Agar-agar kemiyan ni cantik aje rupanya. Rasanya apatah lagi, sedap dimakan sebagai pencuci mulut lepas berbuka.
Bahan ramuan pun ringkas janji ada agar-agar, dan gunakan serbuk gula merah atau gula Melaka Telur dikacau betul membentuk corak yang cantik. Ni resipi perkongsian dari laman FB Zaliha Mohamed. Berbaloi dicuba.
AGAR-AGAR KEMIYAN
BAHAN-BAHAN :
Ads
1 bungkus agar-agar plain (10gm)
1 liter air
100 gm gula merah serbuk @ seketul gula Melaka (zaliha guna, gula Melaka + gula merah sedikit)
Gula putih (sekiranya perlu dan sesuai selera)
3 helai daun pandan
1/2 sdt garam
1 butir telur ayam (Di buang pusat)
CARA MEMASAK : 1. Masak gula merah @ melaka,daun pandan dengan 1 liter air. 2. Bila sudah larut, tutup api dan tapis kedalam satu bekas. 3. Masukkan semula ke dalam periuk dan tambahkan agar-agar serbuk. Masak dgn api sedang. Kacau hingga tercampur rata, tambahkan garam. 4. Dah mendidih, pecahkan telur ,kacau sekejap dengan garfu. Masukkan telur kedalam periuk agar-agar sambil terus mengacau dengan telur dengan garfu supaya telur tadi membentuk seperti sabut atau akar. 5. Setelah telur masak, matikan api lalu masukkan ke dalam loyang atau acuan agar-agar. Sejukkan sehingga mengeras dan sajikan sejuk.
* Loyang atau acuan dibasahkan dgn sedikit air dulu ye supaya senang di keluarkan daripada acuan. Selepas tuang ke dalam acuan, kacau dengan garfu sehingga telur merata dan terbentuk cantik.
Enaknya kudapan kerepek tempe goreng yang rangup lagi rasa berempah ini. Lebih enak apabila tempe tersebut dihiris nipis-nipis. Lagi bertambah rangupnya sampai ketagih dibuatnya.
Bagaimana nak menghasilkan kerepek tempe yang nipis dan rangup begini? Perkongsian resipi kerepek tempe daripada Eka Zahra ini ada tipsnya untuk menjadikan hirisan tempe ini nipis dan kekal rangup.
Kadang-kadang yang simple tulah biasanya sedap yang amat. Walau bagaimana pun Chef Adzha mencuba menambah baik Telur Goyang Kicap ni dengan letak tempe keliling, makan dengan sambal kicap yang pedas-pedas masam. bersama dengan nasi panas, bahagia rasanya di hari minggu ni.
RESIPI SIMPLE TELUR GOYANG KICAP LETAK TEMPE
BAHAN-BAHAN
Telur
Bawang besar
Cili padi
Limau nipis
Kicap
Tempe
CARA-CARA:
Goreng telur, ikut kesukaan kamu nak masak sepenuhnya atau nak separuh masak biar meleleh … (sedap nyer)
Goreng tempe… kalau nak garing boleh nak sedang2 pun boleh.
Satukan dalam pinggan tuang kicap ikut suka nak banyak mana tapi jangan sampai jadi gulai sudah.
Hiris cili padi, bawang besar tabur kat atas telur..
Perah sikit limau nipis nak bagi rasa masam2, pedas dan manis…
Siap… Sediakan periuk nasi di sebelah, supaya senang nak tambah! hehehe
Bijirin oat sangat bagus untuk kesihatan dan boleh membantu anda mengurangkan berat badan, mengawal kadar kolesterol serta melancarkan sistem pembuangan. Namun, ramai yang kurang gemar makan bijirin ini. Mungkin dek kerana rasanya yang agak tawar dan hambar.
Menerusi perkongsian saudari Nurul Atikah, beliau kongsikan cara-cara menghasilkan Overnight Oats. Ia adalah salah satu cara yang boleh membantu anda menikmati bijirin ini dalam cara lebih sedap. Ada 6 resipi yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
Dapatkan promosi oat di sini. Gunakan kod promo untuk harga istimewa.
1. OVERNIGHT OATS WITH APPLES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu makan madu
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
Separuh biji epal hijau – potong kecil
CARA-CARA:
Campurkan kesemua bahan-bahan dalam bekas. ( INFO RASA: sebaiknya bekas kaca berpenutup).
Simpan di dalam peti sejuk selama semalaman atau paling minimum 4 jam sebelum dinikmati.
2. OVERNIGHT OATS WITH GRAPES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu madu
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
5-6 biji anggur hijau
1 sudu besar greek yogurt
CARA-CARA:
Campur kesemua bahan-bahan diatas.
Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau minimum 4 jam.
3. OVERNIGHT OATS WITH NUTS
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil hershey choc syrup
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar pumpkin seeds / kuaci biji labu
1 sudu besar hazelnut
1 sudu besar greek yogurt
CARA-CARA:
Satukan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau paling minimum 4 jam.
INFO: Yang ni sedap sebab ada kacang. Nak lagi rangup, letak kacang sewaktu nak makan.
4. OVERNIGHT OATS WITH NUTS, GREEN GRAPES AND APPLE
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil hershey choc syrup
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar pumpkin seeds / kuaci biji labu
1 sudu besar hazelnut
1 sudu besar greek yogurt
Suku biji epal hijau
3 biji green grapes / anggur hijau
CARA-CARA:
Masukkan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
Sejukkan dalam peti sejuk minimum 4 jam. Lebih sedap jika dibiarkan semalaman.
5. OVERNIGHT OATS WITH BLACK GRAPES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar greek yogurt
5-6 biji black grapes/ anggur hitam
CARA-CARA:
Campurkan sahaja bahan-bahan diatas dalam bekas bersesuaian.
Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau minimum 4 jam.
Boleh dijadikan onn the go breakfast. Mudah!
6. OVERNIGHT OATS WITH POMEGRANATE AND KIWI
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar greek yogurt
1 sudu besar delima
Sebiji kiwi – kupas kulit dan potong kecil
CARA MEMASAK:
Campur sahaja bahan-bahan diatas ni.
Kemudian biar dalam peti sejuk semalaman atau paling cepat 4 jam sebelum dinikmati.
Yang ni memang sedap sangat!
Selamat mencuba!
Klik sini untuk promosi oat. Gunakan kod promo ini untuk harga yang istimewa.
INFO DARI RASA:
Greek yogurt boleh diperolehi di pasaraya.
Selain bahan-bahan yang dinyatakan diatas, boleh tambah aneka buah-buahan, kekacang atau bijirin mengikut citarasa masing-masing.
Sesuai dinikmati sewaktu sarapan. Boleh juga makan pada waktu-waktu lain.
Overnight oats yang dibuat, sebaiknya dihabiskan. Jika baki disimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama, dikhuatiri tidak enak.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!