Musim PKP ini fikirkan menu yang mudah dan mengenyangkan. Terfikir pula untuk menu malam ni nak buat soto ayam. Cara membuatnya tak susah mana. Pasti menghirup kuah nanti.
Soto Ayam
Bahan-bahan:
1/4 ayam.
1 biji bawang besar
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 batang serai ( kalau yang gemuk)
lengkuas sebesar ibu jari
sedikit kunyit (jangan banyak sangat takut payah rasa)/ kunyit serbuk
1/2 sudu kecil lada putih
4 sekawan
2-3 keping daun limau purut
Cara memasak:
1.Bahan-bahan tadi kisar kecuali 4 sekawan.
2.Tumis 4 sekawan dan bahan-bahan kisar hingga wangi.
3.Letak sedikit lada putih.
4.Bila dah wangi bahan-bahan tadi, masuk kan air dan ayam.Masak hingga ayam empuk.
5.Bila dah tutup api,masukkan daun limau purut.
Begedil
Bahan-bahan:
5 biji kentang
daun sup
daun bawang
lada putih
garam secukup rasa
Cara memasak:
1.Kentang potong bulat-bulat jangan tipis sangat
2.Goreng jangan garing sangat.
3.Lepas tu, tumbok hingga lembut.
4.Masukkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang, garam dan lada putih.
Kalau nak pakai daging cincang, goreng dulu tanpa minyak. Kemudian goreng celup telur.
Sambal kicap:
Bahan-bahan:
cili padi
bawang putih
kicap
gula dan garam secukupnya
Cara membuat:
1.Tumbuk lumat cili dan bawang putih
2.Tambah sedikit gula dan garam.
3.Kemudian masuk kicap.
Selamat mencuba
kredit resipi & foto: min karim
https://www.rasa.my/buat-bahulu-guna-sandwich-maker-memang-senang/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Ayam Claypot Mudah Buat, Dijamin Sedap
Nasi ayam claypot ini memang menjadi kegemaran ramai. Nak masak menu ni ramuannya simple tetapi memang sedap menikmatinya. Bolehlah buat untuk anak-anak, pasti mereka suka. Sesiapa yang suka pedas boleh makan
dengan sos thai.
NASI AYAM CLAYPOT
Bahan-bahan nasi:
1 tin susu beras
2 tin susu air
1 kiub pati ayam
Bahan-bahan ayam kicap:
8 ketul ayam
4 ulas bawang putih**
2 inci halia**
4 biji cili kering- potong-potong
5 sudu besar kicap manis
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
Sedikit air
8 kuntum cendawan shitake kering (rendam bagi lembut)
Garam dan sedikit gula
Daun bawang dipotong-potong
Cara masak nasi:
Masukkan beras, air dan kiub ayam ke dalam claypot. Masak hingga nasi separuh masak.
Cara masak ayam kicap:
1. Tumbuk bahan ** dan tumis bersama cili kering hingga wangi. Masuk ayam, biarkan sekejap.
2. Masukkan air, kicap, sos dan cendawan. Biarkan ayam dan cendawan lembut. Perasakan garam dan sedikit gula.Kacau rata. Tutup api.
3. Bila nasi dah separuh masak, letak ayam cendawan kicap tadi atas nasi, rata-rata.
4. Tudung semula periuk nasi dan masak sehingga nasi betul-betul masak.
5. Masa nak hidang letak 2 biji telur mata – goreng separuh masak (saya tak letak) hirisan daun bawang dan renjis minyak bijan atas nasi ayam.Sedap berbaloi cuba.
Resepi Oleh: Rozmaliza Omar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Masak Sampai Pecah Minyak, Rahsia Sambal Tempoyak Bilis Petai Jadi Sedap
Sedap, Cepat Masak. Resepi Sotong Masak Hitam Pedas Disukai Ramai
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Menu Gulung-gulung’… Inti Sedap Best Buat Berbuka dan Moreh Nih.
Apa benda yang bergulung tu ? Haah ni ada resipi yang intinya digulung dengan ‘crepe’ tepung. Dalam resipi ni ada yang menggunakan kulit popiah dan tortilla.
Janji ada daging dan sayur-sayuran memang ‘meletop’ rasanya. Snek sihat sedap dimakan waktu buka dan moreh.Buat sahur pun boleh.. Cubalah nanti ya.
1.MALAYSIAN ROLL WITH SHRIMP BASIL
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- ¼ cawan daun selasih (basil) segar | dibilas dan keringkan, dicincang
- 6 ekor udang saiz sederhana | masak celur dan potong dua
- ½ cawan parutan lobak merah
- ½ cawan sengkuang yang diparut
- 20gm badam panggang | ditumbuk kasar
- 3 helai daun salad merah, buangkan urat daun jadikan 6 bahagian
- Kulit popiah secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Didihkan air dan celur kesemua sayur-sayuran. Toskan dan bilas selama 30 minit.
2. Rasa inti dan perisakan dengan gula dan garam dan gula, campurkan badam.Gaul sebati.
3. Masukkan inti ke dalam mangkuk dan ketepikan.
4. Tebarkan sekeping kulit popiah di atas papan canai. Letakkan salad di atas kulit popia dan letakkan inti di atas salad, lipatkan di kedua belah hujung popia dan gulungkan.
Saiz hidangan : 5-6 orang
Waktu memasak :30 minit
Cara memasak : Digaul tanpa masak
Jenis masakan : Kudapan
Keistimewaan : Sedap dihidangkan bersama mentega kacang
Info Chef : Kacang badam dicampur bersama sayur-sayuran menambahkan vitamin dan khasiat. Badam kaya dengan vitamin E,lemak sihat , serat, protein dan magnesium yang diperlukan oleh tubuh sihat.
2. CHICKEN VEGETABLE WRAP
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu makan minyak sayuran
- 1 biji bawang besar | dicincang halus
- 1 ulas bawang putih | dicincang halus
- 3 cawan ayam rebus tanpa kulit dan telah disiat-siat
- 3 cawan salad ‘iceberg lettuce’ | dicincang
- ¾ cawan tomato yang didadu
- 11/2 cawan keju cedar yang diparut
- 1 cawan pistachio panggang
- 1 cawan kacang pis hijau | toskan selepas dikeluarkan dari tin
- 6 keping tortillas (diperbuat dari tepung)
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana.
2. Masukkan bawang dan masak hingga lembut, kira kira 3 minit.
3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau selama seminit
4. Masukkan ayam, kacau dan masukkan garam. Biarkan masak 1 hingga 2 minit.
5. Kemudian letakkan tortilla ditengah dua kertas/tisu gulung yang dilembabkan (paper towels) dan masukkan di dalam ketuhar mikro selama 10 saat untuk melembutkan tortilla
6. Sudukan dengan salad di atas setiap satu kepingan tortilla, kemudian letakkan ayam, sayurr, keju cedar, kacang pis dan pistachio.
7. Gulung dan kerat dua. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 5-6 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Kudapan sandwich ala burrito
Keistimewaan : Inti yang lebih lemak dengan kacang pis dan pistachio
Info Chef; Kandungan kacang pis dan pistachio dipercayai dapat meningkatkan kadar imunisasi badan dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi. Sajian rendah lemak yang menyihatkan.
3. CHICKEN BURRITO
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 biji bawang holland /dicincang halus
- 1 ulas bawang putih/ dicincang halus
- 100 gm dada ayam/ dipotong kecil
- Garam secukup rasa
- 6 keping tortilla jagung /dibeli siap dari pasaraya
- 3 cawan salad /dipotong kecil
- 1 1/2 keju cheddar parutan keju
- 1/4 sudu teh garam
Bahan sos burrito:
- 3 sudu makan mayonis
- 1 sudu teh serbuk paprika
- 2 sudu makan sos lada hitam
* Dicampur sekali
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali, api sederhana
2. Masukkan bawang besar dan masak hingga lembut, kira-kira 3 minit.
3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau 1 minit
4. Masukkan ayam dan 1/4 sudu teh garam. Masak hingga empuk, ketepikan.
5. Panaskan kepingan tortilla jagung mengikut arahan di bungkusan.
6. Letakkan salad di atas setiap tortila, letakkan ayam yang dimasak tadi, dengan parutan keju chedar dan sos burrito. Gulung tortila dan potong dua.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Mexico
Keistimewaan : Sajian sihat salad dan ayam bersos keju dan burrito
INFO CHEF: Sajian ini sunguh mengenyangkan, sandwic versi Mexico. Sedap dihidang dengan ‘hash brown’
4. HO CHI MINH SPRING ROLL
BAHAN-BAHAN :
- 170 gm soo hoon (dicelur)
- 6 ekor udang saiz sederhana (dicelur)
- 12 keping kulit popia (dicelur)
BAHAN INTI :
- 1/2 kubis china (dihiris halus)
- 200 gm lobak merah (dihiris halus)
- 200 gm timun (dihiris halus)
- 200 gm saderi (dihiris halus)
- 200 gm salad Cina (chinese lettuce) (dihiris halus)
- 50 gm parsli Cina (dihiris halus)
- 50 gm selasih Thai (sehelai-helai)
- 50 gm daun ketumbar (dihiris halus)
- 50 gm taugeh
BAHAN SOS :
- 1/2 sudu teh sos ikan
- 1/4 sudu teh gula
- 1 ulas bawang putih
- 2 biji cili padi
- Air panas secukupnya (1-2 sudu makan)
CARA MEMASAK :
1. Celur soo hoon dalam air mendidih dan terus tos. Kemudian celurkan udang dalam air mendidih sehingga masak. Kulit popia direndam air biasa hingga lembut.
2. Kemudian sediakan dan susun bahan inti di dalam dulang.
3. Susun dan tebarkan kulit popia letakkan 2 ekor udang sedikit soo hoon, daun selasih, taugeh, lobak merah, saderi, daun ketumbar dan salad cina dalam setiap popia.. Biarkan sedikit ruang kosong di
kedua hujung kulit popiah untuk membalut.
4. Gulung atau balut ikut kreativiti anda.
5. Di dalam mangkuk kecil campurkan sos ikan, air panas, bawang putih, gula dan cili padi. Jika suka anda boleh masukkan kacang tumbuk.
6. Hidangkan popia Ho Chi Minh dengan sos .
INFO CHEF :
Sajian ini adalah sajian salad yang menyihatkan padat dengan sayur-sayuran segar.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 3 jam
Cara Memasak : Celur
Jenis masakan : Vietnam
Keistimewaan : Kudapan sesuai untuk mereka yang mementingkan menu sihat.
Ayam Goreng Kunyit Pedas Terangkat
Rasa enak ayam yang digoreng garing dengan kunyit hidup. Tambah lagi rasa pedas dari lada hitam dan cili padai yang menambahkan selera anda.
AYAM GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
- Ayam (dada ayam)
- Kunyit hidup
- Bawang putih
- Cili padi
- Bawang Holland
- Kacang Panjang
- Holland Peas
- Lada hitam
- Kicap soya cair
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk kunyit dan bawang putih sehingga agak-agak lumat.
2. Masukkan cili padi tumbuk ala ala pecah.
3. Masukkan bahan-bahan ini didalam bekas ayam yang telah dihiris halus tak berapa nak halus.
4. Satu sudu setengah kicap cair.
5. Setengah sudu lada hitam.
6. Gaul sehingga sebati. Tidak perlu letak garam sebab sudah ada kicap cair tetapi jika tidak ada boleh tukar kepada garam.
7. Panaskan minyak…sepanas panasnya…minyak ngam2 sama level ngan ayam…sebab nak bagi masak sekata….
8. Bila bahan goreng sudah hampir garing. Keluarkan minyak dan tapis. Tinggalk
9. Masukkan sayur tetapi tidak perlu lama sebab layu nanti kecut. Kilas 2 atau 3 kali sayur dengan isi ayam dan tutup api. Rasa jika tawar boleh tabur kan sedikit garam.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Arbi Mohd Arbi
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Rugi Kalau Tak Cuba! Ayam Tandoori Masala Rasa Sedap Seperti Bakar Dekat Kedai
Step By Step Ayam Masak Kandar Sedap Teruk Nak Habak Kat Hang