Biskut raya jika salah cara penyimpanannya, akan menyebabkan biskut menjadi lemau dan tidak sedap. Namun jangan risau kerana ada petua untuk mengatasi masalah ini. Jika amalkannya masalah biskut lemauni dapat diatasi.
PETUA ELAK BISKUT RAYA MENJADI LEMAU
1. JEMUR TEPUNG DAN GULA TERLEBIH DAHULU.
Tepung dan gula yang dijemur akan menghasilkan biskut yang ringan. Jika susah nak jemur, tepung boleh disangai didalam kuali sebelum digunakan. Ia merupakan petua orang tua dulu-dulu bagi menghasilkan biskut yang sedap dan rangup.
2. SEJUKKAN BISKUT SEBELUM DISIMPAN.
Ads
Biskut yang masih panas perlu disimpan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam balang. Jika terus disimpan, wap panas akan berkumpul dalam balang seterusnya melembabkan biskut.
3. SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA.
Untuk menjamin biskut raya tahan lama, sebaiknya simpan dalam bekas kedap udara dan jangan dibuka terlalu kerap. Ini kerana udara yang masuk akan menyebabkan biskut lemau.
4. PASTIKAN BALANG BETUL-BETUL KERING.
Sebelum guna balang untuk menyimpan biskut, pastikan bekas tersebut betul-betul kering dan tiada kesan air. Ia bagi mengelakkan biskut mudah rosak apabila dalam keadaan lembab.
5. ALASKAN DENGAN KERTAS MINYAK.
Jika anda membuat biskut yang berminyak seperti tat, biskut mentega dan sebagainya, pastikan apabila simpan biskut dalam balang, setiap lapisan dialas dengan kertas minyak. Ia bertujuan menyerap lebihan minyak serta memastikan biskut sentiasa kering.
6. ASINGKAN SETIAP JENIS BISKUT DALAM BEKAS BERLAINAN.
Elakkan dari mencampur biskut berlainan dalam bekas yang sama. Ini kerana jika dicampur, biskut akan cepat lemau kerana setiap jenis biskut di adun dengan bahan yang berbeza.
Ads
7. GUNA BUNJUT GARAM
Untuk memastikan biskut kekal rangup dalam masa yang lama, masukkan uncang berisi garam ke dalam balang biskut. Caranya ialah bungkus satu atau dua sudu teh garam dan masukkan ke dalam balam. Garam akan berfungsi menyerap lembapan yang ada dalam balang.
8. TABUR GULA DALAM BEKAS.
Taburkan sedikit gula ke dalam balang atau bekas yang mengandungi biskut. Ia berfungsi mengelakkan biskut dari menajdi cepat tengik dan hapak.
Ads
9. PANGGANG KEKACANG TERLEBIH DAHULU.
Jika anda membuat biskut berasaskan kekacang, pastikan ia dipanggang terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam adunan biskut. Kekacang yang tidak dipanggang akan menyebabkan biskut cepat lemau dan tengik. Elakkan juga menggoreng kacang kerana ia akan menyebabkan biskut lebih berminyak.
TIP SELAMATKAN BISKUT RAYA YANG LEMAU
Bakar semula biskut yang lemau dengan suhu 180C selama lima minit. Hasilnya biskut yang lemau tadi akan kembali rangup dan sedap.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Ada masanya bila membeli buah-buahan tak semuanya boleh dimakan terus. Ada yang masih muda dan perlu diperam beberapa hari sebelum boleh dinikmati.
Sebab itu kita kena tahu cara peram buah yang betul, supaya boleh digunakan membeli buah yang masih muda. Dikongsi oleh Ashraf Shuib ada tiga cara yang boleh kita dipraktikkan untuk peram buah.
3 cara peram buah-buahan
Saya suka makan buah-buahan tempatan. Kalau ke kedai buah, bukan semua buah yang dijual sedia untuk dimakan. Ada yang kena peram dulu.
Kalau ada pilihan, saya akan beli sedikit buah yang masak dan sedikit buah yang belum masak. Makan buah yang masak dulu, dan peram buah yang belum masak. Jadi buah yang dibeli boleh dimakan dalam beberapa hari dan tak rosak.
Dalam proses untuk masak, buah-buahan akan keluarkan gas ethylene. Lagi banyak gas yang dihasilkan oleh sesuatu buah, lebih cepat buah tu akan masak. Biasanya buah yang kena peram dulu adalah pisang, mangga, betik, ciku, avocado, kiwi dan nanas.
Ini cara yang boleh dilakukan untuk peram buah:
Cara 1: Guna beg kertas
Masukkan buah yang ingin diperam dalam beg kertas dan diletakkan bersama dengan sebiji pisang yang dah masak. Kemudian tutup beg kertas. Jika tiada beg kertas, boleh gunakan kotak. Jangan letakkan dalam beg plastik.
Periksa buah yang diperam setiap hari untuk elakkan terlebih masak.
