan thigh ayam yang dah dibuang tulang. Kalau diet, dada pun boleh. Esoknya boleh nyahbekukan.
    4. Panaskan grill pan. Grill daging sampai separuh masak. Keluarkan. Rehatkan. Hiris nipis. Panaskan grill sekali lagi dan grill daging hiris hingga cara masak yang disukai.

BAHAN SOS TAHINI:

2 sudu teh pes tahini
3 ulas bawang putih
½ cawan lemon jus
1 sudu teh garam
*kisar semua bahan hingga halus

Kredit resipi: Ummu Ashraf

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Azlin