Ada kalanya kita beli roti sikit, cepat habisnya. Beli roti banyak, tak dimakan pula. Tarikh pun hampir ke tarikh luput.
Jangan dibuang roti itu. Sebaliknya manfaatkan dengan membuat cucur roti. Sedap rasanya. Rangup dan enak dimakan dengan dicecah pada sos ataupun sambal kicap.
Jom kita lihat resipinya.
Ads
CUCUR ROTI
BAHAN-BAHAN
4 keping roti sandwic (dicarik-carik kecik)
1 batang sosej (dipotong dadu)
2 sudu besar isi ayam
1 labu bawang besar (hiris halus)
2 sudu besar daun sup
2 sudu besar daun bawang
1/2 lobak merah (disagat)
1 tangkai cili merah besar (potong kecil)
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu besar tepung gandum
½ sudu kecil serbuk penaik
1 biji telur ayam
Sedikit air
2 cawan minyak masak (untuk menggoreng)
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan roti sandwic. Carik-carikkan.
2. Masukkan sosej yang telah dipotong dadu kecil-kecil.
3. Masukkan isi ayam yang telah dicencang.
4. Masukkan bawang besar, daun sup, daun bawang, lobak merah, cili merah besar, garam, serbuk kunyit, tepung gandum, serbuk penaik, telur ayam dan air.
5. Gaul sebati semua bahan. Ketepikan.
Ads
6. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Masukkan sesudu demi sesudu adunan tadi untuk digoreng.
7. Goreng sehingga keperangan. Angkat dan toskan. Ulang sehingga habis adunan yang dibuat.
Roti yang ‘fresh baked’ memang sedap. Lembut, gebu dan wangi. Pendek kata memang layan lebih-lebih lagi kalau makan panas-panas. Nak cuba buat roti secara homemade? Jom cuba resipi perkongsian saudari Eiyjarn Aziean AnGah.
ROTI BAKAR BERINTI BUTTERMILK
BAHAN A:
220ml air suam
11gm yis
1 biji telur
5 sudu besar gula * Satukan air,gula dan yis. Rehatkan sampai kembang, baru masukkan telur. Gaul rata.
BAHAN B:
500gm tepung roti
2 sudu makan susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bun softener
75gm marjerin * Ramas bahan B sampai jadi seperti serbuk roti.
BAHAN INTI BUTTERMILK:
100gm mentega bergaram ( salted butter )
120gm susu tepung
2 biji kuning telur
30ml susu pekat manis
3 sudu makan penuh tepung gandum
70gm gula ising
* Pukul gula dan mentega sampai kembang. Masukan kuning telur, putar lagi. Masukan susu pekat dan susu tepung. Putar sebati. Kemudian masukan tepung. Putar lagi. Siap.
CARA MEMBUAT: 1. Tuang bahan A ke dalam bahan B sedikit semi sedikit . Gaul rata sehingga menjadi doh. 2.Uli doh sampai licin dan elastik. Rehatkan doh selama 40 minit atau sehingga naik dua kali ganda. 3.Tumbuk doh yang dah kembang tadi untuk keluarkan angin. Timbang doh 30 gram setiap satu. 4.Isikan inti buttermilk ke dalam doh dan bulatkan. Susun di dalam tray,pastikan ada jarak diantara doh. Rehatkan lagi selama 30-40 minit sehingga doh kembang. 5.Bakar doh selama 20 minit menggunakan suhu 170C . Harus diingat, lain ketuhar lain suhunya. Anda perlu perhatikan agar roti anda tidak hangit. 6.Setelah roti masak, sapu mentega di atas permukaan roti yang masih panas supaya nampak licin dan berkilat. 7.Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba!
Info chef:Bread improver dan bun softener boleh dibeli di kedai-kedai menjual bahan bakeri.
Suka makan roti? Jika ya, resipi Roti Kastard sedap perkongsian saudari Nita -nvoo Daniels ni antara yang boleh dicuba. Memang enak kalau dapat makan panas-panas. Malah, inti kastard tu juga boleh digantikan dengan keju mozzarella atau apa-apa inti kegemaran. Anda pasti suka. Jom cuba! Boleh buat untuk sarapan atau minum petang.
