Hidangan rendang ni tak semestinya boleh hidang masa raya sahaja. Di hari-hari biasa pun boleh masak lauk rendang untuk dijadikan lauk makan tengah hari. Teringin nak merendang? Ini 6 resipi yang boleh dicuba hari ini.

1. RENDANG DENDENG

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg daging pejal | dipotong agak besar
  • 500gm bawang besar | dikisar
  • 3-4 senduk cili kisar
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 batang serai dititik
  • 5cm halia | dititik
  • 1 cawan kicap manis
  • 750ml air rebusan daging
  • Garam dan gula secukupnya
  • Minyak untuk mengoreng daging dan menumis

CARA MEMASAK:

  1. Rebus daging di dalam periuk sampai empuk dan simpan air rebusan daging. Tos dan sejukkan.
  2. Hiris daging lawan urat (lebih kurang saiz 1”x1.5”). Tumbuk sekeping-sekeping daging yang telah dihiris dan perap daging yang ditumbuk dengan kicap selama 1 jam.
  3. Goreng daging dengan api sederhana dan toskan minyaknya.
  4. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang dan cili kisar sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan serai, halia, asam gelugor dan air rebusan daging.
  6. Masukkan daging. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
  7. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

 Info chef: Guna daging batang pinang untuk mendapatkan daging yang mudah empuk

2.  RENDANG AYAM PENCEN

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam | potong sederhana besar, cuci bersih dan toskan
  • 2 cawan pati santan
  • 4 helai daun limau purut
  • 2 helai daun kunyit | dimayang halus
  • 3 sudu makan kerisik
  • 1 liter air
  • 3 senduk cili kisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS:

  • 15 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 3cm halia
  • 1cm lengkuas
  • 1cm kunyit hidup
  • 4 batang serai | dihiris halus

BAHAN-BAHAN TUMIS:

  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

 CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan masak hingga harum.
  2. Tambah bahan kisar halus dan cili kisar.  Tumis sehingga cili garing dan pecah minyak. Gunakan api yang kecil dan kacau selalu.
  3. Masukkan ayam, gaul rata dan masukkan air. Masak lama sehingga ayam menjadi empuk.
  4. Tuang santan dan kerisik kelapa. Biar mendidih secara perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan garam dan gula secukupnya.
  5. Apabila kuah menjadi pekat, masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang dimayang halus. Kacau dan rasa. Pastikan rasa garam dan gula seimbang.
  6. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

Info chef: Ayam pencen perlu direbus sehingga empuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan santan dan bahan-bahan rencah yang lain.

 3. RENDANG UDANG

BAHAN-BAHAN:

  • 600gm udang harimau
  • 2 helai daun kunyit | dihiris halus
  • 2 senduk cili kisar
  • 2 sudu makan gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 cawan pati santan
  • 2 sudu makan kerisik
  • Sedikit minyak untuk menumis

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS:

  • 8 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1cm lengkuas
  • 2 batang serai | dihiris
  • 2cm kunyit hidup

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tambah bahan kisar halus dan cili kisar. Tumis hingga cili garing dan pecah minyak. Gunakan api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan santan, kerisik, garam dan gula Melaka. Gaul rata. Bila mendidih, masukkan udang tadi bersama asam gelugur. Gaul rata dan masak hingga kuah menjadi pekat.
  3. Cuba dan pastikan rasa garam, gula dan masam seimbang. Tambah sedikit garam atau gula jika perlu.
  4. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Masak seketika.
  5. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

Info chef: Boleh juga menggunakan udang galah.

4. RENDANG KERANG

BAHAN-BAHAN:

  • 400gm isi kerang
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 cawan pati santan
  • 2 helai daun limau purut
  • 3 helai daun kunyit |sehelai disiat, dua helai dimayang halus
  • 2 sudu makan penuh rempah kari ikan
  • 2 senduk cili kisar
  • 2 sudu makan penuh gula melaka
  • 1 1/2 sudu makan kerisik
  • 4 ulas bawang merah | dihiris
  • 1 ulas bawang putih | dihiris
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS:

  • 7 ulas bawang merah
  • 2cm halia
  • 1cm lengkuas
  • 3 biji buah keras | dihiris
  • 3 batang serai | dihiris
  • 10 biji cili padi siam  | boleh kurang atau tambah jumlahnya
  • 2cm kunyit hidup

CARA MEMASAK:

  1. Bancuh rempah kari ikan bersama-sama bahan kisar halus. Kacau rata hingga menjadi pes. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum dan keperangan. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
  3. Tambah pes rempah dan kacau rata. Masak hingga rempah garing dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  4. Masukkan isi kerang dan gaul rata. Tambah pati santan dan kerisik. Kacau dan masak hingga pekat. Tambah daun limau purut dan daun kunyit yang disiat. Gaul semua hingga rata, masak sekejap.
  5. Masukkan gula Melaka dan asam gelugur dan perasakan dengan sedikit garam. Kacau dan masak hingga rendang kering. Rasa dan pastikan rasa garam, gula dan masam seimbang.
  6. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

Info chef: Isi kerang perlu dibersihkan dan dittos hingga kering sebelum dimasukkan ke dalam rendang.

5. RENDANG PUCUK UBI

BAHAN-BAHAN:

  • 2 ikat pucuk ubi | dibersihkan
  • 1/2 kg santan pekat
  • 3 keping asam gelugur
  • 5 batang serai | dititik
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS:

  • 100gm ikan bilis
  • 2cm kunyit hidup
  • 10 ulas bawang merah
  • 10 biji cili api

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan kuali dan masukkan bahan-bahan kisar halus, santan, serai, asam keping, garam dan gula secukupnya.
  2. Masak sehingga santan agak kering dan mengeluarkan minyak barulah dimasukkan pucuk ubi kayu tadi.
  3. Kacau sehingga kering dan pucuk ubi menjadi gelap dan garing.
  4. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

Info chef: Guna puck ubi yang muda untuk hasil yang enak

 

 6. RENDANG JANTUNG PISANG

BAHAN-BAHAN:

  • 1 biji jantung pisang bersaiz besar | dihiris kasar
  • 2 cawan santan pekat
  • 3 batang serai | dititik
  • 2 sudu makan kerisik
  • 1sudu makan air asam jawa pekat
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS:

  • 15 tangkai cili kering
  • 5 biji cili padi
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2cm halia
  • 2cm lengkuas
  • Segenggam udang kering

CARA MEMASAK:

  1. Masukkan bahan-bahan kisar halus dan santan ke dalam kuali dan masak sehingga santan pecah minyak dengan menggunakan api sederhana.
  2. Kemdian masukkan jantung pisang, air asam jawa, serbuk lada hitam dan kerisik.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau sehingga sebati dan kering.
  4. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

Info chef: Jantung pisang perlu dihiris kasar bagi mengelakkan ia menjadi terlalu hancur ketika dimasak rendang.