5 Manisan’Candy Buffet’, Ilham Hebat Dari Hotel The Pearl KL

Share

Manisan,pana cotta, muffin dan bikut memang sedap makan setelah puas menikmati hidangan berempah majlis perkahwinan. Sekiranya anda masih mencari menu sesuai untuk Candy Buffet majlis perkahwinan anak atau rakan, jom semak lima resipi hebat daripada hotel The Pearl Kuala Lumpur ni.

Resipi yang diberi ni adalah ilham oleh barisan Chef The Pearl Kuala Lumpur Hotel yang diketuai Chef Pastri Wan Kaisa Ibrahim. Selamat mencuba.

1. PECAN BUTTERSCOTCH MUFFIN


BAHAN-BAHAN :

Bahan muffin :

  • 300gm tepung naik sendiri
  • 100gm gula halus
  • 6gm baking powder
  • 2gm garam
  • 100ml susu
  • 2 biji telur
  • 6gm esen vanilla
  • 100gm minyak jagung
  • 30gm kacang pecan | ditumbuk
  • 30gm coklat putih | dicairkan
  • 100gm karamel

Bahan karamel :

  • 100gm gula
  • 20ml air

*Masak gula dengan air sehingga warna keperangan menjadi karamel

Bahan butterscotch:

  • 150gm gula
  • 50gm krim
  • 25gm mentega
  • 3gm garam

CARA MEMASAK :
Cara masak butterscotch :
1. Masak gula dan tambahkan air, masakkan dua bahan ini sehingga warna keperangan.
2. Masukkan krim dan kacau hingga likat sedikit, dan masukkan garam.

Cara masak muffin :
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Ayak bahan kering (tepung, baking powder dan garam), masukkan ke dalam adunan telur dan gula tadi.
3. Pukul hingga sebati , masukkan esen vanilla, coklat putih, diikuti dengan minyak jagung.
4. Kacau kesemua adunan hingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam cawan kertas muffin bersaiz sederhana
6. Paipkan butterscotch dan hiaskan kacang pecan di atasnya
7. Panaskan oven dengan suhu 175 C- 180 C, dan bakar selama 20-25 minit atau hingga keperangan.

Saiz hidangan : 20 biji, cawan kertas sederhana
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Muffin
Keistimewaan : Rangup dengan kacang pecan dan manis butterscotch & karamel
Anggaran kos : RM 25

INFO CHEF : Usah tuang adunan melebih sukatan cawan kertas yang digunakan jika mahukan muffin terbentuk cantik.

2. PANNA COTTA WITH FRESH BERRIES


BAHAN-BAHAN :

  • 250ml krim masakan
  • 50ml susu segar
  • 3ml esen vanila
  • 10gm gelatin
  • 40ml air

Buah-buahan secukupnya | dipotong kecil :

  • Strawberi
  • Anggur
  • Kiwi
  • Oren

CARA MEMASAK :
1. Campurkan krim masakan, susu segar, gula dan esen vanila ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih.
2. Sementara tunggu mendidih, campurkan gelatin dan air kacau hingga tidak berketul dan biarkan selama 5 minit (blooming )
3. Setelah campuran pertama tadi mendidih dalam periuk, perlahankan api dapur dan cairkan campuran kedua (gelatin) ke dalam ketuhar gelombang mikro
4. Tuangkan campuran kedua ke dalam periuk tadi dan kacau hingga sebati dan terus tuangkan ke dalam bekas yang mahu digunakan.
5. Letakkan bekas tadi ke dalam chiller selama satu malam.
6. Setelah panna cotta sudah siap, hiaskan hidangan anda menggunakan buah-buahan yang siap dipotong

Saiz hidangan : 20 cawan bekas plastik, 20ml setiap satu
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Puding
Keistimewaan : Kaya dengan rasa susu dan krim dan masam manis buah-buahan
Anggaran kos : RM 25

INFO CHEF : Adunan yang siap dimasak harus dituang segera dalam bekas, jika tidak ia akan mengental sebelum sempat dituang.

3. LEMON MERINGUE STICK

BAHAN-BAHAN :

  • 240gm putih telur
  • 450gm gula halus
  • 45gm tepung jagung
  • 150gm gula aising
  • 15ml jus lemon

CARA MEMASAK:
1. Pukul putih telur dan gula hingga kembang.
2. Keluarkan dari dalam mixer dan gaulkan dengan bahan lain menggunakan spatula.
3. Masukkan tepung jagung, gula aising dan jus lemon ke dalam bahan yang telah kembang tadi masukkan kesemua bahan itu satu persatu.
4. Gaulkan secara ‘fold in’ dan kacau perlahan-lahan.
5. Paipkan adunan yang telah siap di atas pembakar yang dilapik atas kertas minyak mengikut bentuk dan kreativiti anda.
6. Bakar di dalam oven bersuhu rendah 45-50 darjah Celcius selama 3hingga 3 jam setengah.

