Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri pelbagai jenis roti untuk dijamu pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Anda juga boleh menjimatkan kos lebih-lebih lagi jika memiliki ahli keluarga yang ramai. Dikongsi lima jenis roti lagi untuk anda cuba buat sendiri. Selamat mencuba!
1. ROTI BENGGALI
BAHAN-BAHAN:
- 1000gm tepung high protein
- 80gm gula
- 50gm susu tepung
- 12gm yis
- 10gm bread improver
- 2 biji kuning telur
- 550gm air
- 18gm marjerin
- 100gm garam
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan ke dalam penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
- Susun keempat-empat doh tadi di dalam loyang. Guna loyang bertutup.
- Sapu marjerin pada keseluruhan loyang termasuk penutup.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
2. CINNAMON ROLL
BAHAN A:
- 250gm tepung roti
- 20gm gula
- 1 sudu makan susu tepung
- 1 biji kuning telur
- 4gm yis
- 15gm marjerin
- ½ sudu teh garam
- 100ml air
BAHAN B (FILLING):
- 3gm serbuk kulit kayu manis
- 50gm gula perang
- 20gm mentega
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli selama 30 minit. Adun hingga menjadi doh.
- Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Canaikan doh menjadi bentuk segi empat. Sapu adunan dengan mentega, gula perang dan serbuk kayu manis di atas doh.
- Gulung dan kemaskan hujungnya dengan disapu dengan sedikit air pada doh agar ia melekat.
- Potong sebanyak 12 gulung sama saiz.
- Susun di dalam loyang yang telah dilengser marjerin. Ketepikan dan biarkan dalam 30 minit sehingga doh naik lagi sekali ganda.
- Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar doh terlebih selama 20 minit.
- Keluarkan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Boleh bentukkan roti mengikut kesukaan masing-masing.
3. ROTI KEK
BAHAN ROTI:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
BAHAN A:
- 4 biji kuning telur
- 20gm gula kastor
- ½ sudu teh esen vanila
( Pukul semua bahan A sehingga ringan dan gebu)
BAHAN B:
- 4 biji putih telur
- 80gm gula
( Dalam bekas berasingan, putar putih telur hingga kembang. Tambah gula dan putar lagi hingga kaku (jika diterbalikkan putih telur tidak jatuh)
BAHAN C:
- 110gm tepung gandum
- 70gm mentega
BAHAN LAIN:
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat doh roti; Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu sehingga doh naik dua kali ganda. Ketepikan.
- Untuk membuat adunan kek; Masukkan adunan Bahan B ke dalam adunan Bahan A, kacau rata dengan menggunakan kaedah kaup balik.
- Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan tadi (kaup rata).
- Masukkan minyak dan kacau rata menggunakan kaedah kaup balik. Bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan satu bahagian dengan merah dan satu bahagian dengan warna hijau.
- Tuang adunan kek yang telah siap tadi ke atas roti yang telah naik tadi, berselang seli warna merah dan hijau.
- Bakar pada suhu 180C selama 25 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh gantikan tepung gandum (bahan C) dengan tepung kek.
4. ROTI PAUN MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak.
5. ROTI PAUN KELADI
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- 2 sudu makan pes keladi
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur (saiz A)
- ¼ cawan mentega
- Sedikit cucu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Pes pandan yang berwarna hijau membuatkan warna roti ini lebih menarik.