RESIPI ROTI KASTARD LEMBUT & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
300gm (1 1/2 cawan) tepung roti
5 sudu makan gula
1 sudu makan yis segera
1/2 cawan air
6 sudu makan susu segar
2 biji telur saiz kecil – jika guna saiz besar, cukup hanya 1 biji – dipukul
2 sudu makan mentega lembut
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, gula dan yis. Gaul sebati. 2. Kemudian masukkan air, susu dan telur. Kacau rata dan akhir sekali masukkan mentega. Adun hingga sebati seperti membuat doh roti. 3. Perap doh selama 45 minit atau hingga doh naik 2 kali ganda. 4. Bila doh naik 2 kali ganda, tumbuk doh dan uli selama 5 minit lagi. 5. Bahagiakan doh kepada 8 bahagian dan bentukkan jadi bebola. 6. canai doh dan masukkan inti kastard atau keju mozzarella. 7. Sapukan air di bahagian tepi doh, lipat dan tekan tepinya supaya inti tidak keluar sewaktu dimasak nanti. 8. Biarkan doh selama 20 minit sehingga ia naik 1 kali ganda lagi. 9. masak roti dalam kuali non-stick tanpa minyak. Guna api perlahan sahaja. Tutup kuali menggunakan penutup periuk. 10. Bila roti dah kekuningan, balikkan dan masak hingga sempurna. 11. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
RESEPI INTI KASTARD
BAHAN-BAHAN: 1/2 cawan tepung jagung 2 sudu makan tepung kastard 1 1/2 cawan susu segar 2 biji telur 1/2 – 1 sudu teh esen vanilla – ikut citarasa 3 sudu makan gula – boleh lebihkan jika suka manis
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dalam periuk dan masak guna api sederhana hingga likat dan mendidih. 2. Sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan. 3. Jika suka inti keju, guna parutan keju mozzarella bagi menggantikan inti kastard.
INFO: 1. Jika tiada tepung roti, boleh guna tepung gandum. Tetapi perlu ayak 2 kali. 2. Selain seperti bentuk dalam gambar, boleh bentukkan roti ikut kreativiti masing-masing.
Anak-anak memang suka makan pizza. Kalau si kecil jenis yang susah nak makan nasi, pizza ni lah antara hidangan yang boleh dihidangkan kerana ia mengenyangkan. Bagi ibu-ibu yang nak cuba buat sendiri secara homemade tapi tak ada ketuhar, resipi perkongsian saudari Mass Isnaini ni boleh dicuba. Hanya masak guna periuk nasi elektrik. Sangat mudah dan hasilnya memang mengagumkan. Jom cuba.
CARA MASAK PIZZA HOMEMADE TANPA OVEN
BAHAN DOH:
1 paket mauripan
500gm tepung gandum
1- 1½ cawan air
2 sudu makan gula
1/2 sudu makan garam
1/3 sudu makan minyak masak
BAHAN INTI ( boleh diubah ikut citarasa):
Sos tomato
Sos lada hitam
Daging burger – dihandurkan dan digoreng terlebih dahulu
Sosej – digoreng terlebih dahulu
Lada benggala
Bawang Holland
Keju cheddar
Keju Mozarella
Oregano secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan doh dan uli hingga sebati. Kemudian simpan selama 45 minit hingga doh kembang.
2. Ambil periuk nasi dan sapukan marjerin atau mentega di dasarnya.
3. Masukkan doh yang sudah dileperkan ke dalam periuk. Cucuk dengan garpu untuk memudahkan doh masak.
4. Sapu sos tomato dan sos lada hitam pada doh dengan secukupnya.
5. Kemudian tabur daging nurger, sosej, bawang Holland dan lada benggala dengan secukupnya.
6. Seterusnya taburkan keju dan oregano.
7. Tutup periuk nasi dan petik suis. Biar hingga masak.
8. Bancuhan doh tadi boleh dapat 3 keping pizza saiz M.
Kepala ikan bilis biasanya kita akan asingkan terlebih dahulu sebelum memasak atau menggunakan ikan bilis dalam masakan.
Tapi selepas diasingkan, kepala ikan bilis ini jangan terus dibuang.