Brownies Cake Chewy Dan Lembab. Ada Petua Gerenti Jadi  Ni…

Share

Min cukup tertarik dengan resipi brownies yang ini. Namanya pun dah cukup menambat hati Brownies Cake Chewy Goory. Tambah pulak ada kacang walnut pasti best nih.

Resipi perkongsian dari Amierul Syafique ni memang patut dicuba.Tapi masa memukul adunan tu usah keterlaluan sebab penggunaan tepungnya sedikit sahaja, dibimbangi kek mendap di tengah pulak. Jom semak resipi …

BROWNIES CAKE CHEWY GOORY

BAHAN-BAHAN :

  • 300gm mentega
  • 300gm coklat masakan
  • 6 biji telur ayam | pukul sedikit
  • 80gm serbuk koko
  • 350gm gula perang
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 100gm tepung gandum | diayak 2 kali
  • 1 cawan kacang ( walnut/ macadamia / pecan) yang telah di panggang
  • 10minit dan dicincang

CARA MEMASAK :

  1. Cairkan mentega kemudian masukkan serbuk koko. Gunakan whisk, tidak perlu menggunakan mesin pemukul.
  2. Kacau sebati, tutup api dan masukkan dalam mangkuk dan campurkan dengan gula perang dan kacau rata.

3. Masukkan telor sedikit demi sedikit dan kacau rata. Masukkan tepung gandum dan esen vanilla serta kacau rata.

4. Dalam bekas yang lain, cairkan coklat masak dengan cara double boil

dan kemudian curahkan ke dalam adunan tadi.

5. Masukkan kacang yang telah dipanggang, kaup balik sampai rata.

6. Terus masukkan ke dalam loyang yang sudah digris dengan mentega dan ditabur sedikit tepung untuk mengelakkan brownies dari melekat

7. Boleh juga ditaburkan dengan cip coklat atas adunan sebelum membakar.

8. Panaskan oven dulu dan bakar dalam suhu 150 darjah Celsius selama sejam bergantung pada oven masing-masing

Saiz hidangan : Loyang 10 x 10 inci.

Tip Lagi Sedap :

  • Boleh masukkan serbuk kopi sedikit bagi melazatkan lagi.

Kredit : amierul syafique

FB : Sedapnya Resepi

 

Published by
Faridah Talib