Pisang masak cepat ranum kerana banyak keluarkan gas ethylene. Jadi, bila diletakkan bersama buah yang belum masak, buah tersebut akan cepat masak.
Selain pisang, boleh juga digantikan dengan epal kerana epal juga keluarkan gas ethylene yang banyak.
Cara 2: Letak dalam beras
Basuh buah yang ingin diperam. Keringkan buah. Boleh lap dengan kain bersih atau tisu. Kemudian tanam keseluruhan buah di dalam beras. Periksa buah setiap hari.
Jangan lupa tengok dalam beras, nanti buah masak ranum, beras pula akan rosak.
Cara 3: Letak kabat
Letak calsium carbide (kabat) atas kertas surat khabar. Renjiskan kabat dengan sedikit air. Bungkus calsium carbide dengan surat khabar. Apabila calsium carbide terkena air, ia akan membebaskan gas acetylene. Gas acetylene juga berfungsi seperti gas ethylene,mempercepatkan proses buah masak.
(*Calsium Carbide mengandungi arsenic dan phosphorus, yang dikuatiri boleh menjejaskan kesihatan).
Tip simpan buah masak
Peram dulu buah dan hanya letakkan buah yang sudah masak ke dalam peti sejuk. Suhu sejuk akan melambatkan pengeluaran gas ethylene dan buatkan buah masak tersebut tahan lama.
Asingkan sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum diletakkan di dalam peti sejuk.
Buah yang diletakkan di dalam peti sejuk masih lagi akan keluarkan gas ethylene dan akan menyebabkan sayur lebih cepat rosak.
Ketuhar gelombang mikro atau microwave memang banyak gunanya dalam memudahkan kerja memasak. Boleh panaskan lauk dan bermacam-macam lagi. Bila dah guna, pasti ada kotoran yang tertinggal bukan? Jangan bimbang, petua ini membantu anda membersihkan microwave dengan mudah sekali. Hasilnya pasti menakjubkan anda.
CARA MEMBERSIHKAN MICROWAVE
1. Isikan 1/2 cawan air ke dalam mangkuk atau bekas tahan panas.
2. Potong buah lemon dan perah jusnya ke dalam bekas tadi. Masukkan sekali kulit lemon ke dalam bekas tersebut.
3. Masukkan bekas ke dalam microwave . Hidupkan suis dan panaskan dengan suhu yang tinggi sehingga air mendidih. Biarkan selama 3 minit.
4. Jangan buka penutup microwave. Biarkan selama 5 minit.
5. Buka penutup dan bersihkan microwave anda. Setelah dicuci, lap hingga kering dan barulah boleh digunakan semula.
Orang dulu-dulu mereka lebih suka jika bahan rempah ratusnya digiling untuk mendapatkan pes yang sedap tetapi jika tidak cukup salah satu rempah ini maka tidak akan terhasil rempah kari yang sedap. Ikuti resipi yang Puan Normah kongsikan ini, datangnya dari emaknya lebih dari 50 tahun yang lalu. Cuba sukatan untuk pelbagai rempah yang disediakan ini.
Masa kecik dulu, mak selalu minta saya hantar bahan ni pada sorang Mak Cik untuk di giling, Alhamdulillah lebih 50 tahun berlalu, saya masih ingat bahan-bahan ini.
BAHAN UNTUK BUAT REMPAH KARI IKAN:
10-12 biji cili kering*
3 sb rempah biji ( ketumbar )*
3 ulas bawang putih *
1 labu bawang besar atau 5-7 ulas bwg kecil
Kunyit hidup
10-15 biji lada hitam*
2 sb jintan putih*
1 sb jintan manis *
UNTUK KARI DAGING/AYAM/SEBARANG SIPUT:
10-12 biji cili kering*
3 sb rempah biji (ketumbar)*
2sb jintan manis*
10-15 biji lada hitam*
2 ulas bawang putih
1 labu bwang besar( 5-7 ulas bawang kecil)
Sedikit kunyit hidup
Sebesar ibu jari halia
1/2 ibu jari lengkuas
JIKA ADA YG SUKA MASUKKAN SERAI
Untuk sukatan ni 1 batang serai dah mencukupi.
Boleh diketuk saja dan masukkan kemudian.
CARA MEMASAK:
Bahan yang bertanda * dibasuh , tapis dan rendam dgn air panas selama 10 minit , Kemudian blend kesemuanya termasuk bahan lain sehingga betul2 halus.
Sedia untuk dibuat kari .
Masak la cara yg sama seperti kita guna serbuk kari.
Kalau buat rempah sendiri , kita tk kan rasa was2 lagi .
Kalau ada kuah kari lebih, selain buat lempeng atau cucur apa kata buat roti Arab pula. Cara membuat dan bahannya mudah saja. Jika nak hasil yang gebu lembut boleh ikut resipi yang dikongsi ini.