Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Home Hobi & Minat 5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil

Bila beli ayam di pasaraya, kadang-kala servis memotong ayam memerlukan anda menunggu lama lebih-lebih lagi pada hujung minggu, di hari cuti dan juga di musim-musim perayaan. Penat nak menunggu. Silap-silap, ayam anda pun diambil orang. Maklumlah, banyak sangat ayam yang beratur untuk dipotong. Bagi yang nak belajar potong ayam sendiri di rumah, berikut adalah cara-caranya asas yag boleh anda cuba.

BAHAN DIPERLUKAN:

  • Ayam
  • Pisau tajam
  • Papan pemotong

CARA –CARA:

1. Telentangkan ayam dan kelar sedikit pada bahagian pahanya.

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil
foto: olgasflavorfactory.com

2. Balikkan ayam dan potong di bahagian tengah badan diantara paha dan dada ayam.

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil

3. Kepakkan menggunakan tangan bagi mengasingkan bahagian paha dan dada.

IKLAN

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil

4.  Asingkan bahagian dada ayam menjadi dua bahagian dengan memotong melalui sisi leher ke bawah diikuti bahagian paha. Penggunaan pisau tajam bersaiz besar amat diperlukan kerana bahagian ayam yang bertulang.

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil

IKLAN

5. Setelah ayam dipotong empat bahagian, anda bolehlah memotong setiap bahagian tersebut  menjadi ketulan yang lebih kecil.

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil

 

IKLAN

INFO:

 1. Guna pisau tajam sewaktu memotong ayam bagi memudahkan ayam dipotong dan juga mengelakkan isi ayam hancur.

 2. Jika ayam anda bersaiz kecil, sebaiknya dipotong empat atau lapan sahaja.

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil
foto: olgasflavorfactory.com

 3. Jika ayam bersaiz besar, boleh memilih untuk memotong secara empat, lapan atau 12 bahagian.

 4. Bersihkan ayam terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam peti sejuk.

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil
foto: sarcasm.co

 5. Asingkan ayam dalam beberapa bekas berasingan mengikut jumlah untuk sekali masak. Ia bagi memudahkan proses penyimpanan, defrost serta memasak.

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil
foto: www.leaf.tv
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI