8 Resipi Sup Paling Sedap Makan Dengan Nasi Panas-Panas. Memang Terangkat!

Share

Hidangan sup memang sangat sedap jika dinikmati lebih-lebih lagi jika dinikmati bersama nasi panas. Tak perlu lauk pauk lain dah. Cukup sekadar tambahan telur dadar dan juga sambal belacan. Itu pun dah membuka selera. Terasa nak masak sup hari ni? Resipi-resipi dibawah ni anda boleh cuba.

 

1. SUP EKOR SPECIAL

BAHAN-BAHAN:

  • 400gm ekor | bersihkan dan rebus ¾ masak
  • 400ml air rebusan ekor
  • 1 biji tomato | belah 4
  • 1 batang saderi | potong
  • 1 batang serai | titik
  • 5 tangkai cili padi | ketuk
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 inci lengkuas
  • 1 bungkus sup bunjut
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Masukkan air rebusan ekor tadi ke dalam periuk dan didihkan.
  2. Masukkan kesemua bahan di atas kecuali ekor.
  3. Biarkan kuah sup mendidih seketika dan masukkan ekor dan tutup api.
  4. Angkat dan sedia dinikmati panas.

Info chef:  Ekor direbus dahulu supaya ia lebih empuk.

 

2. SUP TULANG RUSUK

BAHAN-BAHAN:

  • 400gm tulang rusuk lembu | bersihkan dan rebus ¾ empuk
  • 400ml air rebusan tulang
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 50gm rempah sup
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 2 inci halia | hiris tebal
  • 1 batang serai | titik
  • 1 keping asam gelugur
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Didihkan air rebusan tulang tadi dan masukkan kesemua bahan di atas kecuali tulang, garam dan serbuk perasa.
  2. Biarkan kuah mereneh dan mendidih seketika dan masukkan tulang.
  3. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Kacau sekata.
  4. Angkat dan sedia dinikmati.

 

3. SUP GEAR BOX

BAHAN-BAHAN:

  • 2 kg Tulang lembu Gear-Box
  • 5cm halia ] dititik
  • 1 biji bawang besar ] dihiris
  • 3 ulas bawang putih ]ketuk
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 2 sudu makan serbuk ketumbar ]jadikan pes
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis ] jadikan pes
  • 1 sudu makan serbuk jintan putih ]jadikan pes
  • 2 biji buah pelaga
  • 1cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1kuntum bunga lawang
  • 5 biji cili padi ] ketuk
  • Sedikit bawang goreng ] hiasan
  • Daun sup secukupnya ] hiasan
  • Air limau nipis secukupnya
  • Air untuk merebus secukupnya
  • Minyak untuk menumis secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Di dalam sebuah periuk, rebus tulang sampai empuk. Setelah empuk, angkat tulang dan ketepikan.
  2. Masukkan sup bunjut, halia dan bawang besar di dalam rebusan sup. Teruskan mereneh menggunakan api yang kecil. Ketepikan.
  3. Ambil kuali dan letakkan dua sudu makan minyak masak dan tumis rempah empat sekawan iaitu buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengih dan bunga lawang secara berasingan. Kemudian masukkan pes rempah serta bawang putih dan halia yang dititik. Setelah naik bau wangi, tuangkan bahan goreng ini ke dalam periuk air rebusan tulang.
  4. Kacau dan didihkan. Masukkan semula tulang tadi ke dalam sup. Perisakan garam dan gula.
  5. Tuang air limau nipis dan suaikan rasanya.
  6. Masukkan beberapa biji cili padi yang diketuk dan suaikan rasa pedasnya. Dalam mangkuk besar, masukkan tulang dan taburkan daun sup serta bawang goreng sebagai hiasan.

 

4. SUP DAGING

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg daging | direbus seketika bersama 2 helai daun pandan
  • 3-4  biji cili padi
  • 1 kiub pati daging
  • 1 sudu kecil garam
  • Sedikit daun ketumbar
  • Sedikit daun bawang
  • 1 sudu kecil lada hitam | ditumbuk kasar

BAHAN TUMIS:

  • 4 sudu makan rempah sup
  • 100gm bawang kecil | dikisar halus
  • 30gm bawang putih | dikisar halus
  • 50gm  halia | dikisar halus
  • 2 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • Sedikit bunga cengkih dan buah pelaga

 CARA MEMASAK:

  1. Tumiskan bahan kisar bersama rempah sup, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan bahan tumisan ke dalam air rebusan daging. Masukkan pula bancuhan tepung dhal, cili padi, lada hitam beserta daun ketumbar.
  3. Perasakan secukupnya dan biarkan mendidih.
  4. Setelah mendidih, taburkan daun bawang dan tutup api.

 

5. SUP KAMBING BEREMPAH

BAHAN-BAHAN:

  • 5 keping isi dan tulang kambing
  • 1 biji bawang Bombay | dihiris
  • 3 ulas bawang putih | dihiris
  • 2 ulas bawang merah | dihiris
  • 2 sudu makan serbuk rempah sup | tambahkan sedikit air supaya menjadi pes
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 1 kiub stok daging
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 liter air
  • 1 biji ubi kentang | dipotong kiub
  • Hirisan cili merah secukupnya
  • Hirisan daun bawang secukupnya
  • Minyak masak untuk menumis

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang Bombay, bawang merah dan bawang putih sehingga layu. Kemudian masukkan pes rempah sup dan sup bunjut. Tumis seketika.
  2. Masukkan daging serta tulang kambing dan gaul sebati. Tambahkan air dan kacau sebati. Perlahankan api dan biarkan sup merenih.
  3. Tambahkan kiub stok dagingdan ubi kentang. Biarkan sehingga masak.
  4. Perasakan dengan garam mengikut cita rasa anda.
  5. Hidangkan bersama hirisan cili merah dan daun bawang.

 

6. SUP ISI KETAM

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tin jagung manis
  • 2 biji telur
  • 200gm isi ketam | dicarik halus
  • 1000ml air
  • 1 sudu makan tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
  • 1 kiub pati ayam
  • ½ sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula

CARA MEMASAK:

  1. Didihkan air dalam periuk bersama kiub pati ayam. Setelah kiub pati ayam larut, masukkan isi ketam dan jagung manis. Biarkan hingga mendidih.
  2. Masukkan garam dan gula.
  3. Pecahkan telur dalam mangkuk yang berlainan. Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam sup. Kacau sentiasa untuk memastikan telur hancur dan tidak berketul.
  4. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Setelah mendidih, matikan api.

INFO CHEF: Untuk sup yang lebih bertekstur, anda boleh gunakan jagung tongkol menggantikan jagung dalam tin. Pilih jagung manis untuk rasa sup yang sedap.

 

7. SUP AYAM THAILAND

BAHAN-BAHAN:

  • 1/4 ekor ayam | dipotong kecil
  • 1 batang serai | dititik
  • 2sm lengkuas | dititik
  • 1 batang saleri | dipotong serong
  • 1 biji tomato | dipotong empat
  • 1 batang akar daun ketumbar
  • 3-4 biji cili padi | dipotong
  • ½ biji limau nipis
  • 1biji  bawang besar | dihiris
  • 2 ulas bawang merah | dikisar
  • 1 ulas bawang putih  | dikisar
  • Sedikit sos ikan
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu makan serbuk jintan putih
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bahan kisar sehingga harum.
  2. Masukkan sekali cili padi, lengkuas, serai, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih sehingga agak pecah minyak sedikit.
  3. Kemudian masukkan air secukupnya dan masukkan ayam. Biarkan seketika sehingga ayam masak.
  4. Seterusnya, masukkan batang saleri, tomato dan akar ketumbar. Perasakan secukupnya.
  5. Akhir sekali, perahkan jus limau nipis dan tutup api.

INFO CHEF: Jangan biarkan kulit limau nipis di dalam sup untuk mengelakkannya dari menjadi pahit. Seeloknya, hanya masukkan perahan limau nipis sahaja tanpa kulitnya.

 

8. SUP IKAN SAWADEE-KA

BAHAN-BAHAN:

  • 5-6 keping isi  ikan merah
  • 1 batang serai | dititik
  • 2sm lengkuas | diketuk
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 helai daun pandan | disimpul
  • 3 biji bawang merah | dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih | dihiris halus
  • 3-4 sudu makan perahan limau nipis
  • 1 kiub pati ikan
  • 5 biji cili api | dipotong serong
  • 1 liter air
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit daun bawang
  • 1 tangkai daun ketumbar
  • Minyak bagi menumis
  • Sedikit bawang goreng

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak.  Kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, cili api, daun limau purut, dan daun pandan sehingga wangi.
  2. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
  3. Kemudian masukkan ikan dan masak dengan api yang sederhana. Tambahkan garam dan sedikit pati ikan. Tutup api.
  4. Taburkan daun ketumbar dan bawang goreng sebelum dinikmati.

INFO CHEF: Sesetengah resipi di Thailand menggantikan penggunaan limau nipis dengan belimbing buluh.

Published by
Nur