Bila sebut agar-agar atau puding, mesti terbayang saat menikmatinya sejuk-sejuk. Tak kira apa jua jenis atau perisa, kesemuanya mempunyai rasa yang tersendiri.
Kali ini, Rose Aien Ramli sudi berkongsikan resipi agar-agar pandan kelapa dua lapis yang tampak begitu sedap dan menyelerakan. Sedap dinikmati sejuk-sejuk. Ramai penggemar ni.
BAHAN-BAHAN:
(ISI KELAPA)
250ml air + santan pekat – Boleh beli online di sini
1 sudu teh serbuk agar-agar – Boleh beli online di sini
2 helai daun pandan
2 sudu besar gula
(LAPISAN BAWAH)
300ml air kelapa
1 sudu teh serbuk agar-agar
2 helai daun pandan
2 sudu besar gula – Boleh beli online di sini
(LAPISAN ATAS)
1 ½ teh agar-agar serbuk – Boleh beli online di sini
Santan + air 400ml
3 sudu besar gula
Secubit garam – Boleh beli online di sini
Pewarna hijau
CARA MEMASAK:
Untuk isi kelapa, masakkan bahan-bahannya dan sejukkan. Apabila telah sejuk, boleh sagat menggunakan penyagat kelapa. Jika tiada, boleh gunakan penyagat keju.
Untuk lapisan bawahnya masak bahan-bahan tersebut sehingga larut.
Kemudian, masukkan agar-agar yang telah disagat tadi.
Tutup api dan masukkan ke dalam acuan. Masukkan separuh acuan sahaja.
Manakala untuk lapisan atas, masak bahan-bahan tersebut sehingga larut.
Tambahkan juga pewarna hijau.
Kemudian, boleh penuhkan acuan tadi.
Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidangkan.
Sedap dimakan sejuk-sejuk.
Kredit: Rose Aien Ramli
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official