Bila kita sebut Makanan Laut pastinya pelbagai jenis haiwan laut yang terbayang di fikiran untuk dimasak, dari Ikan, Udang, Sotong, dan lain-lain lagi. Pelbagai jenis masakan boleh terhasil dengan lauk berasaskan Makanan laut ni. Siapa yang sukakan lauk begini bolehlah ikut 6 resipi yang bakal saya kongsikan di bawah. Jom kita lihat 6 resipi berasaskan dari Makanan Laut ni.
ASAM REBUS IKAN KEMBUNG
BAHAN-BAHAN:
(KISAR)
2 ulas Bawang Putih
3 biji Bawang Merah
1 inci Kunyit Hidup
Cili Merah/Cili Padi
Belacan
BAHAN-BAHAN LAIN:
3 ekor Ikan Kembung
2 batang Serai (dititik)
4-5 tangkai Daun Kesum
2 keping Asam Keping
Garam
Air
CARA PENYEDIAAN:
UDANG MENTEGA PEDAS
BAHAN-BAHAN:
(KISAR)
2 biji Cili Merah
5 biji Cili Hijau
5 biji Cili Api Merah & Hijau
3 ulas Bawang Putih
1/2 biji Bawang Holland
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 sudu makan Sos Cili
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Kicap Manis
15 ekor Udang (digaul dengan sedikit garam)
Minyak
50gm mentega
Air
CARA PENYEDIAAN:
KUPANG CILI
BAHAN-BAHAN:
(KISAR)
5-6 ulas Bawang Putih
5-6 ulas Bawang Merah
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 kg Kupang
Halia (saiz ibu jari)
2 Batang Serai
3-4 sudu Cili Kisar
3 sudu besar Sos Tiram
3 sudu besar Sos Tomato
3 sudu besar Sos Cili
2 helai Daun Limau Purut
1-2 sudu kecil Perasa
Garam
CARA PENYEDIAAN:
SPAGETI GORENG TOMYAM SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
1/2 bungkus Spageti
Air rebusan Spageti
1 biji Bawang Holland
Cili Padi
1/2 tin kecil Sos Bolognese
1 paket kecil Pes Tomyam
Minyak
Udang & Sotong
Tomato Ceri
Daun Limau Purut
Daun Ketumbar
Gula
Sos Ikan
Perasa
CARA PENYEDIAAN:
SAMBAL SOTONG KEMBANG:
BAHAN-BAHAN:
(KISAR)
3 biji Bawang Besar
5 ulas Bawang Putih
BAHAN-BAHAN LAIN:
Sotong Kembang
1 senduk Cili Kisar
Minyak
Gula
Garam
Gula
Perasa
CARA PENYEDIAAN:
UDANG CILI KERING
BAHAN-BAHAN:
15 ekor Udang
6 tangkai Cili Kering
2 Tangkai Daun Kari
1 Biji Bawang Merah (dihiris)
2 ulas Bawang putih (dihiris)
1 sudu Sos Tiram
2 Sudu Sos Tomato
2 sudu Sos Cili
1/4 cawan Air Asam Jawa
Hirisan Bawang Besar
Hirisan Daun Bawang
CARA PENYEDIAAN:
SELAMAT MENCUBA!