Saiz hidangan : 4-5 orang makan
Waktu memasak : 3 jam setengah
Cara memasak : Bakar dengan suhu rendah
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Keistimewaan : Meringue berperasa limau yang penuh zest
Anggaran kos : RM 8

INFO CHEF : Pastikan bekas yang anda gunakan untuk membuat meringue adalah kering dan bersih kerana meringue sensitif dengan air

4. CINNAMON SUGAR SHORTBREAD COOKIES


BAHAN-BAHAN :

  • 108gm mentega
  • 60gm gula
  • 163gm tepung gandum
  • 30gm serbuk kayu manis
  • 30gm gula

CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega dan gula ke dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan tepung yang telah diayak perlahan-lahan ke dalam adunan
3. Gaul sehingga ia menjadi doh semula kemudian simpan doh tersebut ke dalam chiller selama 15 minit.
4. Keluarkan doh dan canaikan sehingga 3 sm tebal.
5. Terap doh dalam bentuk bulan dan susun atas dulang pembakar yang dilapik kertas minyak.
6. Campurkan serbuk kayu manis dengan gula dan gaul sebati, taburkan atas permukaan doh.
7. Masukkan ke dalam oven dengan suhu 170-180 darjah Celcius selama 25-30 minit.

Saiz hidangan : 30 keping
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Biskut rangup beraroma dan rasa kulit kayu manis berempah
Anggaran kos : RM 10

INFO CHEF : Jangan lupa menyimpan doh di dalam chiller untuk biskut yang lebih rangup.

5. PANDAN MACAROON WITH KAYA FILLING


BAHAN-BAHAN :

Bahan A :

  • 150gm gula aising
  • 150gm serbuk badam
  • 55gm putih telur
  • 10gm perasa pandan

Bahan B :

  • 55gm putih telur
  • 43gm air
  • 150gm gula

Bahan inti kaya :

  • 100gm kaya
  • 50gm topping cream

*Pukul topping cream hingga kembang, masukkan kaya dan kacau hingga sebati.

CARA MEMASAK :
Langkah untuk bahan A :

1. Ayak gula aising dan serbuk badam ke dalam satu mangkuk.
2. Campurkan putih telur ke dalam tepung tadi dengan cara kaup balik dan kacau dengan perlahan, jangan kacau terlalu lama kerana ia akan menjadi cair
3. Kacau hingga sebati dan kemudian letakkan perisa pandan ke dalamnya dan kacau hingga sebati.

Langkah untuk bahan B :
1. Masukkan putih telur ke dalam dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Gula dan air perlu dimasak hingga suhu 121 darjah Celcius
3. Masukkan air gula yang dimasak tadi ke dalam mixer sambil guna kelajuan paling tinggi. Tuangkan air gula perlahan-lahan ke dalam mixer.
4. Pukul hingga kembang dan stabil (jika terbalikkan mangkuk mixer, meringue di dalamnya tidak akan jatuh).

Langkah final :
1. Campurkan adunan A dan B dengan cara kaup balik , gaul hingga sebati.
2. Setelah siap anda boleh paipkan macaroon di atas dulang berlapik kertas minyak
3. Gunakan pewarna makanan yang anda mahu gunakan dan paipkan mengikut bentuk yang disukai.
4. Biarkan dalam suhu bilik dalam 10 hingga 15 minit.
5. Bakar dalam oven dalam suhu 180-185 darjah Celcius selama 20-25 minit
6. Biarkan macaroon yang siap dibakar dalam suhu bilik sehingga ianya sejuk
7. Paipkan inti di tengah-tengah sebelum cantumkan kedua belah macaroon

Saiz hidangann: 30 keping, satu set dua belah
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Meringue
Keistimewaan : Manisan berperisa pandan yang lembut dan cair di mulut
Anggaran kos : RM 21

INFO CHEF : Penyediaan maroon perlu dibuat dengan cepat untuk mengelakkan adunan daripada mencair.

FOTO : AZFARINA SULAIMAN

RESIPI : KETUA PASTRI CHEF WAN KAISA IBRAHIM, MUHAMMAD SYAMSUL FITRI ABD JALIL, NUR FARHANA MOHD SAID & MOHDHAZRIL ROAIZAD
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KUALA LUMPUR, Batu 5, Jalan Klang Lama, KL. www.pearl.com.my

Published by
Faridah Talib