Sedapnya jika dapat berbuka puasa dengan Air Bandung Laici Cincau sejuk. Terasa segar setelah seharian berpuasa. Maklumlah bila tiba waktu berbuka puasa, aneka minuman sejuk tentunya jadi pilihan ramai lebih-lebih lagi jika cuaca panas seharian. Bagi anda yang teringin nak buat minuman ni, resipi perkongsian Ben Safwan antara yang menarik perhatian dan nampak membuka selera. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AIR BANDUNG LAICI CINCAU SEDAP KAW KAW
BAHAN-BAHAN:
1 tin laici
1 tin susu cair
1 tin susu pekat manis
3 sudu makan kacang tanah tumbuk
3 1/2 sudu makan sirap cap rose
1 sudu makan biji selasih
5-6 biji kurma merah
50-60gm cincau hitam
CARA MEMBUAT:
1. Rendam kurma merah dan biji selasih hingga kembang.
Ads
2. Ambil cincau dan sagat. Ketepikan.
3. Masukkan susu pekat manis, susu cair dan sirap ke dalam bekas. Kacau sebati.
4. Tambahkan semua bahan-bahan lain. Air laici dalam tin pun masukkan sekali. Tambah ais.
Ads
5. Kacau sebati dan sedia untuk dinikmati masa berbuka.
INFO:
Ads
1. Tak perlu tambah air masak. Hanya guna air laici dan ais yang mencair. Jika suka air soda, boleh tambah ikut cita rasa.
2. Sukatan campuran air ini untuk 2 jug seperti dalam gambar. Jika perlu, boleh bahagi dua bahan-bahan di atas.
3. Tip untuk dapatkan potongan cincau yang cantik ialah, sagat guna penyagat lubang besar. Hasilnya memang cantik.
Ni diaa empat sajian popular dari belah utara. Olahan resipi dan air tangan dari Datin Nor Hafizah Saad.
Kalau nak tahu Nasi lemuni dimasak dengan daun lemuni iaitu sejenis pokok renek berdaun menjadi kepakaran beliau. Malah daunnya diambil dari halaman rumah.
NASI LEMUNI
BAHAN-BAHAN :
2 cawan beras | cuci dan tos 2 cawan santan pekat @ pati |* 1beras : 1 santan 2-3 genggam pucuk daun lamuni | dikisar dan tapis , ambil airnya. Pekat . 4.5 sm halia muda | dihiris dan cincang halus 1 sudu teh lada hitam 2 1/2 biji bawang besar | dikisar Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan dan beras ke dalam periuk nasi 2. Tutup periuk dan biarkan hingga masak.
2. SAMBAL IKAN BILIS TERUNG PIPIT
BAHAN-BAHAN :
200gm ikan bilis | digoreng dan toskan 2 cawan terung pipit, dibuang tangkai dan bersihkan 1/2 biji bawang besar, hiris nipis 3 sudu besar air asam jawa 2-3 senduk besar minyak Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk kisar halus:
10-15 biji cili kering, dibuang biji dan rebus 4 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci halia 1 biji bawang besar, potong 4
CARA MEMASAK : 1. Goreng ikan bilis separuh masak. Asingkan. 2. Panaskan minyak, tumis bawang besar sehingga kekuningan. 3. Masukkan bahan kisar dan masak sambal di atas api perlahan sehingga pecah minyak. Masukkan ikan bilis, sos tiram, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. 4. Kemudian masukkan terung pipit dan masak sehingga terung lembut. Angkat dan hidang.
3. KUIH SERABAI DAN KUAH DURIAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum. 1/2 cawan tepung beras 1/2 cawan santan pekat. 1 sudu kecil yis segera. 2 sudu teh gula. 1 1/2 cawan air. 2 biji telur 1 sudu kecil garam atau secukup rasa.
Bahan kuah : 1 cawan gula perang. 1 cawan santan. 1/2 cawan air 4 ulas durian 1 cawan santan pekat dan masukan 1 sudu besar tepung jagung | dibancuh 2 helai daun pandan di simpul.
