Snek ringan yang sihat untuk keluarga anda dan sesuai dihidangkan bila-bila masa. Sangat mudah hanya gunakan kulit popia yang sedia ada dengan mengolah inti istimewa kacang peas dan isi ayam.
HOT & SPICY CHICKEN CHICKPEAS POPIAH
BAHAN-BAHAN:
Ads
200 gram kacang kuda rebus
Olive oil
5-6 biji hirisan bawang rose **
5-6 ulas parutan bawang putih **
Daun kari ( banyak ) **
7 biji hirisan cili padi **
250 gram mince chicken / ayam hancur
1 sudu kecil serbuk cili ***
1 sudu kecil serbuk kari ***
1 sudu kecil serbuk perasa ayam ***
Garam (kalau masih belum masin )
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan bertanda ** menggunakan olive oil
2. Selepas itu diikuti bahan bertanda ***
3. Masukkan mince chicken
4. Masukkan kacang kuda
5. Masukkan garam
6. Siap!
Ads
INFO: Kalau tiada air fryer boleh sahaja goreng sepertia biasa.
Suka mengunyah snek? Resipi kudapan ala muruku menggunakan mi kuning perkongsian Farhan Fakhri Faris Taufiq ini antara yang mudah dah boleh dicuba. Istimewa kudapan ini menggunakan mi kuning dan tepung gorengan segera sahaja. Hasilnya nampak sedap kan? Jom lihat bahan-bahan dan cara penghasilannya. Selamat mencuba.
RESIPI ‘MURUKU’ MI KUNING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Mi kuning
Tepung gorengan serbaguna
Daun kari
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Bilas mi kuning sekadar basah. Toskan sekejap. 2. Gaulkan mi tadi dengan tepung gorengan serbaguna. Gaul rata hingga semua bahagian mi bersalut sempurna.
3. Panaskan minyak masak dalam kuantiti yag banyak dan goreng mi tadi. 4. Bila mi nampak kuning keemasan, masukkan daun kari dan terus angkat dari kuali. 5. Sedia untuk dinikmati.
INFO: Jangan goreng lama nanti hasil gorengan tidak cantik.
Pisang adalah buah yang baik untuk kesihatan kerana pisang bebas lemak, kandungan garamnya rendah serta kaya dengan vitamin serta potassium. Oleh itu pisang boleh dipelbagaikan dibuat kuih muih, dessert dan juga kek yang sedap dan mudah disediakan, sebab itu ia sangat sesuai kalau korang jadikan kudapan untuk dijadikan menu pot luck atau bekal anak ke sekolah. Nak tahu apa sahaja menunya, berikut RASA kongsi 4 resipi yang sungguh sedap.
NUGGET KEJU PISANG
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang berangan
100gm tepung gandum
2 sudu makan gula perang
1 biji telur
3 sudu makan susu pekat manis
150gm keju parut
Secubit garam
Sedikit air
BAHAN LAPISAN NUGGET:
3 sudu makan tepungi jagung
3sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
Lenyekkan pisang hingga lumat. Ketepikan
Dalam mangkuk adunan campurkan telur, susu pekat manis, gula dan secubit garam.
Kacau rata, kemudian tambahkan esen vanilla, kacau lagi.
Masukkan pisang yang telah dilenyek, kacau.
Tambahkan keju dan kacau rata.
Diikuti tepung sedikit demi sedikit hingga mendapat tekstur yang diingini.
Masukkan dalam loyang, kemudian kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan.
Kukus lebih kurang 20 minit, kemudian tutup api dan sejukkan.
Setelah sejuk potong seperti bentuk nugget.
Bancuh tepung jagung sedikit cair.
Panaskan minyak dalam kuali.
Celupkan nugget dalam bancuah tepung jagung tadi kemudian gaulkan dalam bekas serbuk roti.
Goreng atas api sederhana hingga kekuningan.
