Nakkan apom atau apam solo yang gebu dan sedap dikunyah. Jom ikut resipi ini, perkongsian dari Shazura Shahril. Apom ni gunakan yis mauripan aje, lebih mudah diguna. Untuk bagi lembut sedikit, empunya resipi letak satu sudu kecil eno.
Apapun apom ni boleh juga kalau nak gunakan inti kelapa. Tapi kalau min memang suka inti kacang merah. Jom kita cuba resipi ini berbaloi baloi sedapnya.
APOM SOLO
Ads
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan gula
Garam secubit
1/4 cawan minyak
1 1/4 cawan air
1 sudu besar mauripan
Sedikit pewarna
1 sudu kecil ENO (jika suka)
Bahan inti : Pes kacang merah secukupnya (ada dijual di kedai bakeri) @ pes coklat
CARA MEMASAK : 1. Satukan semua bahan dan kacau sehingga tiada ketul ( kacau ye jgn blend) 2. Perap 1/2 jam. 3. Sambil tunggu perap tu sapu acuan dgn minyak dan gentel inti ( kcg merah@ inti nyok@ coklat etc) buh dlm acuan 4. Lepas 15 minit dh boleh panaskan kukusan. Bagi mendidih. 5. Adunan tadi bila dah naik @kembang kacau (empunya resipi masukkan satu sudu kecil eno) 6. Kacau hingga betul betul dia turun. Masukkan dlm acuan dan kukus selama 15 minit api slow ( jgn kecik sgt). Siap. 7. Nak banyak boleh gandakan, adunan ini dapat dalam 15 biji aje.
Ads
Kredit: shazura shahril
ANDA SEDANG MENCARI STEAMER ATAU ALAT PENGUKUS YANG MEMUDAHKAN ANDA MENGUKUS APAM. JOM LAYARI DI SINI.
Snek ringan tentunya menjadi pilihan ramai. Makan sambal tonton televisyen, memang ralit dibuatnya. Buat sebalang, sekejap je boleh habis. Malah, kudapan snek ringan sebegini juga boleh dijadikan punca rezeki bagi mendapatkan pendapatan sampaingan. Kos pun tak banyak. Nak cuba? Puan Shida Yasin ada kongsikan resipinya.
CARA MEMASAK: 1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak kemudian tumbuk kasar. Ketepikan. 2. Bijan digoreng tanpa minyak. Taburkan atas loyang aluminium yang akan diletak kuih Bepang Kacang nanti. Ketepikan. 3. Panaskan kuali dan letakkan gula. Biarkan sedikit cair. Kemudian masukkan minyak masak. 4. Masak lagi sehingga gula cair dan menjadi warna karamel. 5. Masukkan kacang yang telah ditumbuk. Gaul sebati dan tuang dalam loyang yang ditabur dengan bijan tadi. 6. Balut senduk kayu dengan plastik yang disapu minyak kemudian ratakan ke seluruh loyang. 7. Potong masa tengah panas untuk bentuk Bepang Kacang yang cantik. Sejukkan dan boleh masuk dalam bekas kedap udara.
2. KACANG TANAH SALUT TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
600gm kacang tanah – kupas, sangai, biarkan dingin dulu
CARA MEMASAK: 1. Campurkan telur, margerin, bawang putih, gula halus dan garam. kacau rata. 2. Tuangkan 2 sudu makan adunan telur ke dalam kacang, gaul hingga rata. 3. Tuangkan ke dalam bekas campuran tepung gandum dan tepung ubi. gaul gunakan rata dan pastikan ia tidak melekat. 4. Tuang pula dalam bekas jarang dan ayak supaya lebihan tepung jatuh ke bawah. Lakukan proses yang sama hingga kacang habis. 5. Goreng dalam minyak panas di atas api sderhana hingga warna kecoklatan. 6. Angkat dan toskan minyak, setelah sejuk boleh simpan dalam bekas kedap udara.
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung gandum dan garam.Masukkan telur satu demi satu. Sebatikan. 2. Masukkan bahan kisar dalam bekas adunan tepung. 3. Kemudian tuang santan yang telah dicampur air sedikit demi sedikit. Adun hingga mendapat adunan yang cair. 4. Tambahkan kapur makan. Kacau lagi sehingga sebati. 5. Masukkan kacang dan ikan bilis ke dalam bancuhan tepung. Sebatikan. 6. Panaskan kuali dengan minyak yang banyak menggunakan api sederhana panas. 7. Sendukkan adunan rempeyek perlahan-lahan ke dalam kuali. Masak hingga rempeyek kekuningan. 8. Angkat dan toskan minyaknya. 9. Bila rempeyek telah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.
4. KACANG BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
1 kg kacang kopek/ shandung – belah dua
20 ulas bawang putih – kisar menjadi pes
20 ulas bawang putih – hiris halus
Daun kari secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan kacang yang telah dibelah dua hingga bersih.
2. Didihkan air bersama pes bawang putih (simpan sedikit pes untuk digaul nanti), garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan kacang yang telah dibersihkan tadi. Kacau dan biar selama 3 minit. Padamkan api.
4. Biarkan kacang terendam dalam air rebusan selama 10 minit. Kemudian toskan.
5. Gaulkan kacang bersama pes bawang putih, garam dan sedikit perasa hingga rata. Letak dalam dulang dan biarkan semalaman supaya kacang menjadi kering.
6. Panaskan minyak masak dalam jumlah yang banyak. Masukkan sedikit kacang ke dalam kuali dan goreng hingga separuh masak.
7. Masukkan sedikit hirisan bawang putih dan daun kari. Goreng lagi hingga kacang masak sepenuhya. Ulang proses hingga kacang habis digoreng.
8. Angkat, toskan minyak dan biar kacang sejuk terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kuih lejen ni kalau tak betul-betul ikut caranya memang tak menjadi. Kuih orang-orang lama ni tidak boleh challenge kuih moden. Rasanya memang tidak boleh dinafikan. Kuih ni sedap dengan rasa harum kacangnya.wangi tahi minyaknya dan lemak manis gula merahnya. Kalau ada yang teringin, boleh cuba buat dengan resipi ini.
Kuih koleh kacang
Bahan-bahan: 3 cawan tepung kacang hijau 1 cawan santan pekat 2 cawan air Sedikit garam Air gula merah dari 2 cawan gula merah (jadikan 2 cawan. Kalau nak manis tambh gula lagi.Ni mak cik naik serentak. Sebelah tu masak taik minyak gunakan api besar. Dah jadi taik tu nanti tapis.Minyak tu ketepikan dulu.
Cara memasak: 1.Bancuh semua bahan-bahan di atas, tepung kacang,santan,air gula merah.air dan garam. 2.Tapis,masak api sederhana sampai kental.Biar betul-betul masak.Nanti boleh masukkan minyak dari taik minyak tu biar nampak cantik berkilat dan wangi. Masukkan dalam loyang.Tabur taik minyak tu. Siap untuk dihidang. *kuih banyak ni mak cik guna santan segar anggaran sekilo(tapi tak habis pun sekilo.Agak-agaklah)
Rasanya masih ada yang teringin untuk makan makanan raya kerana tidak puas menikmatinya ketika hari raya tempoh hari. Antara menu yang menjadi pilihan tentunya rendang. Antara rendang yang sering dimasak adalah rendang kerang. Kali ini, kami akan kongsikan resipi rendang kerang dari Mariana Zainal.
Rendang Kerang
BAHAN-BAHAN:
2 kg kerang(rebus jap kemudian kopek..amik isinya)