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula dalam sebuah cawan diisi 1/2 cawan air suam dan masuk yis. Biarkan selama 10 minit or sehingga naik kembang 2. Masukkan tepung gandung dan tepung beras dengan santan dan digaul masukan juga garam 3. Masukkan yis yang sudah kembang bersama tepung yang dah di bancuh 4. 4. Panaskan acuan serabai (kalau tak ada gunakan kuali dalam bersaiz 20cm – 8 inci kuali biasa atau kuali non-stickable). 4. Sapukan minyak dengan sehelai daun pandan yang celup dengan minyak. Biarkan minyak dalam acuan panas betul-betul panas. Sederhanakan api dapur dan tuangkan adunan tepung serabai 3/4 penuh. 5. Masak dengan apai perlahan sehingga masak.
Cara masak kuah durian : 1. Masukkan gula dan air 2. Masukkan bahan bancuhan ke dalam kuali yang sedang panas sederhana. Masak dan kacau sebatian ini. Bila mula didih, masukkan bancuhan santan dan tepung jagung dan juga durian 3. Masak hingga tepung jagung dan santan berubah warna kepada keemasan. Kepekatan terpulang pada berapa lama anda masak. perlu ingat. Bila sejuk kuah ini akan pekat dua kali dari masa panas. maka tentukan ia jangan terlalu pekat.
4. MI UDANG ISTIMEWA
BAHAN-BAHAN :
500gm udang laut 500gm ATAU 1 bungkus mi kuning, celur 2 sudu besar sos cili 1 sudu besar sos tomato 8-10 tangkai cili kering | buang biji dan rebus kemudian kisar halus ATAU 3 sudu besar cili giling 1/2 senduk minyak masak
Bahan untuk kisar halus: 5 biji bawang merah 4 ulas bawang putih 1 sudu besar udang kering, rendam dalam air sehingga lembut
Bahan untuk rebus dan lenyek halus: 3 ketul ubi kentang
Bahan untuk hiasan atau taburan: 3 biji telur, rebus dan belah dua cili merah, hiris nipis sayur sawi, potong dan celur
CARA MEMASAK : 1. Bersihkan udang laut dengan cara belah belakang dan buang tali hitam di belakang, dan potong janggut. tak buang kepala dan kulit Udang. 2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar halus sehingga naik bau. 3. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing dan pecah minyak. 4. Masukkan kentang lenyek diikuti air secukupnya. Anda perlu agak-agak kuantiti air, jangan kuah terlalu pekat. 5. Masukkan sos cili ,masak sehingga kuah mendidih. 6. Kemudian masukkan udang, dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 7. Hidang dengan cara tuang kuah dan udang di atas mi dan taburkan dengan bahan hiasan.
Sedapnya dapat menikmati air katira, lebih-lagi untuk berbuka puasa. Sebenarnya, bukan mudah untuk menghasilkan air katira resipi asli. Tapi, jika nak juga merasa, boleh cuba resipi air katira versi ekspres ini.
Perkongsian daripada Mas Azuan ini memberikan resipi cara membuat air katira yang dikongsikan menerusi Az Za daripada penjual di Bazar Ramadan. Wah, pasti sedap walaupun tidak sama dengan yang resepi asli dari Johor. Namun, tetap mempunyai rasa yang sedap dan tersendiri. Jom kita cuba.
Comel dan menyelerakan ais krim soda sakura ni.Nampak cantik macam ikan kecil-kecil tetapi rupanya cebisan buah laici yang telah diwarnakan.
Kombinasi air laici dan air aiskrim soda memang terbaik! Rasa macam jeruk laici bila aiskrim sedia dimakan. Masam-masam manis.Jika ada yang nak mencuba boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Cik Fieyza.
AIS KRIM SODA SAKURA
Bahan-bahan:
1 tin laici dalam tin
1 botol air aiskrim soda
Air gula – tambah ikut kemanisan tekak sendiri sebab bila air dah beku, rasa manis akan kurang.
1 sudu tepung jagung (larutkan dengan air)
Plastik aiskrim
Pewarna pilihan
Cara membuat:
1.Campurkan air laici dan gula serta bancuhan tepung jagung. Masak sehingga gula larut. Tambah ke dalam air aiskrim soda, kacau sebati.
2.Carikkan buah laici kemudian bahagi kepada beberapa bahagian dan letak pewarna yang disukai. Biar sekejap kemudian bilas dan sejatkan air.
3.Masukkan buah laici pelbagai warna dan air campuran tadi ke dalam plastik. Ikat kemas dan boleh masukkan dalam peti ais sampai keras.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.