Angkat dan sedia dihidangkan
MUFFIN OAT PISANG COKLAT CHIP
BAHAN-BAHAN:
3 biji pisang | lenyek hingga halus
2 cawan tepung gandum
1 cawan oat
1/2 cawan choklat chip
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
Secubit garam halus
1 biji telur
1/2 cawan susu penuh krim
1/4 cawan minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
Dalam mangkuk satukan tepung, oat, gula kastor, gula perang, baking soda, serbuk baking powder dan secubit garam.
Kacau hingga semuanya sebati.
Dalam mangkuk lain, pecahkan telur dan masukkan minyak jagung, pisang yang dileceh dan esen vanilla. Kacau rata hingga sebati.
Masukkan bahan tepung dalam mangkuk campuran pisang, sambil kacau rata.
Campurkan coklat cip, kaup balik.
Susun cawan kertas, dan suduk adunan dalamnya 3/4 cawan. Taburkan coklat cip di atasnya.
Bakar lebih kurang 15-18 minit.
Setelah masak, keluarkan dari ketuhar.
Setelah sejuk bolehlah dihidangkan.
KEK PISANG BADAM COKLAT
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang berangan | lecek
1 cawan gula perang
150gm badam cincang | goreng sangai
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred A
1 sudu teh esen pisang
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN AYAK BERSAMA:
11/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
BAHAN COKLAT:
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu makan mentega
1/2 cawan air suam
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhara pada suhu 18oC api atas bawah.
Sediakan loyang pembakar. Kemudian lenser dengan mentega dan alas kertas minyak.
Kisar gula, telur, minyak di dalam ‘blender’ hingga putih(3-5 minit).
Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan bahan ayak dan kacau rata dengan senduk.
Masukkan pisang, esen pisang dan vanilla. Gaul sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang.
Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.
Setelah kek masak, sejukkan.
Sediakan sos coklat. Masukkan dalam periuk semua bahan sos.
Kacau rata, hingga sebati dan berwap. Tutup api.
Tuangkan atas kek coklat, kemudian taburkan badam cincang yang telah disangai.
Sejukkan seketika dalam peti sejuk sebelum sedia dihidangkan.
APAM PISANG GEBU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan pisang | lenyek
2 cawan tepung gandum
3/4 minyak jagung
1 cawan gula perang
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
2 biji pisang | hiris bulat untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarabonat.
Masukkan pisang lenyek, gula dan secubit garam. Kacau sebati.
Masukkan pula minyak, gaul rata lagi.
Sudukan adunan dalam acuan. Hias di atasnya dengan hirisan pisang.
Kukus selama 15 minit dalam kukus yang telah sedia dipanaskan sebelumnya.
Dumpling ayam resipi mudah untuk disediakan. Bahan paling penting untuk membuatnya kamu perlu membeli kulit dumplingnya selain itu bahan lain sangat mudah didapati. Kamu boleh berjimat daripada membeli yang telah siap. Ikuti langkah demi langkah yang disediakan untuk mendapat hidangan yang betul dan lazat ini. Sesuai untuk dinikmati ketika minum petang, selamat mencuba!
RESIPI DUMPLING AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Kulit dumpling rm 1.99/ 50keping | yang ni beli dekat giant je
Isi ayam | dikisar (kalau guna ayam kisar ramly macam kurang sikit sebab dia terlalu halus)
Bawang besar | dicincang
Lobak/ carrot | dicincang
Lada benggala dan lada hijau | di cincang..klau nak pedas letak la lada sutir..
*sukatan ikut pada citarasa masing-masing
CARA MEMASAK:
Semua di campur sekali dan letak secukup rasa sesudu besar..jgn bnyk takut nnt masin terus out rasa dia..
Bila dah gaul jd camni…
Letak la secopot dekat kulit tu..mcm bt kipap..pastu letak tepung bancuh sikit tuk bg dia lekat…
Pastu kapit mcm bt kipap..goreng jgn api besar nnt takut ayam dalam x msk..
selamat mencuba chuollsss..
Yg ni dumpling ayam yg dah di goreng..cicah dgn sos thai..
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.